Ukrajina

Ruski vojak zapustil bojišče: Nisem več hotel biti del tega

Kijev, 23. 05. 2022 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vse se je začelo 22. februarja," opisuje ruski vojak, ki je po nekaj tednih zapustil bojišče v Ukrajini in odšel iz vojske. Tistega dne, torej dva dni pred začetkom vojne, so jim pobrali mobilne telefone brez vsakršnih dodatnih pojasnil. "Nismo imeli stika s svetom," pripoveduje mladi Rus, ki ga je srečanje z razjarjenim domačinom iz vasi blizu Hersona tako pretreslo, da se je naposled odločil, da temu naredi konec. Kot pravi, se je za enako potezo odločilo še kar nekaj njegovih kolegov.

Na Zahodu že dlje časa izpostavljajo, da je morala med ruskimi vojaki izjemno slaba, to zdaj potrjuje tudi zgodba ruskega častnika, ki jo je objavil CNN. Njegove identitete zaradi varovanja osebnih podatkov sicer ne razkrivajo.

"Bili smo umazani in utrujeni. Ljudje okoli nas so umirali. Nisem več hotel biti del tega, pa sem bil," je v intervjuju za ameriško televizijo povedal vojak in dodal, da ni edini, ki je to storil. Po podatkih britanskih obveščevalcev nekateri vojaki celo zavračajo izvajanje ukazov.

Ko so ga nadrejeni 22. februarja prosili, naj jim izroči svoj mobilni telefon, ni vedel, v kaj se pravzaprav spušča, pravi ruski častnik. "Nobenega pojasnila nismo prejeli. Tisto noč smo ure in ure risali bele črte na vojaških vozilih. Rekli so mi, naj napišem črko Z kot v filmu Zorro." Naslednji dan so ga skupaj z ostalimi vojaki odpeljali na Krim. "Iskreno, nisem verjel, da bomo napadli Ukrajino," pravi. Ker niso imeli mobilnih telefonov, niso imeli stika s preostalim svetom. "Nekateri fantje so že takrat dali odpoved. Napisali so izjavo, da želijo zapustiti vojsko, in so šli. Ne vem, kaj se je zgodilo z njimi. Jaz sem ostal, ne vem zakaj," je povedal.

Naslednji dan so odšli na bojišče. Več tednov je spal na škatlah z granatami. Pred Ukrajinci je skrival svoj obraz, saj ga je grizel občutek krivde in sramu. Kot trdi, nihče od vojakov ni vedel, kakšen cilj imajo njihovi nadrejeni in predsednik Vladimir Putin. Trditve slednjega, da je Ukrajino treba denacificirati, do vojakov niso prišle. "Nihče nam ni govoril o ukrajinskih nacistih. Pravzaprav sploh nismo razumeli, za kaj gre in kaj počnemo tukaj," je dejal. "Bilo mi je nerodno, sram me je bilo," je dodal.

Ruska vojska v Hersonu
Ruska vojska v Hersonu FOTO: Profimedia

Kaplja čez rob je bil dogodek, ki se je zgodil med vožnjo proti Hersonu. "Sedel sem na tovornjaku in k sebi močno stiskal pištolo. Imel sem tudi dve granati. Ko smo se približali eni od vasi, je imel domačin v roki bič, s katerim je mahal proti nam. Drl se je na nas in nas preklinjal, pri tem je imel ves čas solze v očeh," opisuje ruski vojak, ki ga je ta dogodek močno zaznamoval. "Takrat sem si rekel, da ne bom več počel tega." Odšel je k poveljniku in podpisal izjavo, da zapušča vojsko. Njegov nadrejeni tega najprej ni želel sprejeti. "Rekel mi je, da je to izdaja, ki se jo lahko obravnava tudi kot zločin. Ampak sem vztrajal in na koncu je pristal," je povedal.

Šele kasneje je izvedel, da številna velika podjetja v Rusiji zapirajo svoje trgovine in da gospodarstvo doma propada. Aleksej Tabalov, borec za človekove pravice in direktor organizacije, ki pomaga ruskim nabornikom, pravi, da se je osebno posvetoval z dvema vojakoma, ki sta zapustila službo. "Ne morem reči, da gre za množičen odstop, dejstvo pa je, da veliko ruskih vojakov želi oditi," je za CNN povedal Tabalov. Nekatere vojake sicer zadržujejo z dobrim plačilom. "Nekateri so se zelo razveselili bonusa, ki nam je bil obljubljen za bojevanje v Ukrajini. Kolega mi je rekel, da mora zdržati samo še 15 dni, pa bo lahko odplačal svoje dolgove," je še razkril mladi ruski častnik.

Ukrajinske oborožene sile ocenjujejo, da so Rusi od začetka vojne izgubili več kot 22.000 vojakov. Rusko obrambno ministrstvo pa je o izgubah nazadnje poročalo 25. marca – do takrat naj bi bilo po njihovih navedbah ubitih 1351 ruskih vojakov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou