Ukrajina

Mrtvi in ranjeni v mestnem parku in blokih Harkova

Kijev, 15. 04. 2022 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Teče že 51. dan ruske invazije na Ukrajino, umik ruskih sil z nekaterih območij pa razkriva vse več dokazov o grozodejstvih, ki so utrpeli prebivalci. Medtem se pripravlja nova večja ofenziva ruskih sil na vzhodu države. Rusija je medtem obljubila nove napade na ukrajinsko prestolnico, ruske oblasti pa so sporočile, da so nadzor prevzeli tudi nad mariupolsko tovarno Ilič. Obstreljevanje se nadaljuje tudi vzdolž "frontne črte" v Donecku, od koder poskušajo evakuirati čim več ljudi. V granatiranju naseljenega območja v Harkovu na vzhodu Ukrajine je umrlo sedem ljudi, med njimi tudi otrok, 34 pa je bilo ranjenih, so sporočile lokalne oblasti.

V granatiranju naseljenega območja v mestu Harkov pa je v petek umrlo sedem ljudi, med njimi tudi majhen otrok, 34 pa je bilo ranjenih, so sporočile lokalne oblasti. Napad je prizadel tako mestni park kot stanovanjske stavbe, pričajo fotografije, ki jih je objavil Associated Press. 

Incident naj bi se v harkovski regiji zgodil tudi v četrtek:"14. aprila so ruski vojaki streljali na evakuacijske avtobuse s civilisti v vasi Borova blizu mesta Izjum. Po zadnjih podatkih je umrlo sedem ljudi, še 27 je bilo ranjenih," je v izjavi na družbenih omrežjih  zapisal urad tamkajšnjega tožilca. Preiskava dogodka še poteka, zato še ni povsem jasno, kaj se je zgodilo.

Pet žrtev pa je danes zahteval tudi napad na pristaniško mesto Mikolajev na jugu države, lokalne oblasti pravijo, da so bile uporabljene kasetne bombe.

Evakuiranih 2864 civilistov

Ukrajinske oblasti še naprej pozivajo civiliste na jugu države in v regiji Donbas na vzhodu, naj se pred napovedano obsežno rusko ofenzivo na ta območja čim prej umaknejo proti zahodu države.

V petek je iz kriznih žarišč nazadnje uspelo pobegniti 2864 ljudem, so potrdili v kabinetu ukrajinskega premierja. Številka vključuje tudi 363 prebivalcev razrušenega Mariupola, ki so se evakuirali z osebnimi vozili. 

Uničen tank v Mariupolu
Uničen tank v Mariupolu FOTO: Profimedia

Po navedbah ukrajinske vlade je Rusija od začetka invazije prvič uporabila nadzvočne bombnike v napadu na Mariupol. Bombe naj bi odvrgli z bombnikov dolgega dosega Tu-22M3 na mesto, ki ga ruske sile zaenkrat še niso zavzele, je danes v Kijevu povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Oleksander Motuzjanik.

V Mariupolu naj bi se še naprej nadaljevali siloviti spopadi, ruskim silam pa zaenkrat ni uspelo popolnoma zavzeti mesta: "Ruska vojska nenehno pošilja dodatne enote za napad na mesto, za zdaj pa aktivni boji potekajo v bližini tovarne Iljič in na območju pristanišča," je še dodal.

Medtem pa ruske sile trdijo, da že več dni popolnoma nadzirajo pristanišče, nedavno pa naj bi prevzeli nadzor tudi nad jeklarno Ilič. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mariupolj je sicer že več tednov obkoljen z ruskimi vojaki in borci proruskih separatistov. Mesto je v veliki meri uničeno, Ameriški inštitut za vojne raziskave (ISW) pa predvideva, da bo strateško pomembno mesto verjetno zavzeto prihodnji teden.

Ruske čete naj bi medtem v tem ukrajinskem mestu začele z izkopavanjem trupel, trdijo ukrajinske oblasti. "Zakaj bodo trupla izkopavali in kam bodo jih bodo nato poslali, ni znano." Prav tako onemogočajo tudi nadaljnje pokopavanje pokojnih, so na spletu zapisale mestne oblasti. 

Po podatkih Ukrajine je v Mariupolu sicer 13 mobilnih krematorijev. Uradniki v mestu verjamejo, da skuša Rusija na ta način skriti dokaze o možnih vojnih zločinih na obleganem območju. "A ne bodo uspeli, ves svet že beleži številne zločine ruske vojske v Mariupolu," so še zapisali.

Obstreljevanje tudi vzdolž 'frontne črte' v Donecku

Ukrajinski uradniki so sporočili, da je močno obstreljevanje potekalo tudi vzdolž večjega dela frontne črte v regiji Doneck. Pavlo Kirilenko, vodja regionalne vojaške uprave Doneck, je dejal, da so bila napadena skoraj vsa naselja v regiji Doneck vzdolž frontne črte. Izpostavil je stisko v mestu Marinka, kjer je bilo od začetka ruske invazije ubitih 11 civilistov. Mesto je bilo močno poškodovano, uničenih je skoraj 100 domov, prizadetih je 13 stolpnic in tri šole, je dejal.

Da evakuacija civilistov še naprej poteka kljub nenehnemu obstreljevanju območij, je dodal. Danes so tako iz Masinke evakuirali najmanj 350 oseb. "Na ozemlju Donecke in Luganske regije je bilo v zadnjih 24 urah odbitih osem napadov sovražnikov, uničeni so bili štirje tanki, šest oklepnih transporterjev, štiri bojna vozila pehote in en sovražnikov topniški sistem," so sporočili iz generalštaba. Sergi Haidai, vodja območne vojaške uprave Lugansk, je v četrtek dejal, da so kljub odprtju evakuacijskih koridorjev Rusi vseeno nadaljevali z obstreljevanjem mest.

Guverner ukrajinske regije Lugansk Serhij Gaidai pa je prebivalce, potem ko je v obstreljevanju mesta Kreminn umrla ena oseba, še pet pa jih je bilo ranjenih, pozval k evakuaciji. Z vlaki in avtobusi je bilo že evakuiranih okoli 32.000 prebivalcev, je dodal. "Ne oklevajte in odidite, dokler je to še mogoče," je dejal.

Po podatkih ukrajinskih oboroženih sil je medtem v regiji Herson na jugu Ukrajine prišlo do izmenjave ruskih in ukrajinskih ujetnikov. Kot so zapisali na družbenih omrežjih, so v vasi Posad-Pokrovske štiri ruske ujetnike po intenzivnih pogajanjih zamenjali za pet ukrajinskih vojakov.

Rusija je nadzor nad Hersonom prevzela že na začetku vojne, vendar si je od takrat Ukrajina po poročilih, ki jih je Pentagon objavil pred nekaj tedni, povrnila nekaj ozemlja.

Zadet vojaški objekt na obrobju Kijeva

Kijevske sile so se medtem na 51. dan vojne vihre pripravile na ponovni napad. Zgodaj zjutraj so namreč v ukrajinski prestolnici že odjeknile nove eksplozije, ki so bile ene večjih po umiku ruske vojske. Kot je sporočil predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, je bil ob tem zadet tudi vojaški objekt na obrobju Kijeva. To se je zgodilo dva dni po napovedih Rusije, da bo na domnevne napade Ukrajine na ruskih tleh odgovorila z napadom na pomembne ukrajinske objekte, tudi z napadom na vojaški objekt v Kijevu.

Konašenkov je dejal še, da se bodo raketni napadi na ukrajinsko prestolnico ob izvršitvi kakršnih koli napadov teroristične narave s strani kijevskega nacionalističnega režima ali izvedbe sabotaže na ruskem ozemlju še povečali.

Tudi Pentagon ocenjuje, da sta Rusijo zadeli ukrajinski raketi

V četrtek je sicer v Črnem morju potonila ena najpomembnejših ruskih vojaških ladij. Ukrajina je ob tem sporočila, da je s protiladijskimi raketami zadela rusko raketno križarko Moskva, vendar pa Rusija ukrajinske navedbe zanika. Priznali so, da je ladja res potonila, a da je bilo to posledica požara na krovu in detonaciji streliva, kar naj bi bila posledica nevihte.

"Ocenjujemo, da sta Moskvo zadeli dve raketi neptun," je novinarjem v petek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovani predstavnik Pentagona in dodal, da gre za velik udarec Rusiji.

Raketa neptun je ukrajinskega izvora in zahodna vojaška pomoč naj pri potopitvi ponosa ruske mornarice ne bi igrala vloge. Kljub temu pa ima več milijard dolarjev pomoči v orožju, ki jih je Zahod namenil Ukrajini, hude posledice za rusko vojsko, ki se je morala odreči poskusu zavzetja Kijeva in se sedaj osredotoča na vzhod Ukrajine.

Rusija ZDA poziva, naj takoj prenehajo z "neodgovorno militarizacijo Ukrajine"

Ameriški analitiki v tej luči vidijo tudi diplomatsko noto, ki jo je ameriški vladi posredovalo rusko veleposlaništvo v Washingtonu. Rusija obtožuje Washington, da s pošiljanjem orožja Ukrajini priliva bencina na ogenj vojne, ki jo je sama sprožila.

