Ukrajina

Zelenski: Ob uspehih ukrajinskih sil ruski poskus aneksije nepomemben

Moskva/Kijev, 03. 10. 2022 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruska duma je ratificirala priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v nedeljo izpostavil najnovejše uspehe ukrajinske vojske na bojiščih v štirih vzhodnih regijah, ki si jih je v petek nezakonito priključila Rusija. Kot je poudaril, je ruski poskus aneksije teh ozemelj spričo ukrajinskih zavzetij nesmiseln in nepomemben ter bo utonil v pozabo.

Kot je napovedal predsednik ruske dume Vjačeslav Volodin, so v dumi soglasno izglasovali priključitev ukrajinskih regij. Noben poslanec ni glasoval proti predlogu zakona predsednika Vladimirja Putina in ustavnim spremembam za priključitev regij Zaporožja, Hersona, Donetska in Luganska. "Odločitev je bila sprejeta soglasno," je dejal Volodin. Sporazum predvideva, da bodo ta ozemlja vključena v Rusko federacijo kot nove regije v mejah, določenih na dan njihove ustanovitve in priključitve Rusiji.

Rusko ustavno sodišče je že v nedeljo potrdilo priključitev regij Rusiji in jo razglasilo za skladno z ustavo. Danes pa je o tem odločal le še spodnji dom ruskega parlamenta. 

"Takoj ko se bo ukrajinska zastava vrnila na zasedena ozemlja, se nihče več ne bo spominjal ruske farse z dokumenti in aneksijami," je dejal Zelenski in obenem potrdil, da so ukrajinske enote ponovno prevzele popoln nadzor nad strateško pomembnim železniškim središčem Liman v vzhodni regiji Doneck in ga "očistile" ruskih sil.

Na svojem kanalu Telegram se je zahvalil ukrajinskim enotam in rekel: "Slava Ukrajini". Pred tem je ukrajinski predsednik dejal, da bo vojska nadaljevala z ofenzivo na jugu in vzhodu in da bo "vrnila nazaj" vse ozemlje, ki ga je okupirala Rusija, vključno s Krimom. Dejal je še, da se po seriji neprijetnih neuspehov ruski generali grizejo, poroča The Guardian.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Zelenski je dejal, da Ukrajina vojaškega uspeha ne doživlja samo v Limanu, ampak tudi v Hersonu. V nočni izjavi je povedal, da so ukrajinske sile osvobodile majhni naselji Arkhanhelske in Miroljubivka v regiji Herson. Ukrajina si prav tako prizadeva za ponovno pridobitev nekaterih ozemelj v regiji Lugansk, poroča BBC. Če to drži, bi pomenilo, da Rusija nima celotnega ozemlja nobenega od območij okupirane Ukrajine, za katera je v petek napovedala, da jih bo priključila.

Zelenski je napovedal, da bodo ukrajinske oborožene sile še naprej napredovale. Dejal je, da je med Putinovo retoriko in dejanskim stanjem na bojišču več "neskladij". Ruski viri medtem enako trdijo za informacije, ki jih podaja Zelenski.  

Ukrajinska vojska je medtem proslavila svojo zmago v Limanu. Zavzeli so policijsko postajo in zažgali rusko zastavo. Eden od vojakov je objavil videoposnetek vojakov v lokalnem uradu Denisa Pušilina, vodje tako imenovane Ljudske republike Doneck (DNR), ki ga je imenoval Kremelj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prav tako je Zelenski v svojem nagovoru v nedeljo ponovno obsodil ugrabitev šefa jedrske elektrarne v Zaporožju Igorja Murašova. "To je še eno očitno dejanje ruskega terorja, za katerega mora teroristična država tudi odgovarjati," je poudaril.

Predsednik ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom je v soboto obtožil ruske sile ugrabitve šefa nuklearke v Zaporožju. Kot je zapisal vodja Energoatoma Petro Kotin, so vojaki Murašova izvlekli iz avta in ga s prevezanimi očmi prepeljali na neznano lokacijo.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je nemudoma stopila v stik z ruskimi oblastmi, ki so potrdile, da je bil Murašov "začasno pridržan" in pripeljan na zaslišanje. V luči tega je generalni direktor IAEA Rafael Grossi opozoril, da je njegovo pridržanje razlog za "resno zaskrbljenost", in dodal, da bo naslednji teden odpotoval v Kijev in Moskvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja