Ukrajina

Ukrajina osvobodila Liman, večina ruskih enot naj bi se umaknila

Doneck, 01. 10. 2022 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Ruske sile so se umaknile iz strateško pomembnega mesta Liman na vzhodu Ukrajine, je potrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Ukrajinska vojska je obkolila približno 5000 pripadnikov ruskih sil v bližini kraja Liman, je sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj. Dejal je, da je rusko poveljstvo zavrnilo prošnjo lastnih vojakov za umik, ter dodal, da imajo ti vojaki tri možnosti: "lahko se predajo, poskušajo prebiti ali pa vsi skupaj umrejo".

Ruske sile so se umaknile iz strateško pomembnega mesta Liman na vzhodu Ukrajine, je  potrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Po njegovih besedah so s tem želeli preprečiti, da bi približno 5000 ruskih vojakov ostalo ujetih za ukrajinsko bojno črto. 

Iz obrambnega ministrstva v Kijevu so potrdili, da njihove sile že vstopajo v Liman. Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo. Zaradi referendumov o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, ki so sicer naleteli na neodobravanje mednarodne skupnosti, Rusija zdaj velik del vzhodne Ukrajine uradno obravnava kot rusko ozemlje.

Ker se Liman nahaja na severu doneške regije, ki si jo je Moskva v petek pripojila, bi Kremelj lahko napade na to območje obravnaval tudi kot napad na Rusijo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da bodo ukrajinske sile ne glede na poteze Kremlja osvobodile vso ozemlje, ki ga je zasedla Rusija. V ta namen se zanaša tudi na težko orožje z Zahoda in vojaške svetovalce iz držav članic Nata.

Mesto Liman je tudi ključno železniško središče, ki povezuje regije Doneck, Lugansk in Harkov na vzhodu in severovzhodu Ukrajine. Ukrajinske enote bi sedaj lahko v celoti izčrpale severni del regije Doneck in se premaknile naprej v sosednjo regijo Lugansk. Tudi Rusija je mesto uporabljala kot logistično središče, poroča BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na družbenih omrežjih se je pojavil tudi videoposnetek ukrajinskih vojakov, ki na vhodu v mesto Liman dvigujejo modro-rumeno ukrajinsko zastavo. Na posnetku, ki ga je objavil vodja urada predsednika Volodimirja Zelenskega, Andrij Jermak, je mogoče slišati dva vojaka, ki v ukrajinščini govorita: "Danes je 1. oktober. Razvijamo našo državno zastavo in jo postavljamo na našo zemljo. Liman. Vse bo Ukrajina," pravita in pozdravljata ukrajinske vojake.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več ruskih vojaških komentatorjev je na svojih Telegram kanalih objavilo sporočila, da je ukrajinska vojska bodisi "že zajela ali vsaj vstopila v Liman".

Že v soboto pa so se pojavili posnetki kolone ruskih vojaških vozil, ki je zapuščala Liman. Kasneje so na vhodu v mesto Ukrajinci dvignili svojo zastavo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zahodni vojaški strokovnjaki sicer pričakujejo, da bo zavzetje mesta še en od udarcev za sedem mesecev trajajočo rusko invazijo.

Vladimir Putin je sicer v petek podpisal ukaz o priključitvi regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson Rusiji, vendar njegove poteze ni priznala nobena država.

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je poudaril, da bodo osvobodili celotno ozemlje, ki ga je zasedla Rusija. V ta namen se zanaša na težko orožje z Zahoda in vojaške svetovalce iz držav članic Nata.

Zelenski se je obenem danes zahvalil ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za najnovejšo vojaško pomoč, tokrat v vrednosti več kot 12 milijard dolarjev. Na Twitterju je zapisal, da je "ta pomoč danes pomembnejša kot kdaj koli prej," ter svet pozval k boju proti "agresiji Ruske federacije".

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

V napadu na konvoj ubitih 24 ljudi

V severovzhodni ukrajinski regiji Harkovu je bilo v obstreljevanju civilnega konvoja ubitih 24 ljudi, je po prvih podatkih sporočil lokalni vodja. Napad se je zgodil v mestu Kupjansk blizu ruske meje. Civilisti so poskušali pobegniti pred obstreljevanjem. Ukrajinska varnostna služba trdi, da so konvoj sedmih vozil napadle ruske enote. Napad naj bi se zgodil v 'sivi coni' med nedavno osvobojenim mestom Kupjansk in še vedno okupiranim mestom Svatove v Luganski regiji, poroča BBC. 

Rusija dogodka še ni komentirala. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1