Ukrajina

Rakete zadele stanovanjski blok: ruševine zasule več deset Ukrajincev

Kijev, 14. 01. 2023 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, U.B.
Komentarji
40

Nad Ukrajino naj bi poletel drugi današnji val raket. Eksplozije so se zaslišale tako v prestolnici kot na vzhodu države. Tam je v mestu Dnipro ena od njih zadela stanovanjski blok, pod ruševinami naj bi bilo ujetih najmanj več deset oseb. 27 poškodovanih so izpod podrte stavbe že rešili, med njimi je šest otrok. Pet oseb je v napadu umrlo.

Po dopoldanskem obstreljevanju Kijeva je Ukrajino zadel nov val raket. Te so bile poleg prestolnice usmerjene tudi na vzhod države, kjer se je ob obstreljevanju v mestu Dnipro porušil stanovanjski blok. Pod ruševinami je ostalo ujetih več deset ljudi, je dejal namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko. Na družbenih omrežjih je objavil fotografijo porušene stavbe. 

Za zdaj so izpod ruševin rešili več deset ljudi, 27 izmed njih je bilo ranjenih, med njimi šest otrok, poroča BBC. Pet oseb naj bi umrlo, je prek Telegrama sporočil guverner regije Valentin Reznichenko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob jutranjem obstreljevanju Kijeva so bile sirene tiho

Namestnik poveljnika ukrajinskih kopenskih sil, general Oleksandr Pavlijuk, je ob jutranjih eksplozijah v ukrajinski prestolnici sicer dejal, da te niso posledica zračne nevarnosti ali delovanja protiletalske obrambe. Opozoril je na širjenje panike pred domnevnim ruskim vdorom s severa. "Eksplozije, ki so bile slišane v mestu, nekateri zlorabljajo za širjenje panike med prebivalstvom. Vzroke za eksplozije bomo sporočili naknadno," je dejal. 

Nekaj minut zatem so v ukrajinski prestolnici znova odjeknile eksplozije, oglasile pa so se tudi sirene. V nekaterih delih mesta je prišlo do izpada električne energije, vendar trenutno ni jasno, ali gre za posledice omenjenih eksplozije.

Iz Harkova so dopoldan poročali o štirih eksplozijah. Zaustavil se je železniški promet. Župan mesta Igor Terehov je na Telegramu sporočil, da so štiri rakete zadele objekt v industrijski coni. 

Ukrajinsko južno poveljstvo je sporočilo, da je Rusija v Črno morje poslala sedem bojnih ladij, ki lahko nosijo vodene rakete tipa Kalibr. 

Bitka za Soledar in Donbas

Kljub ruskim poročilom o zavzetju majhnega mesta Soledar na vzhodu Ukrajine ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trdi, da se spopadi za nadzor nad mestom nadaljujejo. "Težak boj za Doneck se nadaljuje," je v petek zvečer v videonagovoru dejal Zelenski. "Boj za Bahmut in Soledar, za Kremino, za druga mesta in vasi na vzhodu naše države se nadaljuje," je zatrdil Zelenski. Ruska stran sicer poroča, da so se spopadi preselili v zahodna predmestja in okoliške vasi.

Ukrajinskim vojakom, ki Soledar in Bahmut branijo pred ruskimi napadi, je namenil osebno zahvalo. "Iskrena hvala borcem iz enote Kraken za odločne akcije za uničenje sovražnika na območju Soledarja," je dejal Zelenski.

Rusko obrambno ministrstvo je v petek sporočilo, da je ruska vojska po tednih obsežnih bojev zavzela to strateško pomembno mesto v regiji Doneck. Fotografije in posnetki prikazujejo rusko prisotnost v središču mesta. Po poročanju ruskih in nekaterih ukrajinskih virov boji potekajo v strateško pomembnih okoliških vaseh. Rusija si namreč z osvojitvijo Soledarja prizadeva osamiti drugi dve pomembni mesti na območju – Bahmut in Seversk. 

V ločeni izjavi je ministrstvo kasneje poudarilo, da so v bitki za Soledar sodelovale različne enote, in pohvalilo "pogumne in nesebične" sile najemniške skupine Wagner. Ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin vztraja, da je ofenzivo na Soledar vodila njegova enota, redne enote ruske vojske pa naj bi varovale bočne položaje. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou