Ukrajina

Zelenski: Rakete zadele nakupovalni center, v katerem je bilo 1000 ljudi

Kijev/Slovjansk, 27. 06. 2022 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, Karmelina Husejnović
Komentarji
11

Ruske sile so izvedle raketni napad na nakupovalno središče v osrednji Ukrajini, je sporočil ukrajinski predsednik Zelenski. V času napada je bilo v nakupovalnem centru okoli 1000 ljudi. Število mrtvih in ranjenih pa bodo ugotovili po pogašenem požaru. Sicer pa se ukrajinske sile še naprej borijo, da bi zaustavile rusko ofenzivo v mestu Lisičansk, zadnjem oporišču Kijeva v vzhodni regiji Lugansk, je sporočilo ukrajinsko vojaško poveljstvo. Tamkajnšnje oblasti so zato prebivalcem Lisičanska ukazale evakuacijo. Ruske enote pa stopnjujejo pritisk tudi na območju Slavjanska v sosednji regiji Doneck.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so v mestu Kremenčuk v regiji Poltava, v osrednji Ukrajini, ruske rakete zadele nakupovalno središče. V času napada naj bi po njegovih besedah bilo v njem več kot 1000 ljudi. 

"Nakupovalno središče gori, gasilci ga skušajo pogasiti, število žrtev trenutno ni možno ugotoviti," je preko Telegrama sporočil Zelenski. 

Ob tem je poudaril, da nakupovalni center nima nobenega strateškega pomena za ruske sile, saj so bili v njem predvsem civilisti.

"Ni predstavljal nobene grožnje za rusko vojsko. Nima nobene strareške vrednosti. Ljudje so želeli zgolj živeti normalno življenje in to je tisto, kar tako zelo jezi okupatorje," je dejal. 

Namestnik vodje urada predsednika Kirilo Timošenko je pozneje sporočil, da sta po prvih podatkih umrli najmanj dve osebi, okoli 20 ljudi pa je bilo ranjenih. 

Iz posnetkov, ki so zakrožili po spletu, je razvidno, da je po napadu stavbo zajel obsežen požar, gost dim pa se vali v nebo. 

Lunin: To je zločin proti človeštvu

Župan mesta Vitalij Melecki je dejal, da je napad na zelo obljudeno stavbo povzročil smrti in poškodbe, a o konkretnih številkah ni govoril.

"Raketni napad na obljuden nakupovalni center v Kremečuku je še en ruski vojni zločin. Zločin proti človeštvu. To je odkrito in cinično teroristično dejanje proti civilnem prebivalstvu," je dejal Dmirto Lunin, vodja regije Poltava. Dodal je, da število ubitih in ranjenih v napadu še vedno ni znano, saj gasilci požar še vedno gasijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinske oblasti prebivalcem Lisičanska ukazale evakuacijo

Še vedno pa poteka ruska ofenziva v mestu Lisičansk, zadnjem oporišču Kijeva v vzhodni regiji Luhansk. Guverner regije Sergej Hajdaj je danes prebivalcem obleganega mesta Lisičansk ukazal, naj mesto nemudoma zapustijo, saj je zaradi napredovanja ruskih sil "resno ogroženo njihovo življenje in zdravje", poroča BBC. Ukaz je bil izdan dan po padcu Severodonecka v ruske roke, ki ga od Lisičanska ločuje reka Severski Donec.

Ruske enote naj bi že bile na južnem obrobju mesta, v katerem je še vedno nameščenih več tisoč ukrajinskih vojakov. Kljub temu so danes iz ukrajinskega generalštaba sporočili, da je branilcem uspelo odbiti ruske napade zahodno od Lisičanska in preprečiti obkolitev mesta.

Po besedah predstavnika proruskih separatistov iz Luganska Rodiona Mirošnika, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa, naj bi bilo v kemični tovarni Azot v padlem Severodonecku še vedno ujetih okoli 500 civilistov. Ti od tam ne morejo oditi, ker naj bi bili številni izhodi iz tovarne minirani. Mirošnik je sicer zagotovil, da specialne enote mine odstranjujejo, tako da se bodo lahko ljudje "sami odločili, ali želijo ostati na tam območju ali ne".

Civilisti, ki so po ruski okupaciji Severodonecka, ostali v mestu, še vedno nimajo dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin, kot je hrana, je po navedbah BBC sporočil župan mesta Oleksandr Strjuk.

Boji potekajo tudi nekoliko zahodneje, in sicer v regiji Bahmut, kot tudi v regiji Herson ob Črnem morju.

Napredovanje ruskih sil, oklepnih vozil in artilerije v smeri Slovjanska

Ruske enote pa stopnjujejo pritisk tudi na območju Slavjanska v sosednji regiji Doneck, kar je potrdil tudi guverner Donecka, Pavel Kirilenko

Po njegovih besedah naj bi se ruske sile približevale ukrajinskim obrambnim linijam, da bi za bombardiranje mesta poleg vojaških letal in raket lahko uporabile tudi svojo artilerijo. "Rusi ne spreminjajo svoje taktike. Videli smo že, kaj se je zgodilo v Mariupolju in Severodonecku, zato se v Slavjansku pripravljamo na vse možne scenarije," je dodal. Ruske enote so  osvojile več vasi na desnem bregu reke. Od Slavjanska jih sicer s severne smeri loči še okrog 20 kilometrov.

Rusko obstreljevanje ukrajinskih položajev na vzhodni fronti.
Rusko obstreljevanje ukrajinskih položajev na vzhodni fronti. FOTO: AP

Ruske sile so po zasedbi Severodonecka in eliminaciji 'zolotskega žepa' južno od Lisičanska vstopile v zadnje večje mesto v luganski regiji, ki je še pod nadzorom kijevskih oblasti. Boji potekajo v jugovzhodnem delu Lisičanska. Medtem ruske enote nadaljujejo z napredovanjem proti severu in severozahodu, saj želijo mesto na desnem bregu reke Donec obkoliti. Kot trdijo, naj bi z zasedbo krajev, ki ležijo ob cesti Lisičansk–Bahmut, slednjega odrezali od glavnih oskrbovalnih poti. Lega Lisičanska, ki stoji na visokem bregu reke Donec nasproti Severodonecka, je sicer bolj ugodna za branilce.

Ukrajinske sile so medtem izvršile protinapad na južni fronti iz smeri Vuhledarja in osvojile nekaj vasi. Boji se nadaljujejo tudi južno od Krivega Roga in zahodno od Hersona, kjer ukrajinska vojska že dalj časa poskuša doseči preboj. 

Rusija je poleg okrepljene ofenzive v vzhodnih regijah izstrelila tudi številne rakete na več ukrajinskih regij, in sicer Lvov, Mikolajiv, Žitomir, Černigiv in Hmelnicki.

Ukrajinski vojaki v Bahmutu, ki se mu ruske sile približujejo z vzhoda.
Ukrajinski vojaki v Bahmutu, ki se mu ruske sile približujejo z vzhoda. FOTO: AP

Raketni napad je bil izveden tudi v regiji Odesa na jugu Ukrajine, ki je terjal šest žrtev, je sporočilo južno poveljstvo ukrajinske vojske. Pri tem so dodali, da trenutno še ni jasno, ali so tamkajšnje oblasti poročale o številu ranjenih ali mrtvih."Napad na stanovanjsko območje civilnega naselja je uničil več stanovanjskih in gospodarskih poslopij na približno 500 kvadratnih metrih," je dodalo poveljstvo. Gasilci medtem še vedno bijejo bitko s požarom.

Prav tako so ruske rakete v nedeljo zadele stanovanjsko hišo in otroški vrtec v Kijevu. V napadu je umrla ena oseba, šest pa jih je bilo ranjenih, so sporočile mestne oblasti.

Nekatere raketne napade je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo, pri čemer je tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov povedal, da so bili tarča napadov centri za vojaško usposabljanje v regijah Černigiv, Žitomir in Lvov.

"Zaradi tega napada so motorizirani 65. in 66. pehotni brigadi ter 46. zračna brigada ukrajinskih oboroženih sil popolnoma izgubile svoje bojne zmogljivosti," je še dodal Konašenkov.

V luči ruskih napadov je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba na Twitterju pozval vrh G7, ki v teh dneh zaseda na Bavarskem, k sprejemu dodatnih sankcij proti Rusiji in k pomoči Ukrajini, zlasti pri dobavi težkega orožja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je medtem prebivalce Belorusije pozval, naj se ne pustijo potegniti v vojno proti Ukrajini. "Kremelj je že odločil vse namesto vas. Toda vi niste sužnji, ni vam treba umreti," je dejal. Njegov poziv prihaja po tem, ko je Kijev nedavno poročal, da so bile nekatere od ruskih raket izstreljene tudi iz ozemlja Belorusije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni