Ukrajina

Šef Wagnerja Moskvi predlaga, naj razglasi konec vojne v Ukrajini

Moskva, 15. 04. 2023 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jevgenij Prigožin, vodja ruske skupine plačancev Wagner, je na spletu objavil presenetljiv zapis, v katerem je predlagal, naj Moskva izjavi, da je izpolnila cilje svoje posebne vojaške operacije, in konča vojno v Ukrajini. Ne na nove napade, po njegovem mnenju bi se morale ruske sile osredotočiti na že osvojena ozemlja.

"Za oblasti [Ruske federacije] in za družbo kot celoto je treba narediti konec posebni vojaški operaciji. Idealna možnost je razglasiti konec posebne vojaške operacije in obvestiti vse, da je Rusija dosegla rezultate, ki jih je načrtovala. V nekem smislu smo jih tudi dejansko dosegli," je v objavi sinoči zapisal vodja ruskih plačancev Jevgenij Prigožin. 

Zavzeli smo velik del Azovskega in Črnega morja, velik del ukrajinskega ozemlja in ustvarili kopenski koridor do Krima. "Zdaj bi bila najbolj strateška pot za naše oborožene sile obramba obstoječih pridobitev," je svetoval. 

Prigožin je prvi visoki Putinov privrženec, tudi neposredno vpleten v spopade, ki je Kremlju javno svetoval, naj ustavi vojno. Kot je zapisal, je Rusiji uspelo ubiti veliko število vojaško sposobnih ukrajinskih moških, druge pa spodbuditi k begu iz države, pri čemer pa ni omenil večjega števila njegovih ljudi, ki so tudi umrli. 

Priznal je, da bi lahko Ukrajina začela protiofenzivo in zlomila ruske linije. "V tem primeru se lahko v [ruski] vojski, ki se je leta imela za eno najboljših vojsk na svetu, najprej začnejo dekadentna razpoloženja, nato pa se stanje poslabša." 

Prigožin, ki ima vzdevek "Putinov kuhar", ker je nekoč vodil kremeljske bankete, je opozoril, da Rusi že iščejo krivca za to, da niso najmočnejša vojska na svetu. "In v tej situaciji bodo iskali grešnega kozla. To so verjetno člani ruske globoke države, ljudje, ki bi izdali interese Rusije za lastno korist," je še zapisal. 

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin FOTO: AP

ISW: Pripravljajo se na uspeh ukrajinske protiofenzive

Inštitut za vojno (ISW) v svoji novi analizi trdi, da Prigožin s temi izjavami pripravlja teren za uspeh ukrajinske protiofenzive. Njegova tiskovna služba je včeraj objavila tudi izjavo, v kateri navaja, naj se Rusi ne glede na vse še naprej borijo. V njej piše, da bo prihajajoča ukrajinska protiofenziva bolj verjetno uspešna kot ne. 

Prigožin je tudi zavrnil možnost kakršnih koli pogajanj z Ukrajino, ki bi vključevala dogovor in Rusiji odvzela ozemlje, ki ga je do zdaj osvojila. 

Britanski obveščevalci: Putin se pripravlja na dolgo vojno 

Po drugi strani pa britanski obveščevalci menijo, da se Putin pripravlja na dolgo vojno. "Ruski zakon o naborništvu ne nakazuje na to, da se Putin pripravlja na velik nov val naborništva, ampak na dolgoročnejši pristop k vojni v Ukrajini," ocenjujejo. 

Putin je namreč včeraj podpisal zakon o postopkih elektronskega vpoklica v vojsko z namenom preprečevanja izogibanja mobilizaciji. "Oblasti bodo tiste, ki se izmikajo mobilizaciji, najverjetneje kaznovale s samodejno omejitvijo pravice do zaposlitve in potovanj v tujino," je v najnovejšem poročilu zapisalo ministrstvo za obrambo. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou