Ukrajina

ZDA: Ruska vojska je v Ukrajini zagrešila vojne zločine

Kijev, 23. 03. 2022 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, M.S.
Komentarji
0

Skoraj mesec dni od začetka vojne v Ukrajini se ta še ni ustavila. Svoje domove je zapustilo že več kot 3,5 milijona Ukrajincev, ki so varno zatočišče poiskali v drugih državah, večinoma na Poljskem. V Mariupolu ostaja ujetih 100.000 ljudi. Zahod medtem Rusiji napoveduje vedno nove sankcije. ZDA so sporočile, da je ruska vojska na podlagi podatkov, ki so na voljo, v Ukrajini zagrešila vojne zločine. Nemški kancler Olaf Scholz pa ocenjuje, da je ruska ofenziva v Ukrajini zastala. Putinov svetovalec naj bi medtem zapustil rusko vlado in pobegnil iz Rusije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Biden prihaja v Evropo
    02:10
    Iz 24UR: Biden prihaja v Evropo
  • Iz 24UR: Lavrov ZDA očita oviranje pogajanj
    04:40
    Iz 24UR: Lavrov ZDA očita oviranje pogajanj

Le en dan nas loči od mejnika - meseca dni vojne v Ukrajini. Fotografije prikazujejo opustošena mesta, trpeče begunce, vojake, ki se neumorno borijo, da bi zaščitili svojo državo. Ukrajina se ne bo predala, zagotavlja tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki ostaja v Kijevu, mestu, ki je ena glavnih tarč ruskih napadov.

Ukrajinske čete na nekaterih območjih uspešno zadržujejo ruske sile ter jim celo vračajo udarce. Lokalne oblasti v mestu Makariv, ki leži zahodno od Kijeva, so sporočile, da tam znova plapolajo ukrajinske zastave. Ukrajinske čete so namreč uspešno osvobodile ozemlje izpod ruske okupacije. Britanski obrambni analitik je za BBC povedal, da bi ta uspeh Moskov lahko primoral v spremembo svoje taktike. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O uspešnih akcijah pa poročajo tudi od drugod. Prostovoljci in ukrajinski vojaki so na primer v majhnem južnem mestu Voznesensk uničili vojaški konvoj in odrinili ruske sile. V Hersonu skušajo medtem ukrajinske sile ponovno zavzeti ozemlje.

ZDA: Ruski vojaki so v Ukrajini zagrešili vojne zločine

Ameriška vlada je medtem uradno razglasila, da je ruska vojska zagrešila vojne zločine v Ukrajini, je sporočil državni sekretar Antony Blinken. Uradno stališče Washingtona prihaja po tem, ko so Blinken, predsednik Joe Biden in namestnica državnega sekretarja Wendy Sherman dejali, da je njihovo osebno mnenje, da so bili v Ukrajini storjeni vojni zločini. 

"Danes lahko naznanim, da na podlagi trenutno dostopnih informacij ameriška vlada ocenjuje, da so pripadniki ruskih oboroženih sil zagrešili vojne zločine v Ukrajini. Naša ocena temelji na natančnem pregledu razpoložljivih informacij iz javnih in obveščevalnih virov," je dejal Blinken. 

"Kot pri vsakem domnevnem kaznivem dejanju je tudi sodišče, ki je pristojno za kaznivo dejanje, odgovorno za ugotavljanje krivde kaznivega dejanja v posebnih primerih," je nadaljeval Blinken. “Vlada ZDA bo še naprej spremljala poročila o vojnih zločinih in bo podatke, ki jih zberemo, delila z zavezniki, partnerji ter mednarodnimi institucijami in organizacijami. Zavezani smo k zagotavljanju odgovornosti z uporabo vseh razpoložljivih orodij, vključno s kazenskim pregonom." je še dodal. 

Scholz: Ruska ofenziva je zastala

Ameriški Pentagon sicer hvali ukrajinsko vojsko. Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby je dejal, da Ukrajina državo brani "zelo pametno, zelo spretno, zelo ustvarjalno". "Videli smo znake, da se Ukrajinci zdaj nekoliko bolj usmerjajo v ofenzivo," je dejal ter izpostavil Herson, kjer skuša ukrajinska vojska znova osvoboditi ozemlje. "Ukrajinci postavljajo zelo trdno obrambo. Rusi so dosegli le malo strateških ciljev, ki so si jih zadali, pa še te niso dosegli brez hudih izgub," je dejal.

Vendar pa britansko obrambno ministrstvo ob tem svari, da se skušajo ruske sile reorganizirati, preden bi nadaljevale z ofenzivnimi operacijami.

