Ukrajina

Rusija 'v znak dobre volje' umika enote s Kačjega otoka

Moskva/Kijev, 30. 06. 2022 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
69

126 dni po zasedbi strateško pomembnega položaja v Črnem morju v bližini delte Donave se ruska vojska umika s Kačjega otoka. Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da so njihove sile "izpolnile naloge in umaknile garnizijo, ki je delovala na otoku". Moskva trdi, da sedaj Kijev nima izgovorov pri vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za izvoz žita. Ukrajinske sile so po ruski okupaciji sprožile več napadov na otok, tudi desant, vendar so bile pri tem neuspešne, a so tudi Rusi utrpeli znatne izgube. Pričakovati je, da bo Ukrajina po ruskem odhodu kmalu prevzela nadzor nad otokom, ki ima za Ukrajino tudi velik simbolični pomen.

"30. junija, kot znak dobre volje, so oborožene sile Ruske federacije opravile svoje naloge na Kačjem otoku in umaknile garnizijo, ki je tam delovala. Ruska federacija je mednarodni skupnosti pokazala, da ni več nobenih ovir pri poskusih Združenih narodov za vzpostavitev humanitarnega koridorja za izvoz kmetijskih pridelkov iz Ukrajini. Ta rešitev bo preprečila, da bi Kijev špekuliral glede nastajajoče prehrambene krize in se skliceval na nezmožnost izvoza žita zaradi nadzora severozahodnega dela Črnega morja s strani Rusije. Sedaj je na potezi ukrajinska stran, ki še vedno ni razminirala obale Črnega morja, vključno s pristanišči," je rusko obrambno ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Umik ruske vojske je potrdil tudi ukrajinski generalštab. "Niso zdržali v takšnih vremenskih razmerah - tla so gorela pod njihovimi nogami, morje je vrelo, zrak je bil prevroč." Po nekaterih virih naj bi minulo noč ukrajinske sile znova izvedle silovite napade na otok, kar naj bi dokončno prepričalo Rusijo v umik. 

Vzdrževanje garnizije na Kačjem otoku se je za Rusijo očitno izkazalo za preveč problematično. Na otok so se namreč vse od konca aprila vrstili ukrajinski napadi, predvsem s strani nizokoletečih letal in dronov. Ti so uspeli uničiti več protiletalskih baterij ter tudi potopiti nekaj patruljnih in oskrbovalnih ladij. Ukrajinsko letalstvo je pri tem prav tako imelo izgube. Ruska stran trdi, da je sestrelila več deset brezpilotnih letal ter tudi nekaj lovcev Su-27 in jurišnikov Su-24. Ukrajina naj bi tudi poskušala z desantom, a se je ta, po trditvah Rusije, zaključil klavrno. Ukrajinska stran o izgubah ni poročala.

20. junija naj bi prišlo do ponovnega poskusa zavzetja otoka, vendar se poročila obeh strani razlikujejo. Rusija je poročala o obsežnem zračnem in artilerijskem bombardiranju pred izkrcanjem in zavzetjem otoka. V zračnem napadu naj bi sodelovalo 15 ukrajinskih jurišnih in izvidniških brezpilotnih letal, vendar so ruski sistemi zračne in protiraketne obrambe prestregli vse rakete in sestrelili 13 brezpilotnih letal, kar naj bi ukrajinskim silam onemogočilo izkrcanje na otok, je dejal tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za obrambo Igor Konašenkov

Toda Ukrajina je dan kasneje sporočila, da je bil njihov napad na otok uspešen, ruski strani pa naj bi povzročili znatne izgube. Na različnih območjih naj bi izvedli skupaj 150 napadov, pri čemer je umrlo 49 ruskih vojakov, so sporočili. Po poročanju britanskega obrambnega ministrstva je sicer Ukrajina v napadu prvič uspešno uporabila rakete Harpoon, ki jih je prejela od Zahoda. Slike družbe Maxar Technologies so pokazale vidne poškodbe na stolpu, ki leži na južnem koncu otoka, ter tudi požgano rastlinje na več lokacijah. Poškodovati naj bi uspeli tudi ruski protiletalski sistem Pancir, radarsko postajo in več vozil.

Rusija je Kačji otok zasedla že prvi dan invazije na Ukrajino. Takrat sta dve bojni ladji, med njimi naj bi bila tudi kasneje potopljena Moskva, obstreljevali ukrajinske položaje na otoku. Takrat je v javnost prišel posnetek, kako ukrajinski branilci ruskim ladjam nazorno sporočajo: "Ruska vojaška ladja, j***** se!" Ukrajinski predsednik je sporočil, da so vsi vojaki do zadnjega kljubovali ruski mornarici in umrli pod točo izstrelkov. Kasneje se je sicer izkazalo, da se je celotna ukrajinska garnizija vdala, Rusija pa je zajete vojake nekaj tednov kasneje izmenjala za ruske ujetnike. Kljub temu je dogodek s prvega dne vojne postal del sodobne ukrajinske folklore, njihova pošta pa je celo izdala znamke, ki ilustrirajo famozni dogodek.

Znamka ukrajinskega vojaka, ki ruski križarki namenja neprimerno gesto
Znamka ukrajinskega vojaka, ki ruski križarki namenja neprimerno gesto FOTO: Profimedia


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou