Ukrajina

Silovito obstreljevanje Odese in Harkova, v zraku letala Nata in Poljske

Harkov/Odesa/Voronež, 11. 04. 2024 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

V raketnih napadih na mesto Odesa na jugu Ukrajine so umrle najmanj štiri osebe, so sporočile tamkajšnje oblasti. Iz Harkovske oblasti poročajo o silovitem ruskem obstreljevanju. Ruske oblasti v obmejni pokrajini Kursk so medtem sporočile, da naj bi v napadu ukrajinskega brezpilotnega letalnika umrli trije civilisti, med njimi dva otroka. Zaradi povečanja vojaške dejavnosti Ruske federacije so sicer v pripravljenosti tudi letala Poljske in Nata, ki nadzirajo zračni prostor zaveznic.

V Odesi na jugu Ukrajine so ruske rakete zahtevale štiri življenja, vključno z 10-letno deklico, je v sredo zvečer na Telegramu sporočil guverner pokrajine Oleg Kiper. Dodal je, da je več ranjenih, nekateri naj bi bili v kritičnem stanju.

Ruske sile so po njegovih besedah napad izvedle z balističnimi raketami Iskander. Ob tem je bil v pristaniškem mestu poškodovan objekt za oskrbo z elektriko.

Napadi v Odesi
Napadi v Odesi FOTO: AP

Že pred tem so o treh smrtnih žrtvah ruskega obstreljevanja poročali iz Harkovske oblasti, ki naj bi bila naslednja velika tarča ruske vojske. Tudi danes od tam poročajo o silovitem ruskem obstreljevanju in raketiranju, usmerjenem proti ključni infrastrukturi.

Po besedah guvernerja pokrajine Olega Sinegubova so ruske sile izvedle najmanj deset napadov na ključno infrastrukturo. Izpade elektrike naj bi že odpravljali, poročajo tuje tiskovne agencije.

17 bojnih brezpilotnih letalnikov in dve manevrirni raketi

Po podatkih ukrajinske vojske je Rusija nad državo poslala tudi 17 bojnih brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Zračna obramba jih je 14 sestrelila, prestregla pa je tudi dve manevrirni raketi ch-59, ki sta leteli proti Odesi.

Po navedbah predsednika Volodimirja Zelenskega so ruske sile ponoči nad Ukrajino skupno izstrelile več kot 40 raket in 40 dronov. "Nekatere rakete in brezpilotni letalniki šahed so bili uspešno sestreljeni. Na žalost le del," je zapisal na družbenem omrežju.

Aktivirana Natova in poljska letala

Po obsežnih ruskih napadih na Ukrajino je severnoatlantsko zavezništvo Nato aktiviralo tudi svoja letala. Podobno so ravnale tudi poljske oborožene sile, ki so na družbenem omrežju sporočile, da so v zračnem prometu poleg letal zavezništva tudi poljska letala. "To lahko povzroči povečane ravni hrupa, zlasti na jugovzhodnem delu države," so sporočili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poljske oblasti so sporočile še, da spremljajo intenzivno letalsko dejavnost Ruske federacije, ki je povezana z raketnimi napadi na objekte na ozemlju Ukrajine. "Sproženi so bili vsi potrebni postopki za zagotovitev varnosti poljskega zračnega prostora."

Kot poroča Newsweek, naj bi nemška bojna letala sicer v torek nad Baltskim morjem prestregla ruska izvidniška letala.

Zelenski v Litvi na pogovorih za utrditev podpore Ukrajini

Ukrajinski predsednik je sporočil, da je prispel v Litvo na vrh pobude Tri morja na pogovore z voditelji srednje in vzhodne Evrope o podpori Ukrajini v vojni. Zelenski je v Vilnius prišel ravno v času, ko je Rusija okrepila zračne napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zaradi česar je Kijev Zahod znova zaprosil za vojaško pomoč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Glavna naloga za zdaj je, da si po najboljših močeh prizadevamo za okrepitev našega sistema zračne obrambe, da izpolnimo nujne potrebe ukrajinskih obrambnih sil in utrdimo mednarodno podporo, da bomo lahko premagali rusko agresijo," je Zelenski zapisal na družbenem omrežju. Ob tem je poudaril, da Moskva ni le grožnja Ukrajini ampak vsem državam, ki mejijo na Rusijo, in vsem, ki cenijo mednarodno pravo.

Litva, ki je ena najtesnejših zaveznic Ukrajine, danes gosti voditelje pobude treh morij, regionalnega zavezništva, ki združuje države članice EU med Baltskim, Črnim in Jadranskim morjem. Na srečanju, ki se ga iz Slovenije udeležuje minister za obrambo Marjan Šarec, bodo predvidoma sprejeli tudi deklaracijo o spodbujanju sodelovanja z Ukrajino in Moldavijo.

Zelenski naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pogovarjal tudi z litovskim kolegom Gitanasom Nausedo, in sicer predvsem o potrebah Ukrajine, saj vojaška podpora zahodnih zaveznikov upada. Po navedbah urada litovskega predsednika bodo v ospredju pogovorov razmere na fronti, potreba po vojaški in finančni pomoči ter o možnosti Ukrajine za članstvo v zvezi Nato.

Žrtve tudi v Rusiji

V ruski obmejni Kurski oblasti so v napadu ukrajinskega brezpilotnega letalnika življenje izgubili trije ljudje, vključno z dvema otrokoma, pa je ponoči na Telegramu zapisal guverner Roman Starovojt. Po njegovih besedah je dron na avtomobil, v katerem so potovali civilisti, odvrgel eksplozivno napravo.

Napade z brezpilotnimi letalniki naj bi Ukrajina izvedla tudi v sosednji Voroneški oblasti. Podatkov sicer nismo mogli neodvisno preveriti.

Rusija v protiteroristični operaciji na Kavkazu ubila dva človeka

Specialne enote ruske zvezne varnostne službe FSB naj bi v operaciji v kavkaški Kabardinsko-balkarski republiki ubile dva človeka, ki naj bi načrtovala sabotažne in teroristične napade. Operacijo so specialne enote FSB izvedle ponoči v mestu Nalčik, ki je prestolnica pretežno muslimanske republike na severnem Kavkazu.

Ruski Nacionalni protiteroristični odbor (NAK) je pred tem sporočil, da je začel operacijo za zaščito državljanov, potem ko je prejel informacije o "lokaciji oboroženih oseb, povezanih s terorističnimi dejavnostmi". "V odgovor na predlog, naj položijo orožje in se predajo oblastem, so banditi začeli streljati na uslužbence organov pregona," je zapisal v izjavi.

Ruske oblasti so po čečenskih vojnah redno izvajale protiteroristične operacije na nestabilnem severnem Kavkazu, v zadnjem desetletju pa so te postale redkejše. Na območju je sicer dejavna tudi džihadistična skupina Islamska država (IS), ki je prevzela odgovornost za nedavni strelski napad v koncertni dvorani Crocus v predmestju Moskve, v katerem je bilo ubitih več kot 140 ljudi.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA