Ukrajina

Ruske rakete znova stresle ukrajinska tla in sejale smrt

Harkov/Herson, 30. 01. 2023 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruski raketni napadi v Ukrajini se nadaljujejo. Nedeljo so tako rakete zadele stanovanjsko stavbo v središču mesta Harkov, zaradi česar je umrla starejša ženska, še vsaj trije pa so ranjeni. Medtem so trije umrli v napadu na južno mesto Herson. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zato države zaveznice pozval k hitrejši dobavi orožja in k dobavi novega orožja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot poročajo mediji, je ruska raketa, ki je v središču Harkova, drugega največjega mesta v Ukrajini, zadela stanovanjsko stavbo, popolnoma uničila celotno nadstropje. Vodja vojaške uprave Harkov Oleh Siniehubov je na Telegramu povedal, da je stavbo v mestnem okrožju Kijev zadela raketa dolgega dosega S-300 iz sovjetskih časov. Stavba je bila delno uničena, prebivalci pa so bili evakuirani, je dejal in dodal, da na terenu potekajo reševalne akcije.

V napadu je umrla vsaj ena oseba, starejša ženska, še tri osebe pa so ranjene. "Tri žrtve so utrpele lažje poškodbe. Na žalost je bila ubita starejša ženska," je dejal Siniehubov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novi zračni napadi pa so tla zatresli tudi v Hersonu, kjer so sicer razmere od novembrskega umika ruskih sil precej bolj mirne. Kljub temu so v tokratnem napadu umrle tri osebe, še šest pa naj bi jih bilo ranjenih, med njimi tudi dve medicinski sestri.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je zaradi novega napada države zaveznice znova pozval k hitrejši dobavi in novim vrstam orožja. "Razmere so zelo težke" je dejal v večernem videonagovoru. "Rusija želi, da se vojna zavleče in izčrpa naše sile. Zato moramo okrepiti naše orožje. Pospešiti moramo dogodke, pospešiti oskrbo in Ukrajini odpreti nove možnosti orožja," je dodal.

Na vzhodu Ukrajine spopadi za mesto Vugledar

Ruske sile napredujejo v okolici ukrajinskega mesta Vugledar v regiji Doneck na vzhodu države, je dejal vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin in dodal, da so okrepile svoje položaje v vzhodnem delu mesta. Ukrajinska stran to zanika in trdi, da je ruske napade v okolici mesta odbila,

"Naše enote še naprej napredujejo v smeri Vugledarja in so okrepile položaje v vzhodnem delu mesta," je dejal Pušilin. Ob tem je opozoril, da se imele ukrajinske sile dovolj časa, da se utrdijo v mestu, kjer je veliko industrijskih objektov in visokih stavb, ki jim bodo olajšale obrambo.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Jevgen Jerin pa je navedbe Pušilina zavrnil in dejal, da so bili ruski napadi neuspešni, njihove sile pa naj bi se morale umakniti. "Nismo izgubili svojih položajev," je še dodal.

Rusija je zavzetje ukrajinske regije Doneck že ob začetku invazije postavila za svojo ključno prednostno nalogo. Pred kratkim pa je Moskva v regiji skupaj z najemniško skupino Wagner po izredno hudih bojih zavzela mesto Soledar.

Namestnik ruskega zunanjega ministra: Pogovori z Ukrajino so zdaj nesmiselni

Je odločitev ZDA in članic Nata, da Ukrajini zagotovijo tanke, pretrgala še zadnje možnosti za pogovore med Rusijo in Ukrajino. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je namreč dejal, da je za Moskvo sodelovanje v kakršnih koli pogovorih s Kijevom zdaj "nesmiselno". Washington je ob tem obtožil, da uporablja Ukrajino kot "poligon" za svoje orožje.

"Pripravljeni smo razmisliti o kakršnih koli resnih pobudah za rešitev ukrajinske krize, vendar jih do zdaj še nihče ni ustrezno artikuliral," je dodal po poročanju Sky Newsa.

Ukrajina je prejela spodbudo prejšnji teden, ko je Nemčija sporočila, da bo v Kijev poslala 14 svojih tankov Leopard 2, obenem pa dovolila drugim državam, ki imajo leoparde, vključno z Norveško, da jih dobavijo.

Poleg Leopardov naj bi Ukrajina prejela tudi težke oklepnike. ZDA jim bo namenila 31 tankov abrams, Združeno kraljestvo pa je obljubilo 14 tankov challenger.

Generalni sekretar Nata je Južno Korejo pozval, naj okrepi vojaško podporo Ukrajini

Jens Stoltenberg, generalni sekretar zveze Nato, se je v govoru v Seulu zahvalil Južni Koreji za pomoč Ukrajini, a ob tem dejal, da bi jim morali na pomoč priskočiti tudi z orožjem. "Republiko Korejo pozivam, naj nadaljuje in okrepi vojaško podporo. Na koncu dneva bo to odločitev, ki jo morate sprejeti," je dejal. Ob tem je dodal, da je več zaveznikov Nata s politiko, da v države v konfliktu nikoli ne izvažajo orožja, to zdaj spremenilo.

Tudi Nemčija, Švedska in Norveška so imele podobne politike, a so jih spremenile, je poudaril. "Če nočemo, da zmagata avtokracija in tiranija, potem potrebujejo orožje, to je realnost," je dejal.

Izrecno pa je poudaril tudi, kako pomembno je, da Rusija v tej vojni ne zmaga. "Ne le za Ukrajince, temveč tudi zato, da bi se izognili pošiljanju napačnega sporočila avtoritarnim voditeljem, da lahko s silo dobijo, kar hočejo," je povedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3