Ukrajina

Serija odstopov in razrešitev. Kaj se dogaja v Kijevu?

Kijev, 24. 01. 2023 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
828

V Ukrajini se vrstijo politični pretresi. Po tragičnem strmoglavljenju helikopterja z vrhom notranjega ministrstva na krovu in odstopu predsednikovega svetovalca Alekseja Orestoviča, sedaj še serija razrešitev in odstopov s pomembnih političnih funkcij v državi. Zaradi obtožb, povezanih z domnevno korupcijo, svoje položaje zapuščajo namestnik generalnega tožilca Aleksij Simonenko, vodja predsednikovega kabineta Kirilo Timošenko, namestnik obrambnega ministra Vjačeslav Šapovalov in guvernerji petih regionalnih oblasti. Ukrajinski predsednik je medtem podpisal ukaz, ki političnim funkcionarjem prepoveduje izhod iz države.

Več visokih uradnikov v Ukrajini je danes po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije napovedalo odstop. Med njimi so namestnik ministra za obrambo Vjačeslav Šapovalov, namestnik vodje kabineta predsednika Kirilo Timošenko in namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, poročajo ukrajinski mediji. 

Timošenko je v sporočilu na družbenem omrežju Telegram pojasnil, da je predsednika prosil, naj ga razreši dolžnosti. "Predsedniku Ukrajine se zahvaljujem za zaupanje in priložnost, da sem lahko vsak dan in vsako minuto delal dobro," je še zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Timošenko naj bi bil vpleten v več škandalov, povezanih s korupcijo, razkriva Ukrajinska Pravda. Med drugim naj bi za zasebne zadeve uporabljal luksuzna vozila. Po poročanju ukrajinskih medijev je bil Timošenko tarča kritik tudi zaradi prekoračitve pooblastil. Timošenko vse očitke zavrača, kljub temu pa se je po vzoru Arestoviča odločil za odstop. Zelenski ga je že sprejel.  Ukrajinski predsednik je medtem podpisal ukaz, s katerim politikom, varnostnim organom in tožilcem prepoveduje zapustit državo.

Po pisanju Pravde, ki se sklicuje na neimenovane vire, bi ga lahko nasledil guverner Kijevske regije Oleksij Kuleba. Zaradi domnevnih povezav Timošenkom in njegovimi spornimi rabotami bo vlada preučila tudi zamenjavo guvernerjev štirih oblasti, in sicer Valentina Rezničenka (Dnipropetrovsk), Aleksandra Staruha (Zaporožje), Dmitra Živitskija (Sumi) in Jaroslava Januševiča (Herson). Ob nedavnem odstopu predsednikovega svetovalca Alekseja Arestoviča pa je odstopno izjavo podal tudi guverner ukrajinske doneške oblasti Pavlo Kirilenko.  

Odstopil je tudi namestnik obrambnega ministra Šapovalov, ki je bil odgovoren za logistično podporo oboroženim silam. Po poročanju medijev je Šapovalov zaprosil za odhod s položaja, da ne bi ogrožal oboroženih sil zaradi obtožb o plačevanju gostinskih storitev. Obrambno ministrstvo naj bi namreč krepko preplačevalo vojaške obroke, pri tem pa naj bi po pisanju medijev sam vrh ministrstva v žepe pospravil več milijonov evrov. Minister Aleksej Reznikov naj bi bil sicer iz obtožb izvzet.

"Čeprav so napovedane obtožbe neutemeljene, je odstop dostojno dejanje v tradiciji evropske in demokratične politike, ki dokazuje, da so interesi obrambe nadrejeni kateremu koli kabinetu ali predsedstvu," je v izjavi zapisalo ministrstvo. 

Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni v ponedeljek za ta teden napovedal nekaj sprememb v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah. V Ukrajini številni sumijo, da so se nekateri predstavniki oblasti okoristili s finančno pomočjo Zahoda.

Bruselj od Ukrajine pričakuje nadaljnja prizadevanja v boju proti korupciji

"Pozdravljamo, da ukrajinske oblasti te zadeve jemljejo resno," je v Bruslju dejala govorka Evropske komisije Ana Pisonero v odzivu na domnevne primere korupcije v Ukrajini, ki so privedli do odstopa niza visokih uradnikov v državi.

Vendar pa je treba doseči še več napredka in zagotoviti donatorjem, da so sredstva, ki jih Ukrajina prejme, pametno porabljena, je poudarila.

Ob tem je spomnila, da so protikorupcijski ukrepi Ukrajine, ki je junija lani postala kandidatka za članstvo v EU, ključnega pomena v okviru pristopnega procesa EU in so tudi del političnih pogojev za nadaljnjo makrofinančno pomoč EU Ukrajini.

EU je Ukrajini prejšnji teden izplačala prvi obrok v višini treh milijard evrov iz svežnja makrofinančne pomoči v višini do 18 milijard evrov za leto 2023.

Evropska komisija od Ukrajine pričakuje, da bo v okviru procesa približevanja EU še okrepila boj proti korupciji, zlasti na visoki ravni, z učinkovitimi preiskavami ter verodostojno evidenco pregonov in obsodb, je še dejala govorka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (828)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damijan37
26. 01. 2023 18.30
+0
IskraLJ
25. 01. 2023 08.08
+5
nikhrast
25. 01. 2023 21.58
-6
Se tudi tebi Rusi smilijo, že stoletja v revščini, pod carjem, komunističnim komisarjem, pa zdaj pod Putinom, vidimo pa da so še vojaško reveži.
Rains
24. 01. 2023 21.59
-9
𝙎𝙡𝙖𝙫𝙖 𝙐𝙠𝙧𝙖𝙟𝙞𝙣𝙞!
Pagliaccio 46
24. 01. 2023 21.57
+1
Zanimivo bo videti, kaj bo z Rusijo, ko potegnemo črto pod sankcijami....Po predzadnjih sankcijah smo jo naredili za največjo izvoznico žita in danes samo izvozi dvakrat več , kot jo je pridelala Ukrajina, ki je "žitnica sveta "
Pagliaccio 46
24. 01. 2023 21.58
-2
Se pa poznajo sankcije na vojaški tehnologiji....niso več sposobni skonstruirati rakete, ki bi letela počasi
Rains
24. 01. 2023 21.59
-6
V vašem rusofilskem vesolju je itak vse mogoče. Pri vas je 2-5=3
User300173
24. 01. 2023 21.48
+3
Tista četa tankov ne bo spremenila toka vojne. Prej gre, da zahod testira orožje. Do sedaj je samo na pesku in z opankarji, v Ukrajini pa je pravi spopad. Zahodni tanki so težji od ruskih. Tam blizu je Kursk. V II WW največja Tarkovski bitka. Precej neznank za vnaprej predvideti. Tank in teren sta spet odločujoče dejavnika.
Rains
24. 01. 2023 21.53
-6
Po vaše je Ukrajina itak že 4x izgubila, EU in ZDA 3x propadla, NATO pa 9x poražen. Brez zamere če raje počakamo pa vidimo dejstva.
User300173
24. 01. 2023 21.55
+0
Precej neznank za vnaprej predvideti je že zapisano.
Zmaga Ukrajini ..
24. 01. 2023 21.35
-9
Železna zavesa je zdaj dokončno padla - ruska Duma je sprejela zakon, po katerem morajo ljudje, ki hočejo po 1. marcu z avtom zapustiti državo, pridobiti dovoljenje KGB za prestop meje😮🤨🤔. To pomeni, da si morajo seveda rezervirati natančen čas kdaj se bodo nahajali na meji, ... ko bodo podvrženi presoji KGB. V rusiji je završalo,... saj se je novica hitro razširila po socialnih in drugih omrežjih, posledično pa so začele oblasti s trapastimi poskusi pomiritve in laganjem, da to ne drži,... da ne gre za "običajne" prevoze z avtomobili, pač pa zgolj za tovorni promet. A lahko rusi še bolj trapasto lažejo? Pa to je slabše kot otroški vrtec. Enako je Lavrov "zaprmej" zatrjeval, da nimajo nobenega namena napasti Ukrajino. Lažnivci nagravžni!
Rains
24. 01. 2023 21.45
-6
Putin lastnemu narodu non-stop laže, nekateri pa mislijo, da mu je mar za en drobiž Rusov v Ukrajini. Pah.
Pagliaccio 46
24. 01. 2023 21.53
-6
Misliš na samostojni in neodvisni republiki ?
Zmaga Ukrajini ..
24. 01. 2023 21.56
-7
Samostojni in neodvisni? Ti pa si za hece,... od česa sta neodvisni? Putler še zdaleč ne obvladuje zaseženega ozemlja, zato so referendumi in vaše blebetanje o odcepljenih regijah brezpredmetni.
Rains
24. 01. 2023 21.57
-5
anatomija
