Ukrajina

21-letni Rus zaradi vojnih zločinov obsojen na dosmrtno ječo

Kijev, 23. 05. 2022 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S., STA
Komentarji
1

Ukrajinsko sodišče je 21-letnega ruskega vojaka, ki je 28. februarja ustrelil neoboroženega ukrajinskega civilista, obsodilo na življenje za rešetkami.

Potem ko je ruski vojak, 21-letni Vadim Šišimarin, ki mu sodijo za vojne zločine v Ukrajini, na sodišču v Kijevu priznal krivdo, mu je sodišče danes izreklo kazen. Za umor 62-letnega neoboroženega ukrajinskega civilista v vasi na severovzhodu Ukrajine je dobil dosmrtno zaporno kazen. 

"Sodišče je ugotovilo, da je Vadim Šišimarin kriv in ga obsodilo na dosmrtno ječo," je dejal sodnik Sergij Agafonov. Po njegovih besedah je Šišimarin "kršil zakone in običaje vojne" in bil spoznan za krivega naklepnega umora. "Umor je bil storjen z neposrednim naklepom," je dejal sodnik.

Šišimarin, narednik ruske vojske, ki je vodil enoto v tankovski diviziji, je minuli teden na sodišču priznal, da je s strelom iz avtomatske puške ubil 62-letnega Oleksandra Šelipova v vasi Čupahivka na severovzhodu Ukrajine. Ob tem je tudi izrazil obžalovanje za svoje dejanje.

Oblečen v trenirko modre in sive barve s kapuco je Šišimarin danes molče spremljal sodni proces izza steklene pregrade in ob razglasitvi razsodbe ni pokazal čustev. Njegov odvetnik Viktor Ovsjanikov je že napovedal, da se bo na sodbo pritožil. "To je najstrožja kazen in vsak razumen človek bi jo izpodbijal. Prosil bom za razveljavitev sodbe sodišča," je zatrdil odvetnik. Ovsjanikov je sicer v svojem zaključnem nagovoru minuli teden sodišče pozval, naj njegovega klienta oprostijo, saj da je šlo za izpolnitev formalnega ukaza.

Vadim Šišimarin na sodišču
Vadim Šišimarin na sodišču FOTO: AP

Sojenje ima velik simbolni pomen za Ukrajino, ki je Rusijo obtožila grozodejstev in brutalnosti nad civilisti med invazijo. Po navedbah Kijeva so identificirali več kot 10.000 morebitnih vojnih zločinov. Rusija obtožbe o namernem ubijanju civilistov in sodelovanju v vojnih zločinih sicer zavrača. V Moskvi se na sodbo še niso uradno odzvali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja