Ukrajina

Eksplozije v Kijevu in Lvovu, bo oblegani Mariupol dokončno padel?

Kijev/Lvov, 16. 04. 2022 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, U.Z.
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Zelenski je dejal, da je uspeh ukrajinske vojske pri zadrževanju invazijskih čet zgodovinsko pomemben. Prav to pa naj bi bil po njegovem mnenju trn v peti Rusije, ki je ta teden ZDA tudi uradno posvarila pred "nepredvidenimi posledicami", ki bi jih lahko prinesla nadaljnja vojaška pomoč, ki jo ZDA zagotavljajo tej vzhodnoevropski državi. "Eliminacija" ukrajinskih vojakov, ki branijo Mariupol, bi po njegovih besedah pomenila konec mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo. Napadi na Ukrajino se medtem nadaljujejo.

Volodimir Zelenski je v pogovoru za več ukrajinskih medijev dejal, da nimajo nobenega zaupanja v pogajanja v zvezi z Mariupolom, mestom ob Azovskem morju, ki ga ruske sile oblegajo že od začetka vojne. 

Potem ko je ukrajinska stran 11. aprila sporočila, da se pripravlja na zadnjo bitko za mesto, je Zelenski danes priznal, da so razmere težke. "Naši vojaki so obkoljeni, a kljub vsemu se še naprej branijo," je dejal in zatrdil, da so z njimi v stiku. "Eliminacija" ukrajinskih vojakov, ki branijo Mariupol, bi po njegovih besedah pomenila konec mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo.

Medtem so pogajanja z Moskvo očitno že nekaj dni na mrtvi točki. Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak je danes dejal, da so zelo težka, Zelenski pa je povedal, da bi radi, da bi bil mirovni sporazum sestavljen iz dveh ločenih dokumentov. Eden bi Ukrajini dal varnostna zagotovila, drugi bi se nanašal neposredno na odnose z Rusijo, je dejal. Dodal je, da si ruska stran želi le en dokument.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Rusija prepovedala vstop britanskemu premierju Johnsonu in drugim uradnikom 

Danes je sicer rusko zunanje ministrstvo britanskemu premierju Borisu Johnsonu, zunanji ministrici Liz Truss, obrambnemu ministru Benu Wallaceu in še desetim drugim članom britanske vlade prepovedalo vstop v Rusijo. Med njimi so še britanski podpredsednik vlade Dominic Raab, minister za promet Grant Shapps, notranja ministrica Priti Patel, finančni minister Rishi Sunak, energijski minister Kwasi Kwarteng. Pa še državna sekretarka za digitalizacijo, kulturo, medije in šport Nadine Dorries, poslanec britanskega parlamenta James Heappey, škotska premierka Nicola Sturgeon, generalna pravobranilka Suella Braverman in poslanka britanskega parlamenta Theresa May.

Za to so se odločili zaradi neprimerljive sovražnosti britanske vlade do Rusije, ki se kaže tudi z uvedbo sankcij proti visokim ruskim uradnikom, so sporočilo z ruskega ministrstva. Dodali so, da bodo objavljeni seznam kmalu razširili.

Rusija je ZDA in Nato tudi posvarila pred tem, da bi Ukrajini poslali tudi "bolj občutljivo orožje".  Da to le priliva "olje na ogenj ter da lahko ima nepredvidljive posledice", so dodali. Po poročanju Washington Posta pa je neimenovani ameriški predstavnik o ruskem opozorilu dejal, da je to le dokaz, da vojaška pomoč Ukrajini učinkuje.

ZDA so namreč Kijevu že obljubile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 739 milijonov evrov oz. 800 milijonov dolarjev. Pomoč naj bi med drugim prišla tudi v obliki helikopterjev ter oklepnih vozilih za prevoz vojakov.

Po navedbah New York Timesa je sicer Rusija opozorilno noto posredovala po diplomatski poti, podpisal pa je ni noben visoki ruski predstavnik. Na State Departmentu zadeve ne komentirajo. Ruska pritožba bi sicer lahko pomenila, da se Moskva pripravlja na bolj agresiven pristop do ZDA in Nata, ki Ukrajini dobavljata pomoč tako v orožju kot tudi v opremi.

O ruskih opozorilih pa poročajo tudi iz Češke. Moskva je Prago po navedbah češkega zunanjega ministra Jana Liptavskega opozorila, da Ukrajini ali kateri drugi tretji državi ne sme dati orožja sovjetske izdelave. Liptavsky je takšne ruske zahteve označil za nesmisel, saj ni nobene klavzule, ki bi to prepovedovala. Po poročanju medijev naj bi Češka Ukrajini dala več deset tankov sovjetske izdelave T-72 ter bojna vozila BMP-1. Uradno v Pragi teh dobav niso potrdili.

V Ukrajini zavijajo sirene, eksplozije v Kijevu in Lvovu

Tarča ruskega napada je bil danes znova Kijev, kjer so ruske sile napadle tovarno za izdelavo orožja. V napadu je umrla ena oseba, še ena je bila huje ranjena. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so "z natančnim orožjem zrak-zemlja dolgega dosega uničili poslopje tovarne orožja v Kijevu".

V Moskvi trdijo, da so danes zadeli tudi tovarno za popravilo orožja v Mikolajevu na jugu Ukrajine oziroma vsega skupaj 16 tarč.

Rusija je zagrozila z novimi napadi na Kijev, iz okolice katerega so se sicer ruske sile umaknile in se preusmerile na vzhod države po tistem, ko je ukrajinska vojska po ruskih trditvah ta teden obstreljevala obmejno območje v Rusiji.

Kijevski župan Vitalij Kličko je meščane Kijeva pozval, naj upoštevajo razglašene alarme ter se zatečejo na varno. V Kijevu se namreč sirene oglasijo večkrat na dan, številni ljudje pa alarme ignorirajo.

Po poročanju medijev je bilo ponoči eksplozije slišati tudi blizu Lvova na zahodu države. Lokalne oblasti so sporočile, da je ukrajinska zračna obramba uničila štiri ruske rakete, ki so jih izstrelila ruska letala. Ta naj bi poletela iz Belorusije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razmere na vzhodu in jugu Ukrajine se še naprej zaostrujejo. Iz Harkova so poročali, da je bilo v petek v obstreljevanju ubitih najmanj deset ljudi, 35 pa ranjenih. Po navedbah regionalnega tožilstva je bilo poškodovanih ali uničenih več stanovanjskih poslopij.

Ruske sile so danes po navedbah lokalnih oblasti napadle tudi rafinerijo v mestu Lisičansk, ki leži neposredno ob frontni črti. Izbruhnil je velik požar.

Prizadevanja za evakuacijo se sicer nadaljujejo po vsej državi, v petek je konfliktna območja uspelo zapustiti 2864 ljudi. 363 naj bi jih odšlo iz Mariupola. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je sporočila, da je za danes na območju Luganska dogovorjenih devet humanitarnih koridorjev za umik civilistov. Povedala je še, da je umik iz obleganega Mariupola mogoč le z osebnimi vozili. Po poročanju BBC naj bi ruske sile načrtovale s ponedeljkom popolnoma onemogočiti odhod iz obleganega mesta. Po nekaterih navedbah naj bi mesto, ki ga Rusija oblega že od začetka vojne, v prihodnjih dneh dokončno padlo v ruske roke.

Novi napadi na ukrajinska mesta.
Novi napadi na ukrajinska mesta. FOTO: Profimedia

Ukrajina: Od začetka vojne ubitih že 200 otrok

Koliko žrtev je doslej terjala vojna, ni jasno. Zelenski je za CNN dejal, da je umrlo med 2500 in 3000 ukrajinskih vojakov, okoli 10.000 je ranjenih, medtem ko naj bi na ruski strani umrlo skoraj 20.000 vojakov. Številk ni mogoče preveriti, ruska stran sicer govori o 1350 umrlih vojakih.

Ukrajinska prestolnica je po umiku ruskih čet na vzhod države postopoma pokazala nekaj znakov predvojnega življenja. Toda število žrtev v tej regiji narašča. Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, so po umiku Rusije odkrili več kot 900 trupel civilistov; več kot 350 so jih odkrili v Buči. Podatki naj bi medtem kazali, da jih je bilo več kot 95 odstotkov ustreljenih, je dejal vodja policije na območju Andrij Nebitov.

Podatki, ki jih je objavilo ukrajinsko generalno tožilstvo, kažejo, da je od začetka vojne v Ukrajini umrlo že 200 otrok. Ranjenih naj bi bilo medtem 360 ​​otrok, so sporočili ukrajinski uradniki. 

Prejšnji mesec so Združeni narodi sporočili, da naj bi svoje domove zapustilo že več kot 10 milijonov ljudi. 

Približno 700 ukrajinskih vojakov naj bi se medtem znašlo v ujetništvu ruskih sil, poroča Interfax Ukraine, ki se sklicuje na Vereščukovo. Prav tako naj bi zajeli tudi več kot 100 civilistov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.