Ukrajina

Scholz pod pritiskom zaradi nemških pošiljk orožja Ukrajini

Berlin, 22. 04. 2022 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z., STA, Maja Kosi
Komentarji
83

Nemški kancler Olaf Scholz se bo soočil z vprašanji odbora za obrambo nemškega parlamenta glede dobav orožja Ukrajini. Nemčija sicer pripravlja večstranski dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, vanj naj bi bila vključena tudi Slovenija.

Slovenija bo po navedbah nemške agencije dpa v Ukrajino poslala tanke T-72 sovjetske izdelave, Nemčija pa bo v zameno Sloveniji dala tanke oz. oklepnike nemške izdelave iz lastnih zalog. Na slovenskem ministrstvu za obrambo so v četrtek povedali, da morebitnih dogovorov o pošiljkah orožja v Ukrajino ne morejo komentirati. Ko bodo odločitve sprejete, pa bodo o tem obvestili javnost.

Nemška vlada pod vodstvom Olafa Scholza je bila v zadnjih mesecih večkrat tarča kritik zaradi zadržanosti do pošiljanja oborožitve v Ukrajino. Omenjeni dogovor je po navedbah dpa torej del Scholzovega odziva na kritike, da zavrača dobavo močnejšega orožja Ukrajini. Kritike so prišle predvsem s strani ukrajinske in poljske vlade, pa tudi njegovih političnih kolegov.

Scholz je v pogovoru za današnji Spiegel znova zagovarjal nemško stališče glede dobav orožja Ukrajini. Tako kot več deset zaveznic je Nemčija dobavila protitankovsko orožje, protiletalsko opremo, strelivo, vozila in veliko materiala iz zalog nemške vojske, ki je neposredno pomagalo Ukrajini pri njeni obrambi. To vidimo v vojaških uspehih ukrajinske vojske, je, kot povzema časnik Welt, dejal nemški kancler.

Vendar pa so možnosti nemške vojske za dobavo dodatnega orožja iz lastnega arzenala "večinoma izčrpane", je opozoril Scholz. Pri tem je poudaril, da bi Ukrajini pomagala le oprema, ki bi jo bilo mogoče uporabljati brez dolgotrajnega usposabljanja. "To najhitreje dosežemo z orožjem iz nekdanjih sovjetskih zalog, ki ga Ukrajinci dobro poznajo," je dejal.

Omenil je menjavo s Slovenijo, ki bi Ukrajini dobavila tanke sovjetske izdelave, v zameno pa bi dobila pomoč Nemčije.

Olaf Scholz
Olaf Scholz FOTO: AP

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek dejal, da namerava Scholzu osebno povedati, kako pomembno je poslati težko orožje Ukrajini, in da mu namerava pojasniti, da gre za prelomne trenutke v evropski zgodovini, poroča dpa. "Pomembno je, da Ukrajini zagotovimo strelivo in težko orožje. Dvoumno stališče, ki ga je Nemčija zavzela v tem primeru, zagotovo ni v pomoč," je dejal.

Nemčija je peta največja izvoznica orožja na svetu, vendar ima tradicionalno restriktivno politiko glede pošiljanja orožja na konfliktna območja. Po podatkih ministrstva za gospodarstvo je Nemčija leta 2021 izvozila za 1,5 milijarde evrov orožja, večino v države izven zveze Nato in EU.

Predsednica odbora za obrambo nemškega parlamenta Marie-Agnes Strack-Zimmermann je medtem pozvala Scholza, naj se udeleži naslednje seje odbora. "Razmere v Mariupolu in neskončno trpljenje ujetih civilistov nazorno kažejo brutalnost vojne. Vprašanje, kako lahko Nemčija in nemška vojska dejansko prispevata k dobavi orožja, je za ljudi v Ukrajini ključnega pomena," je zapisala.

Nemška ministrica za obrambo Christine Lambrecht pa je v četrtek potrdila, da bo Nemčija ukrajinske vojake usposabljala za uporabo havbic. Vendar pa te ne bodo prišle iz Nemčije, temveč iz Nizozemske. "Kjer lahko zagotovimo usposabljanje, ga bomo," je dejala.

Scholz je že prej pripravil drugo pot, po kateri bi lahko v Ukrajino prišlo težje orožje, saj je Kijevu ponudil denar za naročilo orožja pri nemških proizvajalcih. Vendar pa seznam razpoložljivega orožja, ki ga lahko izbere Kijev, ne vključuje tankov, helikopterjev ali topništva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medus
22. 04. 2022 20.18
+6
Treba je ustaviti dotok orožja in streliva v Ukrajino.
flojdi
22. 04. 2022 18.52
+3
.kera bedna štacuna enih . Pošiljajo Orožje . za ubijanje. ( če bi ga ne , bi bile Vojne neki MEM ; kar tudi so.
tali?ni tom
22. 04. 2022 18.14
+2
da ne pametujem preveč,dejstvo je da se dogajha nwo v polno,dejstvo je da je nato v vojni z rusijoi do zadnjega ukrajinskega vojaka,dejstvo je da rusija uporablja večino zastarelo orožje,dejstvo je da je evropa zapravila svojih pet minut ko naseda zda in angležem,pa so ti izven eu,ne vem zakaj se jih posluša in dejstvo je da nikolio več ne bo kot je bilo! upam da dotični ne bo še tole zbrisal,.ker izdatno pomaga širit zrežirano propagando zaradi katere umirajo ukrajinci,rusi in evropa kot taka kot je bila do februarja.se grem pa stavit da razen elenskega in azovcev noben noče več orožja ampak mir!
Millady
22. 04. 2022 14.03
+5
Zakaj je proti uredn.politiki če napišeš resnično in preverljivo dejstvo, da nemški politiki svetujejo kopanje na tri tedne?
MODRI-MODRI
22. 04. 2022 13.11
+9
Po novem, Elenski dirigira evropsko in svetovno politiko. On več ne prosi, ampak zahteva. In seveda evropski vazali pod taktirko ZDA takoj skočijo skupaj in že napenjajo možgane, kako mu zagotoviti še več orožja in denarja. Ne slišim pa nobene pobude o kakem mirovnem pogajanju, kjer bi se vključila tudi EU. Tole se nam bo še tako vrnilo nazaj kot bumerang.
nikhrast
22. 04. 2022 15.20
-7
Putin se ne bo pogajaj, saj vidiš kako agresiven je, na koncu bo končal kot carji, pa politični komisarji Sovjetske zveze.
Apostol1
22. 04. 2022 17.01
+6
nikhrast ............Kako so pa končali agresivni ameriški predsedniki in generali po agresijah v Vietnamu, Iraku ali pa ne nazadnje v Jugoslaviji , da se o Afganistanu sploh ne pogovarjamo . Drugače povedano bi še kaj dodal toda bo cenzurirano in zato ne bom. Putin bo pa enako končal , po vsej verjetnosti v postelji.
emilzapata
22. 04. 2022 12.52
+1
volk menja kožo, nature pa ne, že francoski filozof Voltaire je pred 300 leti pruskemu kralju, s katerim je prijateljeval, rekel: pa kaj z vami Prusi, vedno bi samo korakali in nabijali na bobne.
travc
22. 04. 2022 12.47
+4
Baraba ušiva.Tudi cepil bi on vse od kraja.
Esprit
22. 04. 2022 12.22
+8
''Scholz pod pritiskom zaradi nemških pošiljk orožja Ukrajini '' ...Navedli bi lahko tudi od koga. Edini pristisk za več orožja, eskalacij....zmeraj prihaja iz strani medijev in politikov. Ljudje ne pritiskajo za več orožja, za več zaostrovanja in za več vojne. In v tej vojni se bomo morali verjetno tudi sami zavzemati za mir, da bodo politiki sploh začeli kakršno koli diplomacijo in se sploh trudili za mir. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so na primer potekali številni ogromni protesti za mir, ki so dejansko spremenili politiko do Vietnamske vojne...in verjetno bo tukaj potrebno enako...sicer nas bodo mediji in politiki popeljali v tretjo svetovno vojno z zmeraj večjim eskalacijami...
Damjan Qwertz
22. 04. 2022 12.17
+3
ta je dobra, dal jim bo denar, da kupijo nemško orožje,...tako se pere sovde
User1629901
22. 04. 2022 12.09
+3
Sveže, Gonzalo Lira je živ in zdrav.🥳
Millady
22. 04. 2022 13.21
+3
MODRI-MODRI
22. 04. 2022 12.01
+6
Sem proti pošiljanju orožja...ne vem zakaj ne moremo zavzeti nevtralnega stališča in Ukrajini pomagati s humanitarnim blagom?? Konec koncev bomo vso to orožje, ki ga pošilja EU in ZDA presneto fajn plačali mi, davkoplačevalci. Kako lahko nekaj dementnih, feminističnih in nesposobni EU voditeljev v našem imenu zapravlja ugled in denar? Za bruhat je to
Aven
22. 04. 2022 11.52
+5
Slovenska vojska ne rabi orožja za puščavo. Za obrambo naše države je drugačno orožje. Kot prvo je zdrava pamet in ne dražit medveda.
Aven
22. 04. 2022 11.49
+4
Kdor bo poslal slovenske tanke je izdajalec slovenskega naroda, Kdor misli pa da bomo mi dali denar za nove - pa bedak.
Apostol1
22. 04. 2022 11.47
+9
Obsojam to agresijo na Ukrajino . Se pa držim starih pregovorov " Slab mir je boljši kot dober prepir" in " Sosed je boljši kot daljni sorodnik" pa še "Po toči je prepozno zvoniti". O vsem ostalem pa ne smem pisati , edino to še lahko napišem , da se z vsem kar pišejo novinarji enostavno ne strinjam pa ne samo jaz , še veliko drugih. Drugače povedano , prava slika te krvave in grozljive morije se bo pokazala šele po vojni.
Aven
22. 04. 2022 11.54
+6
Se strinjam. Kaj pa obsodba agresije Ukrajine na Donbas?
Aven
22. 04. 2022 11.54
+4
Se strinjam. Kaj pa obsodba agresije Ukrajine na Donbas?
Aven
22. 04. 2022 11.46
+6
Posnetek ukrajinskega vojaka, ki sporoča Zelenskemu : to kar nam pošiljaš ne deluje na Ruskih tankih. V roki drži JAVOLINE.
Radovan Iztok
22. 04. 2022 11.39
+3
jest bi tut mel 100 miljard dolarjev prosim
gr?arica
22. 04. 2022 11.32
+13
Elenski je ze povedal in zahteval 7 miljard na mesec, kasneje pa zeli se nekaj sto miljard. Takole na oko 7 miljard plus ene 2 za orozje je strosek ki ga bo zahod placal mesecno. Ce dodamo se izgubi gospodarstva in gispodinstev nas bo Elenski stal 10 miljard mesecno. Rusijo stane vojna recimo 1 miljardo. Tudi ce EU uvede popolno odpoved plina in nafte iz rusije bo to ruse kostalo dodatne pol miljarde( razliko bodo dobili na racun visjih cen in vecjega izvoza v Azijo) medtem ko bi evropo ta ukrep stal bistveno vec. Vsaj 3x toliko kot rusijo. Vprasanje koliko casa vo EU gospodarstvo in prebivalstvo pripravljeno placevati zahteve Elenskega
Animal_Pump
22. 04. 2022 11.27
-7
Tanki kot se je izkazalo...so bolj potujoče krste. Ne razumem rusov,da toliko mladih življenj riskirajo, ko jih direktno pred Javeline...pa drone pošiljajo...proti katerim nimajo nobenih šans. A so res življenja vojakov nepomembna? Samo kanonfutr? Ukrajinci se borijo po svojih zmožnostih...ampak, da rusi še vedno toliko vojakov žrtvujejo..mi pa ni jasno. Ista taktika kot v drugi svetovni vojni...še vedno.
Aven
22. 04. 2022 11.43
+3
A si videl posnetek 6 javoline na en tank -potem se kupola obrne in ni počisti. Posneto iz stolpnice. Pa še en podatek - ko Rusi zajamejo opremo - so JAVOLINE običajno neuporabljeni, vso sovjetsko orožje pa uporabljeno.
Aven
22. 04. 2022 11.44
+2
Ali pa posnetek ukrajinskega vojaka, ki sporoča Zelenskemu, v roki drži JAVOLINE, da to kar nam pošiljaš ne deluje na Ruskih tankih.
Animal_Pump
22. 04. 2022 12.01
+0
Ma kje kupola počisti, ko niti ne ve od kje prileti. Javeline prileti na tank iz zraka.Imas več posnetkov poglej si raztrgane ruske tanke...al pa tista kolona ,ki pade v zasedo...no tam so panprileteli javelini od daleč. Javeline lahko uporabiš na razdalji 4000 m...Ni šans ,da zazna od kje je priletelo. Pa drugače...Ukrajinci mu ne pravijo zastonj...Sveti Javeline.
guruguru
22. 04. 2022 12.13
+1
Damjan Qwertz
22. 04. 2022 12.19
+0
ukrainci javoline raje prodajajo, da imajo za jesti
User1538643
22. 04. 2022 11.22
+0
Zakaj brište moje mnenje o temi? Ker vam ni všeč le? Bedno.
User1538643
22. 04. 2022 11.13
+3
Selijo in distribuirajo orožje in vojake po celotni EU za nove potrebe NWO.