Ukrajina

Rusko obrambno ministrstvo: V mestu Bahmut smo dosegli napredek

Doneck , 15. 04. 2023 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, D.J.
Komentarji
0

Iz ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je ruska vojska dosegla napredek na severnem in južnem obrobju ukrajinskega mesta Bahmut, kjer poteka najdaljša in najbolj krvava bitka vojne v Ukrajini. Stanja na terenu sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

"Napadalne enote skupine Wagner so uspešno napredovale ter zavzele dve okrožji na severnem in južnem obrobju mesta," je sporočilo obrambno ministrstvo. Ruska najemniška vojaška skupina Wagner, ki jo vodi s Kremljem povezani poslovnež Jevgenij Prigožin, je v zadnjem času prevzela glavno vlogo v bitki za Bahmut.

Včeraj napadeno mesto Slovjansk  v regiji Doneck.
Včeraj napadeno mesto Slovjansk v regiji Doneck. FOTO: Profimedia

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ukrajinske enote "med umikom namerno uničujejo mestno infrastrukturo in stanovanjske stavbe, da bi upočasnile napredovanje" ruskih oboroženih sil.

Prigožin je sicer na spletu objavil presenetljiv zapis, v katerem je predlagal, naj Moskva izjavi, da je izpolnila cilje svoje posebne vojaške operacije, in konča vojno v Ukrajini. Ne na nove napade, po njegovem mnenju bi se morale ruske sile osredotočiti na že osvojena ozemlja.

Ukrajinske oblasti pa medtem sporočajo, da se je število smrtnih žrtev po včerajšnjih ruskih raketnih napadih na mesto Slovjansk na vzhodu Ukrajine povečalo na 11, medtem ko se reševalne ekipe trudijo doseči ljudi, ujete v ruševinah stanovanjske hiše. Ukrajinske letalske sile pravijo, da bo država kmalu dobila orožje, s katerim bo poskušala preprečiti takšne napade, poroča The Guardian. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru obsodil Rusijo zaradi "brutalnega obstreljevanja" stanovanjskih stavb in "ubijanja ljudi sredi belega dne". Ob tem se je zahvalil tudi vsem ukrajinskim vojakom, ki branijo državo. Po njegovih besedah je ključ do uspeha "nenehno uničevanje okupatorjev".

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Sergej Najev, deli velikonočno pecivo ukrajinskim vojakom, nameščenim na obrambnem položaju v regiji Kijev.
Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Sergej Najev, deli velikonočno pecivo ukrajinskim vojakom, nameščenim na obrambnem položaju v regiji Kijev. FOTO: AP

V Moskvi so sicer v četrtek trdili, da je ruska vojska ukrajinske sile odrezala od Bahmuta ter jim preprečuje vstop in izstop iz mesta. V Kijevu so to trditev zanikali, tudi Prigožin pa je takrat opozoril, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen.

Ruske oborožene sile se že od lanskega poletja borijo za zavzetje mesta na vzhodu Ukrajine, ki je dobilo velik simbolni pomen, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je bitka za mesto ključna za zadržanje ofenzive ruskih sil na celotni vzhodni fronti. Tako Rusija kot Ukrajina naj bi doslej v bitki za Bahmut utrpeli velike izgube.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou