Ukrajina

'Skušal sem doumeti, kako se to zgodi. In zdaj sem v tem prekletem peklu'

Kijev, 06. 02. 2023 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"To je kot prva ali druga svetovna vojna. Sliši se kot neumne sanje nekoga ali nora filmska ideja ali kaj podobnega. Nekaj takega. Ker to je nekaj, kar sem prej videl samo v vojnih filmih." Tako o vojni v Ukrajini pravi ukrajinski vojak, ki svoje izkušnje pogosto deli na družbenih omrežjih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekoč je bil nepremičninski agent v Kijevu, v prostem času pa navdušen tekač, ki je svoje življenje rad delil tudi na družbenih omrežjih. 

Danes je ukrajinski vojak. Vseeno pa Roman Trohimec še vedno objavlja na družbenih omrežjih, a zdaj o svojih izkušnjah na fronti. 

Eden od objavljenih videov ga prikazuje, kako sedi v jarku v Bahmutu na vzhodu države. Pravi, da se mu zdi vojna "nadrealistična". "To je kot prva ali druga svetovna vojna. Sliši se kot neumne sanje nekoga ali nora filmska ideja ali kaj podobnega. Nekaj takega. Ker to je nekaj, kar sem prej videl samo v vojnih filmih."

Vmes je mogoče slišati grmenje orožja. "In poskušal sem ... In poskušal sem spoznati ... Skušal sem doumeti, kako se to zgodi. Toda zdaj sem tukaj, v tem prekletem peklu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V enem od posnetkov razlaga, da je najtežje ponoči. "Noči so polne emocij in dogajanja." "Ob 17.00 prižgeš termovizijsko kamero in je ne izklopiš do 6.00. Zvoke, ki jih povzročajo živali, ločuješ od zvokov vetra in zvokov bližajočih se sovražnikov. In če je treba, streljate na sovražnikovo skupino in začne se nočna bitka."

S svojimi zapisi tudi nekoliko razbija mite o vojni. Kot pravi, imajo danes vojaki na bojišču s seboj ves čas telefon. Lahko tudi posnamejo dogajanje. Prav tako imajo internet. Na kakšni bolj varni lokaciji (in če – kot pravi – najdeš "dovolj norega taksista in dovolj plačaš") si lahko privoščiš celo pico. 

"Zelo si želim prikazati vzdušje vojne. Za boljše razumevanje tega, kako je biti tukaj. Vendar je pogosto zelo nevarno. Po drugi strani pa je tukaj vse nevarno," pravi. "Za boj morate biti zelo močni. Celotna oprema na meni tehta približno 70 kg."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

30-letni vojak pravi, da se tako ali drugače že "vse življenje" bori za svobodno Ukrajino. Nekaj časa je bil tudi v vrstah bataljona Azov. Vseskozi se mora soočati z izgubami: "Izgubili smo ljudi, ker ko napadete, ljudje umrejo. Seveda smo uničili veliko ruskih tarč, a kljub temu so ukrajinski vojaki umrli. To je veliko težje kot obramba," je lani dejal za britanski Metro. 

V Veliki Britaniji je namreč njegov oče, ki je izkoristil priložnost, da zavetje poišče pri britanski družini, ki je bila pripravljena sprejeti ljudi, ki bežijo pred vojno. 

Ukrajinski vojaki medtem zagotavljajo, da se ne bodo vdali, in verjamejo, da lahko v vojni – še posebej s pomočjo pošiljk zahodnega orožja – zmagajo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1