Ukrajina

Rusija zaskrbljena nad povečanimi aktivnostmi Nata na Arktiki

Moskva, 17. 04. 2022 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Povečane aktivnosti Natovih sil na Arktiki v Rusiji vzbujajo zaskrbljenost. Na severu Norveške je namreč pred kratkim potekala nova vojaška vaja tega severnoatlantskega zavezništva, ki pa po besedah ruskega veleposlanika Nikolaja Korčunova ne "prispeva k večji varnosti regije". Opozoril je tudi na sodelovanje Finske in Švedske v omenjenih vojaških vajah ter komentiral morebiten pristop teh dveh skandinavskih držav k Natu.

Natove sile so marca na Norveškem izvedle vsakoletno vajo "Cold Response". To so bili največji manevri pod vodstvom Norveške od osemdesetih let prejšnjega stoletja, so sporočili z zunanjega ministrstva države. V vajah je sodelovalo približno 30.000 vojakov iz 27 držav, vključno s Finsko in Švedsko, ki sta partnerski državi Nata, poročajo tuji mediji.

Natova vojaška vaja Cold Response
Natova vojaška vaja Cold Response FOTO: Profimedia

"Nedavno povečanje Natove dejavnosti na Arktiki je razlog za zaskrbljenost. Na severu Norveške je pred kratkim potekala še ena obsežna vojaška vaja zavezništva. Po našem mnenju to ne prispeva k varnosti regije," je po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na rusko tiskovno agencijo, dejal ruski veleposlanik Nikolaj Korčunov, ki je ob tem tudi visoki ruski uradnik pri arktičnem svetu. Arktični svet je pomemben medvladni forum, v katerem države z ozemljem na Arktiki razpravljajo o regionalnih vprašanjih.

V vojaški vaji, ki je potekala v bližini ruske meje, sta sodelovali tudi skandinavski državi Finska in Norveška, ki vse od začetka ruske invazije na Ukrajino intenzivno razpravljata o morebitni pridružitvi Natu. Takšna dejavnost po besedah ​​veleposlanika povečuje tveganje za "nenamerne incidente", ki da lahko poleg varnostnih tveganj povzročijo tudi resno škodo arktičnemu ekosistemu.

Eden najbližjih zaveznikov ruskega predsednika Vladimirja Putina je sicer Nato že v četrtek opozoril, da bo Rusija, če bosta Švedska in Finska pristopili k Natu, jedrsko orožje in hiperzvočne rakete namestila v evropski eksklavi. "Rad bi poudaril, da je bila dolgoročna zavezanost Stockholma in Helsinkov neuvrščenosti v vojaška zavezništva pomemben dejavnik stabilnosti in varnosti na območju severne Evrope in na evropski celini kot celoti," je še dejal Korčunov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.