"ZDA in njene zaveznike pozivamo, naj takoj prenehajo z neodgovorno militarizacijo Ukrajine, ki zajema nepredvidljive posledice za regionalno in mednarodno varnost," piše v noti, ki jo med drugimi objavlja Washington Post.

Ruska diplomatska nota je bila poslana v torek, ko je predsednik ZDA Joe Biden odobril nov 800 milijonov dolarjev vreden paket pomoči v orožju Ukrajini. S tem se je vojaška pomoč ZDA napadeni državi povečala na 3,2 milijarde dolarjev.  Biden sicer v Ukrajino po novem med drugim pošilja havbice in oklepna vozila ter helikopterje, brezpilotna letala ter več protitankovskih in protiletalskih raket.

Biden je naznanil, da je pomoč namenjena obrambi pred širjenjem ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine. Rusija je v noti kot posebej občutljiva sredstva, ki jih ZDA namenjajo Ukrajini, opredelila sisteme za izstreljevanje raket.

Žrtve se kopičijo

Ukrajinska varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova je medtem sporočila, da so v Ukrajini doslej potrdili smrti 198 otrok. Od začetka vojne naj bi bilo medtem ranjenih najmanj 355 otrok. Vendar pa Denisova medtem poudarja, da dejanskega števila mrtvih in ranjenih otrok zaradi aktivnih spopadov ni mogoče natančno ugotoviti.

Po podatkih visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice je bilo sicer od začetka vojne potrjenih 1964 smrtnih žrtev med civilisti, ranjenih naj bi jih bilo 2613. A tudi oni so ob deljenju podatkov opozorili, da so dejanske številke še precej višje.

Po podatkih visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je od začetka ruske invazije iz Ukrajine zbežalo 4.796.245 milijonov Ukrajincev. Pri tem pa Mednarodna organizacija za migracije (IOM) dodaja, da je državo zapustilo tudi 215.000 tujih državljanov.

Status začasne zaščite doslej priznan okoli 1200 Ukrajincem

V Sloveniji je bilo doslej 18.415 opravljenih registracij ukrajinskih beguncev, v Sloveniji pa jih je prijavljenih 4718, saj jih večina le prečka našo državo. Status začasne zaščite jih ima trenutno 1225. Od teh jih je vlogo za pomoč urada za oskrbo in integracijo migrantov oddalo 198, odobritev pa dočakalo 43, kažejo sicer neuradni podatki.

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je v današnji izjavi za novinarje v Ljubljani potrdila, da je po podatkih Policije v Sloveniji trenutno prijavljenih okoli 5000 državljanov Ukrajine, pri tem pa dodala, da se nekateri tudi že vračajo domov.

V nastanitvene centre po njenih besedah povprečno na novo sprejmejo okoli 10 oseb dnevno. Trenutno naj bi bilo v Logatcu nameščenih 325 ukrajinskih beguncev, na Debelem rtiču 95, v Integracijski hiši Maribor pa deset.

V Sloveniji je 10. marca v veljavo stopil zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, ki je uvedel začasno zaščito za osebe, ki so po 24. februarju, ko je Rusija napadla Ukrajino, zbežale iz države. Begunci lahko skladno s tem zakonom pri nas zaprosijo za začasno zaščito.

Rusija namerava izgnati 18 diplomatov EU

Ruske oblasti so medtem sporočile, da je bilo 18 diplomatov misije EU v Rusiji razglašenih za "persona non grata" in bodo v kratkem morali zapustiti državo. Hkrati so Bruselj obtožili, da je odgovoren za uničevanje arhitekture dvostranskega dialoga in sodelovanja, ki je nastajalo desetletja.  

Tiskovni predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko EU Peter Stano je dejal, da EU obžaluje neutemeljeno odločitev Rusije o izgonu diplomatov, saj da so zadevni diplomati EU vestno opravljali svoje naloge v okviru dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in ob njenem doslednem spoštovanju. Prav tako je dodal, da za odločitev ruskih oblasti ne vidi nobenega razloga, razen tega, da gre za čisti povračilni ukrep, Rusija pa da bo s svojim ravnanjem še poglobila svojo mednarodno izolacijo.

Ruske oblasti so ukrep sprejele po tem, ko je EU 5. aprila 19 ruskih diplomatov prav tako razglasila za t. i. nezaželene osebe in odredila, da morajo zapustiti unijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.