Kljub uničenju, ki ga ruski predsednik Vladimir Putin povzroča dan za dnem, pa je tudi nemški kancler Olaf Scholz ocenil, da je ruska ofenziva v Ukrajini zastala. Ob tem je pozval k takojšnjemu končanju vojne: "Orožje mora utihniti in to takoj."

Olaf Scholz
Olaf Scholz FOTO: AP

Prepričan je, da bi moral Putin slišati resnico, ne le da vojna uničuje Ukrajino, temveč tudi prihodnost Rusije. Tako so po njegovem mnenju sankcije Zahoda učinkovite in bodo rusko gospodarstvo še dodatno prizadele. "Ampak to je šele začetek, veliko najhujših posledic bo vidnih v prihodnjih tednih," je dejal in pojasnil, da pripravljajo nove sankcije.

Zagotovil je še, da lahko Kijev računa na podporo Nemčije, čeprav se zveza Nato ne namerava vmešati v vojno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poljska protivohunska služba ABW je 45 ruskih diplomatov identificirala kot domnevne vohune in zunanje ministrstvo pozval, naj jih izžene, je dejal njen tiskovni predstavnik. "Agencija za notranjo varnost je sestavila seznam 45 ljudi, ki naj bi na Poljskem delali pod krinko diplomatskih dejavnosti," je povedal tiskovni predstavnik ABW Stanislaw Zaryn.

ABW je zaradi suma vohunjenja za ruske tajne službe, pridržal tudi poljskega državljana, ki je delal v arhivu varšavskega matičnega urada, je dejal tiskovni predstavnik in dodal, da je dejavnost osumljenca ogrozila tako notranjo kot zunanjo varnost Poljske.

V Mariupolu ostaja ujetih 100.000 ljudi, sprejet dogovor o odprtju devetih humanitarnih koridorjev

ZDA in Nato ocenjujeta, da bi lahko v kratkem na strani Rusije v vojno vstopila tudi njena najtesnejša zaveznica Belorusija. Britanska obveščevalna služba Mi-6 naj bi Zelenskega obvestila, da se bo beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v konflikt vmešal v naslednjih 10 dneh. Prepričani so namreč, da se bo po padcu Mariupola začela druga faza ofenzive, ki vključuje tudi dokončno obkolitev Kijeva.

Porušene zgradbe v Kijevu
Porušene zgradbe v Kijevu FOTO: AP

Satelitske slike medtem prikazujejo vse večje opustošenje v Ukrajini. Najnovejših satelitski posnetki so ujeli goreče stavbe, uničene stanovanjske bloke in poškodovane tovarne. Fotografije, ki jih je posnel Maxar Technologies, kažejo obseg škode v južnem pristaniškem mestu Mariupol, ki je od začetka ruske invazije podvržen vrsti napadov.

Humanitarni koridorji bodo danes sicer vzpostavljeni na devetih območjih Ukrajine, je dejala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Ob tem je dodala, da z Rusijo ni bil dosežen dogovor o vzpostavitvi varnega koridorja iz osrčja Mariupola. Ljudem v tem mestu sporoča, naj pobegnejo prek bližnjega mesta Berdjansk, kjer jih bo čakal prevoz. Po napadu na mariupolsko gledališče, kjer so zavetje iskale predvsem ženske in otroci, se je za zapustitev mesta odločilo vse več ljudi. Še vedno ni znano, koliko ljudi je umrlo v napadu, na plan pa prihajajo tudi pričevanja preživelih.

V obleganem mestu na jugu Ukrajine, ki je tarča intenzivnega obstreljevanja ruske vojske, ostaja ujetih okoli 100.000 ljudi, je sporočil ukrajinski predsednik. "Danes je v mestu približno 100.000 ljudi. V nehumanih pogojih. V popolni blokadi. Brez hrane, vode, zdravil. Pod nenehnim obstreljevanjem, pod nenehnim bombardiranjem," je dejal.

Samo v zadnjih 24 urah je po njegovih besedah mesto zapustilo več kot 7000 ljudi. A prizadevanja za reševanje civilistov prek koridorjev ovirata "rusko obstreljevanje in teror", je zatrdil in navedel primer ene od skupin, ki da so jo med potovanjem po dogovorjenem humanitarnem koridorju zajeli Rusi. Znova je pozval Rusijo, naj omogoči varne humanitarne koridorje.

Humanitarne razmere v Mariupolu se ob tem slabšajo, poskuse reševanja civilistov prek koridorjev pa po njegovih besedah ovira ruska stran.

Rusija ne izključuje uporabo jedrskega orožja v vojni

Po požaru v bližini Černobila, do katerega je najverjetneje prišlo zaradi obstreljevanja ali požigov, kot so sporočili iz ukrajinskega parlamenta, je ta zdaj pogašen. A že se pojavljajo nova zaskrbljujoča poročila iz tamkajšnje jedrske elektrarne. Ukrajina je namreč sporočila, da so ruske sile uničile černobilski laboratorij.

