Ukrajina

So Wagnerjeve sile v Ukrajini uničile slovenski oklepnik?

Zaliznjanske, 29. 03. 2023 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na spletu se je pojavil video posnetek, ki naj bi prikazoval spopad med rusko skupino plačancev Wagner in ukrajinskima bojnima voziloma. Wagnerjeve sile naj bi blizu mesta Zaliznjanske uničile ukrajinsko amfibijsko vozilo pehote BMP-2 in vozilo, ki je videti kot oklepnik M80A. 35 takšnih vozil je sicer Slovenija za pomoč Ukrajini namenila junija lani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uporabnik družbenega omrežja je na spletu delil posnetek, ki naj bi prikazoval spopad med rusko paravojaško skupino Wagner in dvema ukrajinskima bojnima voziloma v bližini mesta Zaliznjanske v doneški regiji. Tokrat je bila uspešnejša skupina Wagner, ki je v spopadu uspela uničiti ukrajinski oklepnik BMP-2 in še eno vozilo, ki je videti kot bojno pehotno vozilo M80A. 35 takšnih vozil je junija lani v Ukrajino poslala tudi Slovenija.

Oklepnik BMP-2 je amfibijsko vozilo pehote, ki so ga v 80. letih 20. stoletja v Sovjetski zvezi uvedli kot nadgradnjo vozil BMP-1.

BVP M80A pa so jugoslovanska pehotna bojna vozila, ki so jih v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja proizvedli za potrebe takratne Jugoslovanske ljudske armade.

V Prestranku je bila konec junija pripravljena vlakovna kompozicija prve resne donacije Slovenije Ukrajini. Vozila BVP M80A so bila v Sloveniji dolga leta spravljena in konzervirana med tanki in drugimi oklepniki v bližini Pivke, dekonzervacija pa je trajala več tednov. A po njihovem prihodu v Ukrajino so se Ukrajinci začeli usposabljati na slovenskih vozilih in jih uporabili v boju proti agresorjem.

Oklepna vozila so prešla v sestavo 24. motorizirane brigade ukrajinske vojske, ki je bila v poletnih in jesenskih mesecih udeležena v bojih zahodno od Dnepra v hersonski regiji. V začetku septembra so bili nato objavljeni posnetki oklepnikov, ki prečkajo reko Ingulec. V nadaljevanju spopadov je ukrajinska vojska za seboj pustila vsaj enega od oklepnikov, ki se je očitno med služenjem 24. brigadi pokvaril.

Januarja letos pa je v srditih bojih v okolici mesta Bahmut večjo škodo utrpel še eden od oklepnikov jugoslovanske izdelave, potem ko je bil žrtev napada s protioklepnim orožjem.

Oktobra pa je Slovenija Ukrajini poslala še drugo pošiljko vojaških bojnih vozil. Takrat se je namreč ukrajinskim silam pridružilo še 28 tankov M-55S, ki so bili pred tem v rezervi Slovenske vojske.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1