Ukrajina

Rusinja naj bi v telefonskem pogovoru partnerju dovolila posiljevati Ukrajinke

Kijev, 16. 04. 2022 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več tednov že divja vojna v Ukrajini in za seboj pušča opustošenje in zgodbe tragedije. Nekatere zgodbe, kot na primer tista iz Buče, so že priplavale v javnost, številne pa trenutno še niso znane. Tudi zgodbe o vojnih posilstvih, ki se sicer dogajajo, a je zaradi okupiranih območij, ki so neprestano v primežu napadov, to zelo težko preveriti. A ukrajinske varnostne službe so zdaj z javnostjo delile 30-sekundni posnetek, v katerem Rusinja partnerju sporoča, da lahko posili Ukrajinke, če bo pri tem uporabil zaščito.

Telefonski pogovor, ki so ga prestregle kijevske varnostne službe, je razkril del grozote, ki se v času vojne dogajajo na okupiranih območjih. V 30-sekundnem zvočnem posnetku, ki so ga objavili v torek, naj bi namreč Rusinja svojemu partnerju dovolila, da posiljuje ukrajinske ženske, poročajo tuji mediji. Avtentičnost posnetka sicer ni bila potrjena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Žene ruskih agresorjev svoje može pozivajo, naj posilijo Ukrajinke," je agencija zapisala na Telegramu ter priložila omenjeni posnetek. Dodali so, da posnetek ne prikazuje pomanjkanja etike in morale pri okupatorjih, temveč tudi pri njihovih sorodnikih.

Na zvočnem posnetku je razbrati ženski in moški glas, ki se pogovarjata v ruščini. "Naredi to tam. Tam so Ukrajinke, posili jih. Vendar pa mi o tem ne povej ničesar," pravi ženska. Na vprašanje moškega, ali mu partnerica resnično dovoli, da posili domačinke, mu ženska poda pritrdilni odgovor in doda: "Pazi le, da uporabiš zaščito." 

Zelenski: Ruske čete so zagrešile več sto posilstev

Varnostna služba je posnetek pogovora objavila po tem, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opozoril, da so ruske čete zagrešile že več sto posilstev, tudi nad otroki. Ukrajinske oblasti so ruske vojake obtožile tudi drugih brutalnih dejanj. Med drugim naj bi posilstva in umore žensk in otrok izvedli pred drugimi družinskimi člani žrtev. Moskva je sicer vse te obtožbe zanikala.

"Na osvobojenih območjih nadaljujemo s preiskavami in beleženjem vojnih zločinov, ki jih je zagrešila Rusija. Vsak dan odkrijemo nova množična grobišča," je dejal Zelenski v pogovoru z litovskimi zakonodajalci. Zbirajo tudi pričevanja na tisoče žrtev. Ob poročilu ukrajinskega predsednika je bil litovski predsednik Gitanas Nauseda zgrožen. "Večjo grozo si je preprosto nemogoče predstavljati," je dejal.

Ukrajina je sicer Združene narode že obvestila, da Kremelj posilstva uporablja kot vojno orožje.
Ukrajina je sicer Združene narode že obvestila, da Kremelj posilstva uporablja kot vojno orožje. FOTO: AP

Predsednica humanitarne organizacije La Strada-Ukrajina Katerina Čerepaka je dejala, da so na telefonske številke za nujne primere njene prejeli več telefonskih klicev. V njih so ruske vojake obtožili devetih primerov posilstva, ki so vključevala 12 žensk in deklet. Med domnevnimi žrtvami je tudi 11-letni deček, ki naj bi ga ruski vojaki posilili pred njegovo mamo. Ta je bila ob tem privezana na stol in prisiljena gledati to okrutno dejanje.

V javnost prihajajo tudi druge zgodbe

Ukrajinska parlamentarna komisarka za človekove pravice Ljudmila Denisova je dejala, da je bil deček napaden v Buči. Dejala je tudi, da je pet vojakov Putinove vojske posililo 14-letno dekle, ki je po dejanju zanosila. Kot je navedla, je ruska vojska ugrabila okoli 120.000 ukrajinskih otrok. Nekatere so posilili, druge pa pretihotapili v Rusijo, je dejala. Tu pa so tudi druge zgodbe, ki so ob umiku ruskih sil na vzhod Ukrajine priplavale na površje.

Ukrajinske oblasti so po tem, ko so se na spletu pojavili posnetki, na katerih posiljuje otroka v Ukrajini, aretirale enega od ruskih vojakov. Kot so navedli, je 24-letnik posnetke še pred aretacijo poslal ruskemu tovarišu.

Ukrajina je sicer Združene narode že obvestila, da Kremelj posilstva uporablja kot vojno orožje. Prejšnji teden pa so iz ZN sporočili, da skušajo opazovalci človekovih pravic preveriti obtožbe o spolnem nasilju, ki naj bi ga izvajale ruske sile.

"Rusija, kot smo že večkrat povedali, ne vodi vojne proti civilnemu prebivalstvu," je sicer v ponedeljek Varnostnemu svetu dejal namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Dmitrij Poljanski, ki je Ukrajino in zaveznike obtožil, da želijo ruske vojake predstaviti kot sadiste in posiljevalce.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.