Ukrajina

'Rusija ugrablja ukrajinske otroke in ureja nezakonite množične posvojitve'

Mariupol, 23. 08. 2022 18.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Ukrajina je Rusijo obtožila, da organizira nezakonite množične posvojitve ukrajinskih otrok, ki so jih z zasedenih območij premestili v Rusijo. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so tujcem v več mestih v Sibiriji "dali več kot tisoč otrok iz Mariupola" ter da je več kot 300 ukrajinskih otrok zaprtih v "posebnih ustanovah" v regiji Krasnodar.

"Rusija z ukrajinskega ozemlja še naprej ugrablja otroke in ureja, da jih nezakonito posvajajo ruski državljani," je v sporočilu za javnost zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Ob tem so navedli informacije, ki so jih objavile lokalne oblasti v mestu Krasnodar na jugozahodu Rusije, poroča The Guardian.

"Več kot 1000 otrok iz Mariupola je bilo nezakonito premeščenih k tujim osebam v Tjumen, Irkutsk, Kemerovo in Altai Krai," so sporočili. Gre za več mest v Sibiriji. Več kot 300 ukrajinskih otrok pa je zaprtih v "posebnih ustanovah" v regiji Krasnodar, ki leži nedaleč od Ukrajine, so dodali.

Ukrajinski otroci
Ukrajinski otroci FOTO: AP

Ministrstvo je zato Rusijo obtožilo hudih kršitev ženevske konvencije iz leta 1949, ki določa pravila o zaščiti civilistov med vojno. Prav tako pa tudi kršitev konvencije Združenih narodov o pravicah otrok.

Kijev ob tem zahteva, da nezakonito premeščene ukrajinske otroke na rusko ozemlje nemudoma vrnejo njihovim staršem in zakonitim skrbnikom. Od začetka ruskega napada na Ukrajino v februarju Kijev obtožuje Rusijo, da Ukrajince, vključno z otroki, sili, da z območij, ki jih zasedejo ruske enote, odidejo v Rusijo in ne v druge dele Ukrajine. Ukrajina to politiko primerja z deportacijami. Da bi pobegnili pred spopadi, pa je več družin iz Mariupola proti svoji volji moralo oditi v Rusijo.

Mariupol, strateško pristaniško mesto ob Azovskem morju z okoli pol milijona prebivalcev, je bilo tarča ruskih napadov že na začetku ruske agresije na Ukrajino. Rusija je mesto popolnoma zavzela po tednih obleganja in intenzivnega obstreljevanja, v katerem je po ukrajinskih ocenah umrlo okoli 20.000 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja