Ukrajina

'Sedimo pred zaslonom, se prepiramo z ljudmi na internetu in doniramo denar'

Kijev/Moskva, 19. 10. 2022 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
0

Vojna v Ukrajini je nedvomno tudi vojna spletnih trolov. To je sicer povsem nepresenetljivo dejstvo, navsezadnje je prav Rusija tista, ki že leta strateško širi dezinformacije, med bolj razvpitimi primeri so bile farme trolov v Sankt Peterburgu, od koder so v svet pošiljali novice pred ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2016. A če so včasih Rusi nesporno vodili v tekmi trolov, so v času ukrajinske vojne naleteli na dostojne nasprotnike, ki jih premagujejo v njihovi lastni igri.

Ukrajinci in njihovi podporniki bitke ne bijejo le na bojišču, ampak tudi na spletu.
Ukrajinci in njihovi podporniki bitke ne bijejo le na bojišču, ampak tudi na spletu. FOTO: AP

Rusija vloge glavnega spletnega trola ni nikoli pretirano skrivala. Račun ruskega veleposlaništva v Londonu na Twitterju je bil pred leti razvpit zaradi memov polnih sporočil, ki so bila pogosto preoblikovana z Reddita, 4chana in drugih temnih kotičkov interneta, njihov cilj pa je bil vzbujati ogorčenje. 

Vmes se je znašla tudi kakšna neposrečena objava, a večinoma se je zdelo, da je to uradno odobrena politika. Potem ko je Guardian leta 2017 poročal, da bi lahko bili tviti delo namestnika veleposlanika Aleksandra Kramarenka, je rusko veleposlaništvo namignilo, da so bili dejansko plod skupnega napora.

Če se sprva ruskim naporom informacijske vojne ni posvečalo veliko pozornosti, potem pa so se številni ob tem zabavali, je kmalu postalo jasno, da to ni le nedolžna spletna zabava – še posebej ko je postalo jasno, da je mogoče z dezinformacijami, razpihovanjem sovraštva in teorijami zarote spodkopavati stabilnost družbe. Zahodni svet je posledično začel bitko proti ruskim trolom, spletni giganti so uvajali ukrepe ... Vseskozi pa so ruski troli targetirali tudi Ukrajino in skušali zanetiti notranje spore v državi. Napetosti med državama so nato dosegle vrelišče z vojno, ki se prav toliko kot na bojišču odvija na polju informacij. A zaenkrat ruski troli, čigar naloga je bila dolga leta, da vnašajo razdor v ukrajinsko družbo, niso tisti, ki vodijo v igri spletne propagande. 

Rusija je namreč v veliki meri obtičala pri trdi ideološki propagandi, ki bazira na eseju Vladimirja Putina o Ukrajini, na drugi strani pa so se podporniki Ukrajine zbrali okoli skupin, kot je NAFO, proukrajinski memi pa so preplavili splet. Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so hitro spremenili v meme, razvili so svoj spletni jezik - od rašista (slabšalna beseda, ki združuje izraze rusko, rasistično in fašistično) do traktorske čete (ukrajinski kmetje, ki so v prvih dneh vojne "pospravljali" zapuščeno rusko težko mehanizacijo).

Sporočila se posmehujejo ne le ruskim voditeljem in vojakom, ampak tudi ruskim državljanom, izpostavlja Washington Post. Posnetek turistov, ki bežijo s Krima po še vedno nepojasnjenih eksplozijah prejšnji mesec, je bil povezan s pesmijo pop skupine Bananarama iz 80. let in sporočilom: "Čas je, da se vrnemo domov."

Ukrajinska vlada je vse skupaj sprejela z odprtimi rokami in se zahvalila tistim, ki meme širijo po spletu. "Običajno se zahvaljujemo našim mednarodnim partnerjem za vojaško pomoč. Danes pa želimo pohvaliti edinstveno organizacijo – NAFO. Hvala za vaš oster boj proti kremeljski propagandi in trolom. Pozdravljamo vas, fantje!" so zapisali na ukrajinskem obrambnem ministrstvu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sovjetska taktika, zdaj uporabljena proti Rusiji

Charles Shaw, docent za sovjetsko zgodovino na Srednjeevropski univerzi na Dunaju, je za Slate ocenil, da vse skupaj sicer ni naključje. Ukrajina naj bi le izkoriščala staro sovjetsko taktiko, tokrat proti Rusiji. "Kijev zavestno uporablja humor, da bi opredelil svoj položaj na pravi strani pravične vojne, kar je recept, ki so ga Sovjeti zelo uspešno uporabljali proti nacistični Nemčiji," je zapisal Shaw. Opozarja sicer, da taktika vsebuje tudi tveganja: "Nadrealna narava memov ne bi smela prikriti krvave resničnosti na terenu, niti postati dehumanizirajoča, kot je to počela sovjetska propaganda proti Nemčiji med drugo svetovno vojno."

A zaenkrat mnogi poudarjajo, da gre za projekt, ki vsekakor ima svojo težo. NAFO tudi zbira sredstva za ukrajinsko vojsko, četudi med drugim tudi za to,  da bi Ukrajina svoje meme narisala na tank, umetelno poimenovan Super Bonker 9000, izpostavlja WP. Morda še bolj pomembno pa je, da memi ohranjajo zahodno pozornost na vojno. Pozornost Zahoda na vojno je ključna, prav tako je ključno, da zahodna javnost ohranja vero v ukrajinsko zmago, saj to pomeni nove pošiljke orožja, ki so ključne, če želi Ukrajina na terenu kljubovati ruski vojski. 

Skupina tako spodkopava mračne ruske utemeljitve vojne in izjave ruskih državnih zaveznikov, ki želijo konflikt prikazati v Rusiji naklonjeni luči. WP izpostavlja, da veliko podpornikov NAFO prihaja iz skupnosti OSINT. Eliot Higgins, ustanovitelj najbolj znane OSINT spletne strani BellingCat, je ta teden tvitnil, da bo na konferenci o NAFO govoril "kot o primeru spletnih skupnosti, ki se organsko odzivajo na dezinformacije vlad in nasprotnih skupnosti", in dodal, da je to dobro za moralo. 

V spodnji galeriji najdete nekatere domislice NAFO in njihovih podpornikov, ki jih je mogoče najti na Twitterju. Izraz vatnik, ki se pogosto pojavlja v njihovih izdelkih, pomeni stereotipnega Rusa, ki podpira režim strahu, sovraštva do drugih ali največkrat kombinacijo obojega.

Kužki borci in na tisoče zbranih evrov

Kaj je pravzaprav NAFO? Ime so si delno sposodili od organizacije NATO. North Atlantic Fella Organisation je ohlapno mednarodno združenje tisočih uporabnikov družbenih medijev z lastnimi simboli, lastnim besediščem in skupnim poslanstvom: ne prepustiti polja proruskim glasovom. Včasih poskusijo z argumentiranimi zapisi, ki temeljijo na dejstvih, pogosto pa z bolj ali manj smešnimi slikami, kjer izstopajo s psi pasme Shiba Inu.

"Počutil sem se tako neverjetno nemočnega in želel sem nekaj storiti. Na misel mi je padel moj račun na Twitterju," je za nemški Spiegel dejal Nemec Marco Stein, ki je del te združbe. 

NAFO je sicer ustvaril uporabnik Twitterja z vzdevkom Kama. Zaradi dolgčasa je začel nameščati pse Shiba Inu – žival, ki je bila nekaj časa priljubljena v internetni kulturi – na slike ukrajinske vojne in tako ustvaril meme. Memi so se hitro razširili in kmalu se je rodila North Atlantic Fella Organisation. 

"NAFO se je počasi razvil v to, kar je danes," je Poljak Kama dejal za Spiegel. Med ključnimi dejavnostmi izpostavlja zbiranje sredstev za ukrajinsko vojsko. Da bi uradno postali del NAFO, morajo uporabniki poslati potrdilo o donaciji, nato Kama in njegova ekipa ustvarijo edinstveni avatar Shiba Inu. Donatorji ga lahko uporabijo kot profilno sliko, da se tako tudi izpostavijo kot del NAFO. Na začetku je avatarje oblikoval Kama sam, zdaj mu pomaga ekipa več kot 70 ljudi. Skupaj so jih ustvarili že več kot 20.000.

Stein je za svojega avatarja plačal 25 evrov Gruzijski legiji, torej gruzijski tujski legiji, ki podpira ukrajinske sile na fronti. Kama denarja tako ne kopiči na svoj račun, meni pa, da so člani NAFO skupaj donirali okoli 500.000 evrov, okoli 300.000 evrov naj bi šlo za gruzijsko legijo, denar pa porabijo za opremo: dizelske generatorje, spalne vreče, zaščitne maske za ekstremne vremenske razmere. 

Od donacij nima koristi le gruzijska legija, katere posameznim borcem so sicer očitali vpletenost v morebiten vojni zločin. Spletna trgovina Saint Javelin na primer ponuja izdelke NAFO in trdi, da bo z izkupičkom podprla ukrajinske humanitarne organizacije. Pasje skodelice, majice in nalepke so na voljo za nakup, upravljavci trgovine pa pravijo, da so nabrali že več kot 1,5 milijona evrov.

Druga priljubljena destinacija za zbiranje sredstev je spletno mesto Signmyrocket.com. Nenavaden posel deluje takole: Za donacijo od nekaj sto do več tisoč evrov lahko pošljete sporočilo, ki ga nato ukrajinski vojak napiše na topniško granato sredi vojnega območja. Na tak način je Ukrajinec nedavno zasnubil svoje dekle, je poročal New York Times. Psi Shiba Inu pa so se znašli tudi na ukrajinskih vojaških vozilih. Preko Signmyrocket naj bi zbrali že okoli pol milijona evrov. 

Ob donacijah je torej glavno delo boj proti ruski propagandi (in širjenje proukrajinskih stališč). Stein pravi, da se tudi za štiri ali pet ur na dan potopi v virtualni svet, poln laži, lažnih novic in teorij zarote. Včasih objavi meme, ki ga je ustvaril sam, denimo pod tvitom ruskega veleposlaništva, včasih se odzove s statistiko, da podpre svoje argumente. Pristop je odvisen od tega, s kom ima opravka. "Marsikdaj opazite, da so tudi domnevni troli le slabo obveščeni ljudje," pravi Stein. V takšnih primerih upa, da jih bo nekoliko izobrazil. 

Vendar pa NAFO nima ustaljene taktike. Fantje drug drugega na objave, ki jih je treba napasti, opozarjajo z značko vatnik. Stik pa člani ohranjajo tudi stran od oči spletne javnosti, izmenjujejo ideje v zasebnih klepetalnih skupinah in spodbujajo drug drugega, je še razložil Stein. 

Poleti jim je denimo uspelo pretentati ruskega veleposlanika na Dunaju Mihaila Uljanova, da je začasno onemogočil svoj račun na Twitterju, potem ko je bil zasut s protiruskimi memi. Kama pravi, da si je bil za to kriv kar sam: "Če ste uradnik kot on in odgovorite nekomu, ki ima za profilno sliko psa s klobukom, takoj izgubite."

"Nadrealna narava memov ne bi smela prikriti krvave realnosti na terenu, niti postati dehumanizirajoča, kot je to počela sovjetska propaganda proti Nemčiji med drugo svetovno vojno," opozarja Shaw.
"Nadrealna narava memov ne bi smela prikriti krvave realnosti na terenu, niti postati dehumanizirajoča, kot je to počela sovjetska propaganda proti Nemčiji med drugo svetovno vojno," opozarja Shaw. FOTO: AP

So pasji memi zdaj uradna misija?

NAFO sicer ni pritegnil le pozornost ukrajinskih oblasti. Estonska premierka Kaja Kallas je na primer dala ustvariti svoj avatar in se jim je na Twitterju zahvalila za podporo. In ni edina javno izpostavljena oseba, ki se je odločila za to. Ali so torej pasji memi zdaj del uradne misije?

Kama temu ostro nasprotuje. "Mi nismo del te vojne. To bi bilo zelo nespoštljivo trditi, ker so tam zunaj ljudje, ki so ranjeni, izgubljajo življenja ali družinske člane. Mi samo sedimo pred zaslonom, se prepiramo z ljudmi na internetu in doniramo denar," je dejal za Spiegel. 

A če se z donacijami financira oprema za borce na fronti, imajo pripadniki NAFO vseeno posreden vpliv na potek vojne. Simone Bunse, ki na Stockholm International Peace Research Institute raziskuje mirovno vlogo socialnih medijev, svoj vtis o NAFO opiše takole: "Kar počnejo, je zanimivo gledati, ker delajo propagando proti propagandi na humoren in vključujoč način." Z množičnimi objavami se uspejo zoperstaviti ruski propagandi z drugačnim zornim kotom, meni. In če ne le zasmehujejo druge uporabnike, ampak se prepirajo tudi na podlagi dejstev, bi lahko ta nasprotni govor celo pomagal do več miru, meni.

In kaj na vprašanje, ali so pasji memi res primeren pristop, pravi Kama?  "Ljudje razumejo, kakšne grozne stvari se dogajajo, vendar jim celotna zadeva pomaga, da se s tem sprijaznijo – na precej sarkastičen in ciničen način."

Tudi Stein se zaveda, da je meja med primernim in neprimernim tanka: "Se trudim, da ne bi popolnoma izgubil resnosti." Mnenja pa se kdaj krešejo tudi med člani. Ali res objaviti vojne ujetnike, ki ležijo v neki ponižujoči pozi? Medtem ko nekateri menijo, da cilj opravičuje sredstva, se drugi s tem ne strinjajo. A zaenkrat jih druži zagnanost. "Imam motivacijo, da nadaljujem, dokler v Ukrajini ne bo trajnega miru," pravi Stein. 

Člani skupine Rusijo radi opominjajo na izgube na bojišču.
Člani skupine Rusijo radi opominjajo na izgube na bojišču. FOTO: AP

Ruska stran: Troli Ukrajini ne bodo pomagali

In kaj o vsem skupaj meni ruska stran? Nič pozitivnega. Enotni so v mnenju, da proukrajinski troli Ukrajini pravzaprav ne pomagajo, kaj šele da bi prispevali h kakšnemu ukrajinskemu uspehu. Zatrjujejo, da je NAFO pravzaprav poln sumljivih likov, ki jim očitajo marsikaj. Poglejmo nekatere obtožbe.

NAFO se je pred časom pridružil Kyiv Post, a medij je po mnenju proruskih virov zdaj le še senca nekdanjega medija in naj bi bil v rokah skrajnih desničarjev. Ruska stran sicer Ukrajince in njihove zaveznike izjemno rada slika kot desne skrajneže.  Med spornimi osebami Kyiv Posta izpostavljajo urednika Jayja Beecherja, ki mu očitajo povezanost z britansko stranko UKIP, zadnja leta na naj bi zapravil tako, da je skušal dokazati nedolžnost Ghislaine Maxwell. Ali pa sodelavko Ivano Stradner, ki ji očitajo članstvo v neokonservativni organizaciji. Ko se je pridružila NAFO naj bi sicer zanetila nekaj jeze med člani, saj naj bi se skušala izpostaviti kot njihova predstavnica. 

Izpostavljajo razklanost članov NAFO, ko gre za gibanje Azov, ki ga del članov opisuje kot ekstremno problematičnega, rak in skupino nacistov, spet drugi pa ga odkrito podpirajo. 

Izpostavljajo tudi, da ni povsem jasno, kaj se dogaja z denarjem. "V začetku oktobra je uradni račun NAFO na Twitterju objavil, da se je blagovna znamka Saint Javelin strinjala, da bo postala matična družba NAFO, saj so potrebovali več pomoči pri organizaciji, a subjekta sta že bila tesno povezana. Je pa Saint Javelin partner Svetovnega ukrajinskega kongresa, katerega vodstvo v 21. stoletju večinoma obvladujejo ljudje, povezani z zločinsko organizacijo ukrajinskih nacionalistov," trdi avtor zapisa na Mediumu. 

Motijo jih tudi donacije Gruzijski legiji, ki jo je leta 2014 ustanovil Mamuka Mamulašvili. Enota, ki jo financira NAFO, naj bi zrasla iz majhne milice na obrobju ukrajinskega vojaškega establišmenta v eno najbolj vojaških enot v državi močne skupine posebnih sil.

Mamulašvili naj bi skušal razločiti med svojo skupino in bataljonom Azov, pri čemer je vztrajal, da so skrajneži prepovedani: "Moram izključiti nekatere verske fanatike ali ekstremiste ali naciste ali rasiste." A vseeno naj bi povezava z Azovom obstajala. NAFO naj bi bil sicer najboljša stvar, ki se je kdaj zgodila Gruzijski legiji, saj na ta račun dobiva ne ravno majhna finančna sredstva. 

Proruski viri organizaciji očitajo sadizem, saj prek 'Sign My Rocket' predvsem Američanom ponujajo, da na bombe, ki ubijajo Ruse, pišejo sporočila. Očitajo jim tudi, da netijo tretjo svetovno vojno. In teorija o NAFO, ki je med Rusi zelo priljubljena? Šlo naj bi pravzaprav za ruski načrt, kako v Ukrajini spodkopati naklonjenost Natu.