Ukrajina

Slavni kanadski prostovoljec namesto s fronte tvital z domačega kavča

Ontario/Kijev, 06. 07. 2022 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
16

Razkritje ozadja lažnega poročanja na priljubljenem Twitter profilu 'Canadian Ukrainian Volunteer' (Kanadski ukrajinski prostovoljec) razkriva cinične in nevarne plati spletne informacijske vojne, piše britanski The Telegraph. 120.000 sledilcev je vse od začetka ruske invazije na Ukrajino spremljalo dramatične zapise domnevnega kanadskega prostovoljca v ukrajinskih vrstah, ki naj bi deloval v ruskem zaledju, sabotiral sovražnikove operacije in spletnemu občinstvu poročal o domnevnih vojnih zločinih. Na koncu se je izkazalo, da se oseba, ki stoji za uporabniškim imenom, sploh ne nahaja na ukrajinskem bojišču. Kmalu po razkritju je bil profil izbrisan.

Uporabnik Canadian Ukrainian Volunteer je zaslovel zaradi svojih izjemno grafičnih, doživetih in natančnih zapisov o spopadih in specialnih akcijah v sovražnikovem zaledju. Uporabnik je v nekaterih, predvsem proukrajinskih krogih veljal za zanesljiv vir z bojišča. Po več mesecih bojevanja pa so ga zaradi objav neverodostojnih fotografij z orožjem razkrinkali drugi uporabniki. Samooklicani prostovoljec je najprej blokiral večje število uporabnikov, nato pa je bil izbrisan njegov profil, kateremu je sledilo več kot 120.000 uporabnikov. Zaenkrat ni znano, ali ga je deaktiviral sam, po nekaterih navedbah naj bi to zaradi širjenja lažnih informacij storil Twitter.

Na vrhuncu svoje slave je 'prostovoljec' objavljal na desetine tvitov na dan. Bili so navdahnjeni in izredni, prežeti s pustolovskim slogom, stil pisanja opisuje The Telegraph. V eni od nepozabnih serij tvitov iz aprila se je Kanadčan hvalil, da se je infiltriral v okupirani Herson v južni Ukrajini na kolesu, preoblečen v ruskega vojaka. "Naš kontakt nas je opozoril, naj ostanemo v senci in naj se ne izpostavljamo 'vohunskim' očem," je zapisal. "Dovolj je bilo že odprto okno ali utripanje nekogaršnje cigarete z balkona ali pa lajež psa v daljavi, da smo se oklepali sten v temi in zadrževali dih."

Toda med brskanjem po njegovih objavah na družbenih omrežjih so strokovnjaki in uporabniki odkrili vrsto namigov, ki so pripeljali do odkritja o resnični lokaciji domnevnega borca. Eden od njih je ugotovil, da je njegova puška ponaredek, tako da je natančno primerjal orožje z replikami, dostopnimi na spletu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aric Toler iz preiskovalne novinarske skupine Bellingcat je dejal, da so bile fotografije, ki naj bi prikazovale poškodovan neprebojni jopič, ukradene s spleta. Prvotne fotografije je objavila ukrajinska policija, ki je razkrila nelegalno prodajo vojaške opreme prek Telegrama.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kanadčan je trdil, da si je jopič prerezal zato, ker je želel zaščito žrtvovati za boljšo mobilnost. Zaradi tovrstnih trditev in zgodb o delovanju na okupiranih območjih so številni začeli sumiti v njegovo verodostojnost. 

Kot navaja britanski časnik, je zato eden od uporabnikov skoval načrt za razkritje prave lokacije Kanadčana. Da bi dokazal, da je bil 'Kanadski ukrajinski prostovoljec' goljuf, mu je prek zasebnega sporočila poslal novico o drugih kanadskih prostovoljcih, ki se borijo v Ukrajini. S klikom na povezavo pa je bil zajet tudi njegov IP naslov, ki je razkril njegovo lokacijo. Samooklicani prostovoljec je na povezavo kliknil dvakrat, nato pa, ko je ugotovil, da gre za potegavščino, blokiral pošiljatelja. Vseeno pa je bilo to prepozno, saj je s klikom razkril svojo dejansko lokacijo - Ontario, Kanada. 

To razkritje je nato spodbudilo "Kanadskega ukrajinskega prostovoljca', da je začel objavljati fotografije svoje bojne opreme, s katerimi je želel dokazati, da se resnično bojuje v Ukrajini. Toda kmalu so drugi uporabniki razkrili, da gre pri puškah, čeladi in nabojnikih za replike. Nekaj dni kasneje, ko se je nanj usul plaz obtožb, je izginil Twitter račun 'Canadian Ukrainian Volunteer'.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg klasične in krute vojne na ukrajinskem bojišču poteka tudi verjetno najbolj ostra informacijska vojna sodobnega časa, v katero so vključene tudi vladne agencije in obveščevalne službe. V poplavi (dez)informacij in 'vojni megli' pogosto prihaja do neresničnih navedb. Nekatere je, za razliko od omenjenega primera, težko neodvisno preveriti. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3