Jedrska elektrarna v Černobilu
Jedrska elektrarna v Černobilu FOTO: AP

Ukrajinski uradniki so sporočili, da so ruske čete poškodovale njihov osrednji analitični laboratorij, ki je predelal veliko radioaktivnih odpadkov, poroča BBC. Državna agencija je v objavi na spletu zapisala, da ima laboratorij "aktivne vzorce in vzorce radionuklidov, ki pa so danes v rokah sovražnika". V njem je shranjena tudi dragocena analitična oprema, ki je ni na voljo nikjer drugje v Evropi, so dodali.

Černobil, ki je mesto najhujše jedrske nesreče na svetu, sicer ni delujoča elektrarna, vendar še vedno zahteva stalno upravljanje. Ruske sile so ga zajele že v prvih dneh vojne.

Najvišji tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je medtem v torek za CNN zavrnil izključitev uporabe jedrskega orožja. Dejal je, da bi takšno orožje lahko uporabil v primeru "eksistencialne grožnje" Rusiji. Država ima sicer največjo zalogo jedrskih konic na svetu.

Pentagon je besede predstavnika Kremlja že obsodil ter jih označil za nevarne. "To ni način, kako bi morala ravnati odgovorna jedrska sila," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo John Kirby. A ob tem je dodal, da uradniki Pentagona niso videli ničesar, kar bi jih pripeljalo do sklepa, "da moramo spremeniti našo strateško držo odvračanja". Situacijo sicer spremljajo vsakodnevno.

Beloruska vojska
Beloruska vojska FOTO: AP

Izjavo Peskova je kritiziral tudi nekdanji ameriški obrambni minister Leon Panetta. Da Rusija išče možen izgovor za uporabo jedrskega orožja z nizkim izkoristkom, je dejal. "Odkrito temelji na zelo napačni premisi, da je Rusija ogrožena. Veliko skrb vzbuja že dejstvo, da Rusija sploh razmišlja o tej možnosti," je dejal.

Medtem Zahod vse bolj stopnjuje sankcije zoper Rusijo. ZDA in druge zahodne države zdaj razmišljajo o možni izključitvi Rusije iz skupine G20, poroča Reuters. Mesto Rusije bi lahko v skupini zasedla kar Poljska, država, ki se je po začetku vojne soočila z največjim valom beguncev iz Ukrajine. V njej je varno zatočišče poiskalo že več kot dva milijona ljudi.

G20 je združenje največjih svetovnih gospodarstev, katerega cilj je usklajevanje ukrepov pri vprašanjih, ki vplivajo na svetovno gospodarstvo, vključno s podnebnimi spremembami in razvojem. Vendar pa bi lahko izključitev Rusije naletela na veto nekaterih drugih držav, na primer Kitajske. Zaradi tega nekateri napovedujejo, da bi lahko zahodni zavezniki G7 tako letos bojkotirali srečanja G20.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.34

Biden prispel v Bruselj

Ameriški predsednik Joe Biden je prispel v Bruselj na sklop pogovorov z Natom, G7 in Evropsko unijo glede vojne v Ukrajini. Na letališču ga je sprejel belgijski premier.

20.53

V obstreljevanju Kijeva ubita ruska novinarka

Med ruskim obstreljevanjem stanovanjske soseske v ukrajinski prestolnici Kijev je bila ubita ruska novinarka preiskovalnega medija The Insider Oksana Baulina. Baulina je delala za protikorupcijsko fundacijo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, dokler je niso ruske oblasti lani razglasile za ekstremistično organizacijo.

20.52

Rusija izgnala ameriške diplomate

Rusija je veleposlaništvu ZDA v Moskvi posredovala seznam diplomatov, ki jih je razglasila za nazeželene. Odločitev o izgonu diplomatov je Moskva sprejela kot povračilni ukrep zaradi izgona 12 ruskih diplomatov iz ruskega diplomatskega predstavništva ZN v New Yorku.

20.29

V Harkovu uničenih skoraj 1000 stanovanjskih zgradb

V Harkovu, drugem največjem ukrajinskem mestu, je bilo uničenih okoli 1000 stanovanjskih stavb, je povedal župan Ihor Terehov. Mest leži le 30 kilometrov od ruske meje.

19.36

Članice EU potrdile dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini

Svet Evropske unije, v katerem so države članice, je potrdil dodatnih 500 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini. Skupna vrednost evropske vojaške pomoči Kijevu tako znaša milijardo evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.