Ukrajina

Kijev po obsežnih ruskih napadih znova brez vode in elektrike

Vilnjansk/Kijev, 23. 11. 2022 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.P., D.J.
Komentarji
0

V Kijevu so se ugasnile sirene, ki so opozarjale na zračne napade. Sirene še zmeraj odzvanjajo v šestih drugih ukrajinskih regijah. Po obsežnih ruskih raketnih napadih je brez vode in elektrike danes ostalo 80 odstotkov gospodinjstev. Ubite so najmanj štiri osebe, šest je ranjenih. Na jugu Zaporožja so rakete zadele območje porodnišnice, v napadu je umrl dojenček.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Uničena infrastruktura v Kijevu
    02:28
    Iz 24UR: Uničena infrastruktura v Kijevu
  • Iz SVETA: Pred Ukrajinci je huda zima
    02:51
    Iz SVETA: Pred Ukrajinci je huda zima

Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da pristojne službe skušajo čim prej znova vzpostaviti oskrbo z vodo in elektriko.

Zaradi pomanjkanja elektrike v ukrajinski prestolnici s tremi milijoni prebivalcev trenutno ne vozijo avtobusi na električni pogon, medtem ko vlaki in podzemna železnica še vozijo na deset minut.

Predstavniki ukrajinske vlade napovedujejo, da bodo oskrbo z vodo in elektriko znova vzpostavili v četrtek zjutraj.

Nenehni izpadi elektrike so za milijone postali nova normalnost, zadnji udarec pa je prizadel tudi oskrbo z vodo. Ukrajinski uradniki menijo, da ruski predsednik Vladimir Putin upa, da bodo neogrevani in neosvetljeni domovi v mrazu in temi obrnili javno mnenje proti Zelenskemu, vendar temu ni tako. Ta situacija samo še bolj krepi ukrajinsko odločnost, trdijo uradniki. 

Kijev v temi
Kijev v temi FOTO: AP

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile v sredo na cilje po vsej državi izstrelile približno 70 manevrirnih raket in uporabile tudi brezpilotna letala. Poškodovana je tudi tamkajšnja energetska infrastruktura, zaradi česar je v več ukrajinskih mestih prišlo do izpadov elektrike.

"Umori civilistov, uničevanje civilne infrastrukture so teroristična dejanja. Ukrajina še naprej zahteva odločen odgovor mednarodne skupnosti na te zločine," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Opozorilne sirene pred zračnim napadom so se v Kijevu ugasnile okoli 15. ure, pred tem so bile aktivne dve uri in pol. Sirene še zmeraj odzvanjajo v šestih drugih ukrajinskih regijah, vključno s Harkovom  in Dniprom.

Sosednja Moldavija je sporočila, da je zaradi novega napada tudi pri njih prišlo do obsežnih izpadov električne energije. Predsednica Maia Sandu pa je Rusijo obtožila, da je Moldavijo pahnila v temo.

Dejala je, da mora prihodnost Moldavije, države s približno 2,6 milijona prebivalcev, "ostati v smeri svobodnega sveta." 

Zaradi intenzivnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo se bo danes na zahtevo Ukrajine na izrednem zasedanju v New Yorku sešel Varnostni svet Združenih narodov. Preko video povezave bo na zasedanju nastopil tudi Zelenski.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tik pred poročili o eksplozijah v Kijevu so uradniki povedali, da se je južna Ukrajina ponovno znašla v napadu. Guverner Mikolajeva je opozoril na "številne rakete", ki prihajajo z juga in vzhoda. Naj prebivalci ostanejo v zakloniščih, je pozval tudi župan Lvova Andrej Sadovi na zahodu Ukrajine. Kot je dejal, so bili v zaklonišča že odpeljati otroci in njihovi učitelji, starše pa je pozval, naj otrok ne prevzemajo, dokler sirene še tulijo. Lvov je po številnih napadih po Ukrajini ostalo brez električne povezave. 

Ruske rakete zadele porodnišnico v Zaporožju, umrl novorojenček

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nov ruski napad je tokrat terjal življenje novorojenčka. Rakete so namreč priletele na območje porodnišnice na jugu regije Zaporožje, v katerem je bila uničena dvonadstropna stavba porodnišnice. Reševalci so na spletu sporočili, da so bili v času napada v stavbi zdravnik, porodnica in novorojenček, poročajo tuji mediji. 

