Ukrajina

Slovenija v Kijev pošilja podpolkovnika Boštjana Lesjaka

Ljubljana/Kijev, 23. 03. 2022 05.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina, Urša Zupan
Komentarji
0

Vlada bo po naših informacijah v glavno mesto Ukrajine poslala ekipo diplomatov prostovoljcev, ki pa je niso našli na ministrstvu za zunanje zadeve, ampak na ministrstvu za obrambo. Za odpravnika poslov naj bi izbrali podpolkovnika Boštjana Lesjaka, ki je poročen z Ukrajinko in državo tudi zelo dobro pozna. Janez Janša naj bi v četrtek z odločitvijo seznanil voditelje zveze Nato in EU na izrednem vrhu v Bruslju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Misija v Kijev
    04:50
    Iz 24UR: Misija v Kijev
  • Iz SVETA: Diplomatska misija
    03:20
    Iz SVETA: Diplomatska misija
Podpolkovnik Boštjan Lesjak
Podpolkovnik Boštjan Lesjak FOTO: Facebook

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi na ministrstvu za zunanje zadeve več dni mrzlično iskali prostovoljca, ki bi bil pripravljen tvegati pot in delo v oblegani prestolnici Ukrajine, a ga med ekipo Anžeta Logarja v Mladiki ni bilo. Tako se je vlada obrnila na ministrstvo za obrambo in tam našla častnika, podpolkovnika Boštjana Lesjaka, ki je poročen z Ukrajinko (kar je sicer kasneje zanikal) in Ukrajino zelo dobro pozna. V Kijevu je bil tudi pred nekaj tedni, že po začetku ruske invazije. Lesjak je bil včasih zelo aktiven na Twitterju, a je svoj profil tam zdaj izbrisal. 

Začasno naj bi ga premestili v diplomatsko službo, zaposlili na MZZ in z ekipo poslali v Kijev. Razmere v Kijevu sicer niso najboljše, ruska vojska je bila sicer potisnjena nekoliko dlje od središča mesta, a severne dele skoraj dnevno obstreljujejo z raketami in granatami. 

Gre za zelo neobičajno potezo mešanja vojske, politike in diplomacije, kar pa ni nova rešitev Janeza Janše. Dolgoletnega prijatelja in plezalnega partnerja, brigadirja Bojana Pograjca, je že večkrat poslal iz vojske v politiko in potem znova nazaj v vojsko. Iz vojske je Janša Pograjca, ki naj bi bil tudi navzoč na obisku premierja v Kijevu, vzel v kabinet za državnega sekretarja, sedaj pa naj bi šel še v diplomatske vode, za veleposlanika na Poljskem.

Neobičajna poteza mešanja vojske, politike in diplomacije.
Neobičajna poteza mešanja vojske, politike in diplomacije. FOTO: Profimedia

Tonin: Vesel sem, da imamo na Morsu pogumne ljudi 

Obrambni minister Matej Tonin je ob robu predvolilnega dogodka NSi glede tega dejal, da "bo to jasno sporočilo Ukrajincem, da verjamemo v njihov uspeh". Dodal je, da neposredna komunikacija in izmenjava stališč lažje poteka v živo.

"Jaz sem zgolj vesel, da imamo na Morsu pogumne ljudi, ki so v teh časih pripravljeni tudi tvegati, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu in celotni Evropi, da pride do miru," je dejal po poročanju STA.

O bolj konkretnih podrobnostih glede misije pa ni podal odgovora. "Ko bodo vsi postopki zaključeni, boste obveščeni tudi o vseh detajlih in imenih. Gre za diplomatsko misijo, kjer ima vodilno vlogo ministrstvo za zunanje zadeve, ki mora pripraviti ustrezne postopke, te pa na koncu potrdi vlada," je še pojasnil. 

Napad na okrožje Podil v Kijevu
Napad na okrožje Podil v Kijevu FOTO: AP

MZZ: Slovenija v Kijev pošilja začasnega odpravnika poslov 

Po objavi našega članka so z Ministrstva za zunanje zadeve sporočili, da Slovenija v Kijev pošilja začasnega odpravnika poslov, ki bo tam na podlagi ocene razmer opravljal diplomatske naloge na načine in po postopkih, ki so zapisani v Zakonu o zunanjih zadevah. Zapisali so, da omenjeni zakon ne predvideva oborožene vojaške diplomatske misije.

Veleposlanik Republike Slovenije v Ukrajini se medtem od 21. marca nahaja na začasni lokaciji na Poljskem v bližini ukrajinske meje, kjer izvaja vse diplomatske naloge, med katerimi je poleg zagotavljanja konzularne pomoči tudi vzdrževanje stikov z diplomatskim zborom, so dodali. Na naša vprašanja, zakaj v Ukrajino pošiljajo odpravnika poslov, če veleposlanik opravlja svoje delo, pa odgovarjajo, da to ni nič nenavadnega. 

V Zakonu o zunanjih zadevah piše: 

 

Kadar je mesto vodje diplomatskega predstavništva izpraznjeno, opravlja njegovo funkcijo začasni odpravnik poslov, ki ga imenuje minister za zunanje zadeve. 

 

Če je vodja diplomatskega predstavništva odsoten ali ne more opravljati svoje funkcije, opravlja njegovo funkcijo začasni odpravnik poslov, ki ga imenuje vodja diplomatskega predstavništva v soglasju z ministrom. 

 

Če v predstavništvu ni diplomata, opravlja s soglasjem sprejemne države član osebja diplomatskega predstavništva, ki mu je vodja diplomatskega predstavništva zaupal nadomeščanje, samo tekoče administrativne zadeve in varuje arhive.

Na MZZ želijo, da "slovenska politika tudi v prihodnje ohrani enotnost pri obsodbi ruske agresije na Ukrajino in da trenutna vojna v tej državi ne postane del predvolilne kampanje". Prav to namreč med drugim Janši očitajo ostale politične stranke:

Janez Janša je sicer obisk Kijeva načrtoval tik pred začetkom invazije in zaradi tega v nevarnost spravil člane delegacije, ki so obisk pripravljali z varnostnega in protokolarnega vidika. Ker se je začela vojna, so več dni poskušali evakuirati člana delegacije, kar jim je na koncu s pomočjo drugih držav EU tudi uspelo. Čeprav so razmere v Kijevu sedaj še bolj zaostrene kot na začetku vojne, pa tja predsednik vlade pošilja neobičajno vojaško diplomatsko misijo, ki veliko diplomatskega dela ne bo mogla opravljati, njihova navzočnost bo zgolj močan simbol z obilico tveganja.

Premier je ob napovedi, da bo v Kijev poslal slovenskega diplomatskega predstavnika, na spletu zapisal, da potrebuje "Ukrajina tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru". "Če vsa EU v diplomatskem korpusu nima nekoga, ki je vsaj toliko pogumen, kot je diplomat Vatikana, potem nismo vredni, da imamo diplomacijo," je dejal in dodal, da to velja tudi za slovensko diplomacijo.

Že pred tem je sicer izpostavil, da je pomembno, da tudi drugi voditelji držav obiščejo Ukrajino in ji izkažejo podporo, ter da EU vrne predstavnika v Kijev.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.