Ukrajina

Slovenija bo za pomoč ukrajinskim beguncem dobila dobrih deset milijonov evrov

Bruselj, 28. 04. 2022 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska komisija je potrdila, da je državam članicam v okviru kohezijskih ukrepov EU za begunce v Evropi (CARE) nakazala predplačila za pomoč ukrajinskim beguncem v skupni višini 3,5 milijarde evrov. Največ sredstev je Komisija namenila Poljski, Slovenija pa bo v ta namen prejela dobrih deset milijonov evrov.

 

Gre za prvo nakazilo v skladu z dogovorom iz začetka marca, v skladu, s katerim so se sprostila pravila o rabi evropskih kohezijskih sredstev. S tem se je omogočila prerazporeditev sredstev za obravnavo in pomoč ukrajinskim beguncem.

Evropska komisija državam članicam nakazala 3,5 milijarde evrov.
Evropska komisija državam članicam nakazala 3,5 milijarde evrov. FOTO: Shutterstock

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je ob tej priložnosti danes dejal: "Ljudje, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, potrebujejo takojšnjo podporo, da varno obnovijo svoja življenja. S predplačili lahko tistim, ki so najbolj potrebni pomoči, države članice ponudijo hrano, prebivališče, zdravstvene storitve, izobrazbo, pomoč pri iskanju zaposlitve in ostalo."

Na vrhu lestvice prejemnic kohezijskih sredstev za pomoč beguncem iz Ukrajine je Poljska, ki ji je bilo nakazanih 562 milijonov evrov. Z več kot 400 milijoni evrov prejetih sredstev ji pri vrhu sledijo še Italija, Romunija in Španija, Slovenija pa je prejela 10.487.121 evrov.

Iz Evropske komisije sporočajo, da preučujejo še dodatne možnosti za sprostitev sredstev, ki bi državam članicam še bolj olajšale breme skrbi za ukrajinske begunce. Po že obstoječem dogovoru bodo vse države članice upravičene tudi do retroaktivnega povračila sredstev, ki jih namenjajo za oskrbo in pomoč beguncem iz Ukrajine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.