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so otrokovo mamo in zdravnika po raketnem napadu rešili izpod ruševin uničene bolnišnice v mestu Vilnjansk. Na spletu se je pojavil tudi video posnetek reševalcev, ki iz uničene stavbe rešijo moškega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja regionalne vojaške uprave Zaporožje Oleksandr Starukh je o napadu spregovoril na spletu. Ob tem je zapisal: "Naša srca so polna žalosti, saj je bil v napadu ubit novorojenček."

Zelenski je obsodil nov ruski napad na jug Zaporožja. "Teroristična država še naprej napada civiliste in civilne objekte," je dejal in s temi besedami opisal Rusijo. "Sovražnik se je znova odločil, da bo s terorjem in ubijanjem skušal doseči tisto, česar mu ni uspelo doseči že devet mesecev in mu tudi ne bo uspelo. Bo pa odgovarjal za vse zlo, ki ga je prinesel v našo državo," je zagotovil.

Ukrajina izpustila 35 vojnih zapornikov 

"23. novembra je bilo kot rezultat pogajalskega procesa z ozemlja pod nadzorom kijevskega režima vrnjenih 35 ruskih vojakov, ki so bili v ujetništvu v smrtni nevarnosti," so zapisali v izjavi ruskega obrambnega ministrstva. "Letala vojaškega transportnega letalstva ruskih vesoljskih sil bodo izpuščene vojake prepeljala v Moskvo na zdravljenje in rehabilitacijo v zdravstvenih ustanovah ruskega obrambnega ministrstva," so še dodali.  Pred tem je Denis Pušilin, vodja separatistične regije Doneck, dejal, da sta Rusija in Ukrajina izvedli izmenjavo ujetnikov po formuli "35 za 35". "Med našimi izpuščenimi ljudmi so bili štirje iz Ljudske republike Doneck in dva iz Ljudske republike Lugansk," je dejal.

ZDA Ukrajini obljubile 400 milijonov evrov dodatne pomoči

Glede na izjavo ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkena bo pomoč vključevala "dodatno orožje, strelivo in opremo za zračno obrambo iz zalog Ministrstva za obrambo ZDA."

"Še naprej bomo podpirali Ukrajino, dokler bo potrebno, da se bo lahko še naprej branila in bila v najmočnejšem možnem položaju za pogajalsko mizo, ko pride čas," je dejal Blinken.

Ukrajinske varnostne sile izvedle racijo na zgodovinski samostan

V torek so ukrajinske varnostne sile v posebni operaciji izvedle racijo na zgodovinski samostan v Kijevu. Prepričane so bile namreč, da ruski agenti mesto uporabljajo za načrtovanje sabotaž, obveščevalno dejavnost in shranjevanje orožja. 

Samostan Kijevsko-Pečerska lavra sega v 11. stoletje in je sedež ukrajinske pravoslavne cerkve (UOC). Samostan, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, je bil sicer le ena od številnih pravoslavnih cerkva, ki so jih ukrajinske službe po prejemu pritožb, da tamkajšnji duhovniki poveličujejo Rusijo in da bi lahko bile cerkve v navezi s Kremljem, preiskale. Kazensko preiskavo so sprožili pretekli teden, ko se je pojavil video posnetek petja proruske propagandne pesmi, ki opeva prebijanje matere Rusije.

Samostan v Ukrajini
Samostan v Ukrajini FOTO: AP

Cerkev se je po ruski invaziji odcepila od moskovskega patriarhata, vendar pa nekatere najvišje duhovnike UOC še vedno obtožujejo, da prikrito podpirajo Moskvo in svoj položaj uporabljajo za vpliv na obiskovalce cerkve. Nekaj dni kasneje so vodjo škofije na območju Vinice v osrednji Ukrajini obtožili priprave propagandnih letakov, ki podpirajo rusko invazijo, poroča BBC.

Kremelj je ukrajinsko racijo obsodil in dejal, da gre za še en napad Kijeva na rusko pravoslavstvo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je Ukrajino obtožil, da je že dolgo v vojni s pravoslavno cerkvijo. Patriarh Kiril pa je dejal, da gre za ustrahovanje vernikov.

Glasujte za najboljši portal v regiji.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3