24. 01. 2023 21.20
-2
Kje so pa čečeni . Že 2 meseca ni nič slišati o njih . Ali že vsi gnojijo ukrajinsko zemljo
Animal_Pump
24. 01. 2023 21.27
-1
Ko se gre za resne bitke...se skrivajo za WAGNERjevci...pa lovijo dezerterje ruske vojske. Pogumni full
Animal_Pump
24. 01. 2023 21.31
-4
Pa številni Čečeni nočejo več v vojno z Ukrajino...Decembra lansko leto je bilo objavljeno.
Zmaga Ukrajini ..
24. 01. 2023 21.37
-5
Treba je vedeti tudi, da se veliko Čečenov bori tudi na ukrajinski strani. Mnogi ne marajo Kadirova. Mimogrede,... kakšen človek je Kadirov, ki VE, da mu je putler dal ubiti očeta, pa vseeno paktira z njim, ker mu je ta menda obljubil "suverenost".
Pagliaccio 46
24. 01. 2023 21.48
-3
Mogoče so ti tisti Čečeni, ki se nočejo več boriti ob Ukrajini
marre
24. 01. 2023 21.17
-3
Čudno, da se nič ne piše, kako so Ruski prihodki od plina praktično pali na ničlo in proizvodnja samo pokriva stroške, kako prodajajo nafto Indiji in Kitajski po dumping cenah, kako je imel zvezni proračun lani 47 milijard € primankljaja, navkljub rekordno visokih cenah energentov... Kremljskemu škratu se mudi, ker ve, da bo kmalu čas, ko bo težko oz ne bo več mogel financirat te 3. dnevne operacije... Stotine milijard in stotine tisoči mrtvih in ranjenih, milijoni odseljenih in razseljenih, zaradi inspiracij škrata, ki je začel halucinirat, da je reinkranacija carja Petra, ki bo kao povrnil ruski vpliv v Evropi...
anatomija
24. 01. 2023 21.31
-4
In ob tem je potrebno omeniti tudi , da je Evropa kupila 65 % običajne količine Ruske nafte in plina in to po najdražji tarifi . Tega letos ne bo . za izvoz energentov v druge države pa Rusija nima infrastrukture . Indiski in Kitajski plinovod je bil že v preteklosti 100% obremenjen
marre
24. 01. 2023 21.37
-7
Plinovoda do Indije direkt iz Rusije ni, Kitajski ma kapaciteto 15 milijard m3 letno, LGN tehnologija je v Rusiji zastarela in nerentabilna.. Kar se nafte tice jim dobicke pozirajo nizke cene, zasicenost trga in neprimerno drazje in daljse transportne poti.. Eno je nafto posiljat po naftovodu do Evrope, drugo pa dol do Indije z tankerji..
Rains
24. 01. 2023 21.42
-5
marre
24. 01. 2023 21.10
-4
No Nemci so privolil v dobavo tankov, da so rekli tudi Američani... Kakorkoli Ukrajina bo v prihodnosti del EU-ja in nikoli več ne bo pod vplivom oz njena politika kontrolirana iz Kremlja.. So pa smešni Rusi kao zagrozili Nemčiji, da bo to zelo poslabšalo odnose hahahaha, resnično shizofren režim malega botoksiranega kremeljskega palčka ....
Animal_Pump
24. 01. 2023 21.14
-1
Putin ni tak problem...on je nekako ne vem...tiho. Problem je bolj Medvedjev, ki grozi z jedrskim orozjem....pa Kadirov. Bolj se moramo bat pomoje, da Putina z oblasti ne vrzejo, ko se mu bo začelo lomit še bolj vse skupaj. Da ima Medvedjev..al pa Kadirov..pa Prigozin prst na gumbu. Smo ga nasrkal.
marre
24. 01. 2023 21.20
-2
Jah ta prst na gumbu je dvosmerna cesta.. Pozabljaš, da ima praktično komplet Ruska elita familije in otroke po šolah v Evropi, da se sami zavedajo, da je to samomor, ker če prileti karkoli na Evropo, prileti tudi na Moskvo in ostala Ruska mesta.. Tako, da ta argument, je čedalje manj vreden, ker to očitno pomeni obojestranski samomor... Dokler ne bi resnično nekdo napadel Rusko teritorijo in ogrozil režim v Moskvi, mislim, da so to samo prazne grožnje..
Animal_Pump
24. 01. 2023 21.24
-1
Jp...jaz to vem...sam psihopatom ala Kadirov, Prigozin je vseeno. Kadirov npr...je svoje najstniške sinove v boj poslal. Pol ti je jasno s kom bi imeli opravka. Res pa je, da se rusi obnašajo kot, da imajo samo oni jedrske rakete.
Rains
24. 01. 2023 20.46
-5
Nekaj je nedvomno, ruska propaganda bo doma delala s polno paro. Že tako ali tako so uspeli svoj narod prepričat, da so oni napadeni (lol) in da so oni žrtve (lol), zdaj jih bodo ša še bolj prali, ko bodo nedvomno začeli predstavljat Leopard 2 tanke kot vnovična Nemška invazija na Rusijo, z enim kupom WW2 posnetkov v prispevku. Komedija.
Korintos11
24. 01. 2023 20.49
+1
Pojdi v Rusijo in za šankom izjavi da je Krim Ukrajinski!
Rains
24. 01. 2023 20.49
-3
Brez heca, takoj ko sem to napisal sem odprl stream od RT in glej ga zlomka, v živo dokumentarec s črnobelimi posnetki iz druge svetovne vojne, in govor o naci Nemčiji. Ne moreš verjet, haha, kako perejo svoj ruski narod, med tem ko vršijo vojno na Ukrajino.
Korintos11
24. 01. 2023 20.53
+4
Na drugi strani poglej kako so cvilili v Berlinu! hahaha
marre
24. 01. 2023 21.12
-1
Korintos pojdi v Poljsko, Baltiške države, Ukrajino itd in začni za šankom stresat prorusko propagando.. Predlagam, da si prej izbereš mesto na cvingerju...
RecMiG
24. 01. 2023 20.18
-3
Pa sej kaj je pa tak slabega ce mas kot demokratski voditelj liste za odstrel, pobijaš svoj parlament. To sploh ne kaže na avtoritarno državo, ampak na veliko zahodno demokracijo. Upam da ne boš jutri rekel kej narobe rains in pristal na tej listi za odstrel tako kot roger waters. Saj veš, če te pevec pink floyda ki živi v tujini ne podpira je pa treba dati še to ime na listo. Ne vidim Putina z listami za odstrel pa čeprav cel zahod njegovo ime blati, to ima verjetno s samozavestnostjo kaj in pa tudi s poštenostjo. Ko poštenega obtožiš svinjarij lahko on kamot z nasmehom povpraša po dokazih, medtem ko se kriminalci bojijo lastnega naroda in zato delajo čistke nad njimi pa še tujce bi pobili ker so izrazili mnenje. Prava članica za v EU, kot rit in srajca!
Urška iz Ugande
24. 01. 2023 20.11
-6
Haha napišem dejstva glede tankov, pa me zbriše. Očitno so dejstva prepovedana. Men je tak vseeno, jaz tak vem kaj se bo zgodilo. V glavnem rusko železje bo letelo po zraku. Bi napisal zakaj, pa očitno nesmem.
Korintos11
24. 01. 2023 20.46
+4
Ne sekiraj se, komaj drugo leto pridejo. Tankisti še sploh nisi šli na šelkurz.
mastrion
24. 01. 2023 21.05
+2
Bo letelo ja, tako kot letijo po zraku ostanki Himarsev, ki jih Rusi tolčejo z brezpilotniki...
Animal_Pump
24. 01. 2023 21.16
-1
HIMARSI delajo. Poslali so samo ogromno streliva za HIMARSE. To pomeni, da so še vedno tam...zato ne lapaj preveč na pamet.
anatomija
24. 01. 2023 21.18
-2
Da mastrion . Rusi so uničili že vse KIMERS . Sedaj uničujejo že tiste , ki jih bodo naredili leta 2028 . No pa za tebe to ni težava , ker si nor na kremeljsko propagando
Rains
24. 01. 2023 20.10
-4
A bo hobit iz Moskve svoji vojski obsojencev tudi poslal kaj tankov?
Korintos11
24. 01. 2023 20.06
+2
To je enako kot če bi človeku kateri od lakote umira obljubil hrano drugo leto, pa smo še komaj januarja.
Korintos11
24. 01. 2023 20.03
+5
Meni se pa to dopade da kako na forumu rečemo, dosti pa izvemo od tankistov Rainsa in patogena. Dedca enostavno vesta.
Bolcn
24. 01. 2023 20.07
+4
Rejns jih bo na Zaporožcu usposabljal za Abramse.
SREBRNIBREG.
24. 01. 2023 20.12
-4
Korintos11
24. 01. 2023 20.58
+2
Vem, samo mu zelo paše da mi to ne vemo. Hahaha
Bolcn
24. 01. 2023 20.01
+5
Putin že kapitulira...ka ste naivni eni hah
Rains
24. 01. 2023 20.12
-6
Saj ne rabi Putin kapitulirat. Saj nihče ne napada njegove države. Vidiš, ko ste rusofili čisto oprani, potem pa pošete nebuloze. Putin se mora samo umakniti iz ukrajinske zemlje.
Animal_Pump
24. 01. 2023 19.58
-1
Rusi bi bilo bolje, da se začnejo s tem malo ukvarjat.......RUSKI predsednik Vladimir Putin je danes potrdil, da v Rusiji kljub povečani proizvodnji lastnih zdravil primanjkuje nekaterih zdravil. Zaradi omenjenega problema je ruski voditelj predlagal oblikovanje zalog priljubljenih zdravil, da bi zadovoljili povpraševanje. Velik delež svoje medicinske opreme, kot so srčni spodbujevalniki in oprema za radioterapijo, Rusija uvozi iz Evropske unije in ZDA, njena odvisnost od uvoza pa je še posebej izrazita pri najbolj kompleksnih in kritičnih strojih.
Korintos11
24. 01. 2023 19.59
+4
Slovenija še nikoli ni izvozila toliko v Rusijo kot lansko leto. Če ne bi so delavci brez kruha.
Animal_Pump
24. 01. 2023 20.03
-6
Ah daj no. Lansko leto se se šmuglali...letos je konec. Eni obrati firm, ki so delali za rusijo...se bodo zaprli...v moji bivši firmi...delavce bodo premestili v drug obrat. Veš...če prekinemo z rusijo..je par tisoc ljudi na cest. Če prekinemo z zahodom...s katerim imamo 75%blagovne menjave...je milijon ljudi na cesti. Na dveh stolčkih ne moreš sedet. Kaj boš izbral??
Korintos11
24. 01. 2023 20.04
+5
Firme se tudi zapirajo katere so vezane na zahod! Kje ti živiš?
Animal_Pump
24. 01. 2023 20.07
-5
To je normalno...vendar precej manj. Glavne firme bod delale dalje.
Korintos11
24. 01. 2023 20.09
+8
Zaenkrat še. Mene sploh ne briga kako bo v Ukrajini ali Rusije, mene zanima kako bo pri nas. Ti pa ravno kontra.
Animal_Pump
24. 01. 2023 20.11
-3
Korintos11
24. 01. 2023 20.47
+4
Je že hudo, samo poglej kako eni preživijo mesec.
Animal_Pump
24. 01. 2023 20.56
-3
To je blo ze prej. Nista pa tega krivi Ukrajina pa Rusija. To vojno eni izkoriščajo v svoj namen. Kot , da je vsa hrana iz Ukrajine....in,ker je vojna...jo bodo podrazili. Bla bla...vse umetno....enako elektrika. Je drayje...ni pa hudo. Bolj mediji paniko zganjajo...ne verjet vsega.
mastrion
24. 01. 2023 21.06
+4
Ne na pamet. Z Rusijo poslujemo bp, pač preko tretjih držav, gre pa...
Animal_Pump
24. 01. 2023 21.17
-3
biggie33
24. 01. 2023 19.57
+3
Na zadnji vojaški vaji, kjer je Nemčija predstavila nove tanke, se jih je 19 od 20ih pokvarilo..
patogen
24. 01. 2023 19.58
-5
Spomnimo se manevrocv Juge, kjer je ob alarmu 50% okelpa ostalo ob cesti. takšni so tudi prizori iz slovenske osvobodilne vojne.
patogen
24. 01. 2023 19.52
-7
Ni bil daleč od Wittmana, izrelski poveljnik tanka Zvika greengold, ki pa je s svojim tankom Centurion in posadko samo v nekaj dneh uničil 40 ruskih tankov leta 1973 na Golanu. V Judi o temniso nikoli poročali, saj so sami imeli tanke T-55 in T-64, katere je uničeval Zvika.
patogen
24. 01. 2023 19.52
-7
STRIKE-ONE 333 V.I.P
24. 01. 2023 19.59
+1
Še en hasbarovec si ni mogel pomagati da se ne razkrije sam.
Rains
24. 01. 2023 19.45
-5
Torej zdaj je še ZDA najavila, da bo poslala Abramse v Ukrajino. Stvari se vendarle premikajo v pozitivno smer.
IskraLJ
24. 01. 2023 19.47
+4
Tudi cene gredo v pozitivno smer. Nas ukrajina ne zanima in ne rabimo dajat denarja tja.
Urška iz Ugande
24. 01. 2023 20.06
-6
iskralj kaj ti nimaš za jest ali kaj jočeš nonstop na forumu?