Ukrajina

Severodoneck in Lisičansk bi lahko padla v enem tednu

Kijev, 12. 06. 2022 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, M.S.
Komentarji
0

V mestu Severodoneck, kjer se nadaljujejo hudi boji, naj bi ruske sile zadele kemično tovarno, nato naj bi izbruhnil velik požar, je po poročanju BBC sporočil guverner regije Lugansk Sergij Hajdaj. V tovarni Azot naj bi se skrivalo več sto civilistov in zadnji ukrajinski branilci mesta, ki je večinoma že v ruskih rokah, je potrdil ukrajinski guverner. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da je EU pred zgodovinsko odločitvijo glede članstva Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v luči vojne v Ukrajini poudaril, kako pomembno je, da Rusi ostanejo enotni. Pozval jih je, naj gradijo "na globokih občutkih domoljubja" in "duhovnih temeljih", ki segajo v rusko zgodovino.

Sergij Hajdaj ni sporočil, ali je požar terjal žrtve in ali so ga že pogasili. Po ukrajinskih ocenah se v podzemnih zakloniščih v tovarni skriva okoli 800 civilistov. Trditev o napadu na kemično tovarno za zdaj ni mogoče neodvisno preveriti. Na spletu se je pojavil posnetek domnevnega napada, vendar gre v resnici za eksplozijo v mestu Doneck leta 2014. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruske sile si prizadevajo dokončno zasesti Severodoneck in sosednje mesto Lisičansk, s čimer bi si odprle pot do mesta Kramatorsk ter do vzpostavitve nadzora nad celotnim Donbasom. Večina mesta, kot je priznal Hajdaj, je že v ruskih rokah. Po trditvah ruske vojske nadzorujejo vsa stanovanjska območja v mestu.

Po navedbah predstavnika ameriškega obrambnega ministrstva, ki ga navaja časnik Washington Post, bi lahko Rusija v nekaj tednih vzpostavila nadzor nad celotno regijo Lugansk, čeprav se Ukrajinci zelo dobro upirajo.

Mesti Severodoneck in Lisičansk bi lahko padli že v enem tednu, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še dejal omenjeni vir. Dodal je, da ruska vojska za napredovanje plačuje veliko ceno v smislu mrtvih in ranjenih vojakov.

Ukrajinska vojska pa je danes sporočila, da se ruski napadi nadaljujejo tudi na območju Slovjanska v doneški regiji. Kot so navedli, ruske sile iz zraka napadajo civilno infrastrukturo. V soboto zvečer so ruske sile napadle mesto Čorkov na zahodu Ukrajine, pri čemer je bilo ranjenih 22 ljudi, tudi civilisti, je sporočil guverner regije Volodimir Truš.

Pojasnil je, da so na mesto nekaj pred 20. uro zvečer padle štiri ruske rakete, ki so prišle iz smeri Črnega morja.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je v zvezi z napadom danes dejal, da so ruske sile napadle skladišče orožja v bližini mesta Čorkov, pri čemer so po njegovih trditvah uničili večjo količino protiraketnih in protiletalskih sistemov ter topniškega arzenala. Dejal je, da je šlo za orožje, ki so ga Ukrajini dobavile ZDA in evropske zaveznice.

Von der Leyen: EU glede Ukrajine pred "zgodovinsko odločitvijo"

Države članice EU se na vrhu povezave konec junija soočajo z "zgodovinsko odločitvijo" glede članstva Ukrajine v Uniji, meni predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Upam, da bomo čez 20 let, ko se ozremo nazaj, lahko rekli, da smo naredili pravo stvar," je dejala novinarjem na poti z obiska v Kijevu, kjer se je mudila v soboto.

Predsednica komisije je odpotovala v Kijev, da bi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim med drugim govorila o še odprtih vprašanjih glede prošnje Ukrajine za članstvo v EU. Evropska komisija bo predvidoma prihodnji teden sprejela stališče o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. O stališču komisije bodo nato na junijskem vrhu razpravljali voditelji EU.

Ukrajina je v zadnjih letih dosegla veliko, a je treba še veliko narediti, je dejala Ursula von der Leyen ob povratku na Poljsko. "Naše priporočilo bo to skrbno odražalo," je dodala. Von der Leynova je v soboto po srečanju z Zelenskim dejala, da "EU želi podpreti Ukrajino na njeni evropski poti". Zelenski pa je dejal, da bi članstvo Ukrajine v EU pomenilo simbol evropske enotnosti.

Putin pozval k enotnosti, spomnil na dosežke Petra Velikega

"Danes se še posebej močno zavedamo, kako pomembno je, da so domovina, naša družba in ljudje enotni," je ob dnevu Rusije v govoru dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Dan Rusije od leta 1992 praznujejo v spomin na sprejetje deklaracije o suverenosti Ruske federacije 12. junija 1990, s katero je bila razglašena "neodvisnost" Rusije od nekdanje Sovjetske zveze.

Putin se je na slovesnosti v Kremlju, na kateri so podelili državna priznanja, znova tudi poklonil Petru Velikemu, ki ga je omenil že pred dnevi v svojem govoru ob 350. obletnici rojstva tega ruskega vladarja. Spomnil je, da so bile reforme, ki jih je izvedel Peter Veliki, temelj za razvoj Rusije in so državo spremenile v močno svetovno silo.

Pod Petrom, ki je vladal 43 let (1682-1725), je bil dosežen velik napredek na skoraj vseh področjih, predvsem v vladi, gospodarskem razvoju in "pri ustvarjanju močne in nepremagljive vojske in mornarice", pa tudi v šolstvu, zdravstvu in kulturi, je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejal Putin.

"O Petru se še vedno krešejo mnenja, a nemogoče je ne priznati, da je prav pod tem vladarjem Rusija postala velika in močna svetovna sila," je še dejal ruski predsednik.

Putin je sicer Petra Velikega v povezavi z vojno v Ukrajini omenil že pred dnevi, ko je invazijo na to državo skušal upravičiti z besedami, da si Rusija prizadeva povrniti svoja prvotna ozemlja, kot je to v začetku 18. stoletja storil Peter Veliki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja