Ukrajina

Silovit napad na prestolnico: večina geranov se je 'razcvetela' v zraku

Kijev, 28. 05. 2023 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.V.
Komentarji
5

Rusija je ponoči izvedla nov obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na Kijev, v katerem je bila ubita najmanj ena oseba, je povedal župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko. Šlo je za enega najbolj obsežnih tovrstnih napadov od začetka vojne v Ukrajini.

"V okrožju Solomjanski je zaradi padajočih ostankov brezpilotnega letalnika v bližini bencinske črpalke umrl 41-letni moški, 35-letno žensko pa so odpeljali v bolnišnico," je Vitalij Kličko zapisal na Telegramu. Požar je izbruhnili tudi v okrožju Golosejevski, kjer je bilo uničeno skladišče s površino okrog 1000 kvadratnih metrov, je dejal Kličko in dodal, da je pri tem umrla še ena oseba. Lokalne oblasti še poročajo, da je bila v napadu z droni poškodovana policijska postaja.

Dodal je, da je ukrajinska zračna obramba nad Kijevom sestrelila "več kot 20 brezpilotnih letalnikov", ki so leteli proti mestu, in pozval prebivalce, naj ostanejo v zakloniščih, ker gre za obsežen napad.

Rusija je nad Ukrajino ponoči izstrelila rekordnih 54 brezpilotnih letal, od katerih jih je ukrajinska obramba sestrelila 52, so sporočile ukrajinske letalske sile. Teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti. Nekateri redki posnetki nočnega neba nad Kijevom prikazujejo eksplozije na nebu. Ruska vojska je tokrat brezpilotnike poslala iz več smeri. Tokrat so napad izvršili izključno z brezpilotnimi letalniki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drone Shahed je Rusiji dobavil Iran. Rusi so jih poimenovali "geran" po roži krvomočnici, ki ima bujne cvetove, zato vojaški blogerji, ko prihaja do zračnih napadov, radi uporabljajo izraz "gerani cvetijo".

Napadi na Kijev so se zgodili v noči pred praznovanjem obletnice ustanovitve mesta, ki jo obeležujejo zadnji konec tedna v maju. Ukrajinska prestolnica je bila ta mesec redno tarča napadov. Vodja kijevske civilne in vojaške uprave Sergij Popko pa je v petek naštel "13 nočnih napadov" od začetka meseca.

O eksplozijah so poročali tudi iz drugih ukrajinskih mest, predvsem iz Žitomirja in Harkova. 

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje po vsej Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo. Ukrajinske sile naj bi bile sicer že pripravljene na začetek protiofenzive, je v soboto sporočil sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3