Ukrajina

Rusija 'vpoklicala' posebno enoto vojaških delfinov

Sevastopol, 28. 04. 2022 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Analiza satelitskih posnetkov je pokazala, da je Rusija med invazijo na Ukrajino v Črno morje napotila tudi posebno enoto vojaško usposobljenih delfinov. Delfini naj bi bili tja napoteni za zaščito črnomorske pomorske baze. Delfine namreč že dlje časa urijo za izvajanje nalog, kot so odkrivanje min, zaščita ladij in pristanišč ter iskanje sovražnikovih vojaških potapljačev.

Delfini veljajo za druga najbolj inteligentna bitja na Zemlji. Njihovo inteligenco dokazuje tudi dejstvo, da sta jih kar dve svetovni voditeljici ZDA in Rusija tudi vojaško izurili. Slednja se je v času invazije na Ukrajino odločila, da v vojno vpokliče svojo posebno enoto vojaških delfinov, poročajo tuji mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriški pomorski inštitut je pregledal satelitske posnetke Sevastopola, ki jih je posnela družba Maxar Technologies. Inštitut je tako ugotovil, da je ruska mornarica v pristanišču tega glavnega obmorskega mesta na Krimu postavila dve ogradi za delfine. Tja so jih preselili februarja – prav v času, ko je Rusija napadla svojo zahodno sosedo.

ZDA so za vzdrževanje lastnih vojaških enot delfinov in morskih levov porabile vsaj 28 milijonov dolarjev (26,66 milijona evrov).

Ti vojaški delfini so usposobljeni za izvajanje nalog, kot so odkrivanje min, zaščita ladij in pristanišč ter iskanje sovražnikovih vojaških potapljačev. "Ukrajinskim silam za posebne operacije bi lahko na primer preprečili, da bi se pod vodo vtihotapili v pristanišče ter sabotirali ruske vojaške ladje," je zapisano v poročilu spletnega portala za novice in analize ameriškega pomorskega inštituta (USNI). Ni pa sicer znano, ali je Ukrajina tudi v resnici načrtovala kakšno takšno operacijo proti Sevastopolu.

Pomorska baza Sevastopol je ključnega pomena za rusko vojsko, saj se nahaja na južni konici Krima. Večina ruskih ladij je sicer izven dosega ukrajinskih raket, so pa glede na poročilo potencialno ranljive za napade pod morsko gladino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruska mornarica ima že dolgo zgodovino usposabljanja delfinov za vojaške namene. Ta poseben program izvaja že vse od hladne vojne, vendar pa so enote vojaških delfinov po padcu Sovjetske zveze leta 1991 pristale pod ukrajinskimi oboroženimi silami, ki so program usposabljanja delfinov obudila leta 2012. Pod nadzor ruske mornarice so znova prišle leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim, programi posebnega usposabljanja delfinov pa so se od takrat še razširili. Ukrajina je takrat zahtevala vrnitev živali, a pri tem ni bila uspešna.

"Naši strokovnjaki so razvili nove naprave, ki delfinov podvodni radar zaznavanja tarč pretvarjajo v poseben signal, ki ga nato zaznava monitor operaterja. Ukrajinski mornarici je primanjkovalo sredstev za takšno znanje in nekatere projekte je bilo treba ustaviti," je za rusko tiskovno agencijo povedal neimenovani vir.

Satelitski posnetki iz leta 2018 so medtem razkrili, da je Rusija vojaške delfine uporabila tudi med sirsko vojno. Ti so bili nameščeni v ruski pomorski bazi v Tartusu v Siriji.

Vendar pa delfini morda niso edine morske živali, ki jih v svoji mornarici uporablja Rusija. Leta 2019 so ob obali Norveške opazili belugo, za katero prav tako sumijo, da pripada ruski mornarici. Kot so poročali ribiči, je kit nosil čudne pasove, ki bi lahko nosili kamere. Beluga se je motovilila okoli njihovih čolnov ter jim vlekla trakove in vrvi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.