Ukrajina

'Sovražnik poskuša obkoliti mesto, to je drugi Bahmut'

Avdejevka, 20. 03. 2023 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
4

Medtem ko so vse oči usmerjene k Bahmutu, pa 50 kilometrov južno nezaustavljivo divja že skoraj devet let trajajoča bitka za Avdejevko. Ruska vojska je v preteklih dveh okrepila napade in s pomočjo letalstva tudi dosegla preboj. Mestu sedaj grozi obkolitev. Da bi se lahko ponovil Bahmut, opozarjajo v poveljstvu ukrajinskih sil v Donbasu. Rusija si na vsak način prizadeva fronto odmakniti od mesta Doneck, ki se nahaja v bližini. Avdejevka je skoraj popolnoma uničena.

Britansko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da so enote 1. Slovanske brigade doneckih upornikov v zadnjih treh tednih napredovale v okolici Avdejevke (Avdijivke). Po padcu vasi Kamjanka in Krasnogorovka so ruske enote presekale železniško progo, ki vodi v mesto s severa, in napredovale do vasi Stepovoje. Avdejevki se približujejo tudi z juga, kjer naj bi dosegli obrobje mesta, v katerem je pred vojno živelo nekaj več kot 30.000 ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Kompleks koksarne Avdiivka bo verjetno postal ključno območje, ki je še posebej priročno za obrambo," piše v najnovejšem poročilu britanskega ministrstva. "Oskrbovalne linije proti zahodu so vse bolj ogrožene," navaja poročilo in dodaja, da razmere postajajo podobne stanju v Bahmutu. 

V operativno-strateški skupini ukrajinskih sil Tavria so za Reuters povedali, da so britanska poročila verodostojna in da sovražnik poskuša obkoliti mesto Avdejevka, ki postaja drugi Bahmut.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruskim kopenskim enotam je tokrat pomagalo v tej vojni sicer 'sramežljivo' letalstvo, ki je izvedlo več napadov z nevodenimi 500 kilogramov težkimi bombam FAB-500 (ali po nekaterih poročilih njeno modernejšo različico KAB-500). Več letalskih napadov naj bi kopenskim enotam po dolgem času vendarle omogočilo napredovanje. 

Vse toplejše vreme pa trenutno v Ukrajini zaradi rasputice in blatnih poti znova otežuje ofenzivne premike, kar branilcem mesta daje na voljo več časa za utrditev novih obrambnih linij. Ruske sile sedaj po poročanju ukrajinske vojske napadajo utrjene položaje pri vasi Berdiči, ki se nahaja na pomembnem križišču oskrbovalnih poti. Te morajo ukrajinske enote obdržati pod nadzorom, če želijo ohraniti oskrbo garnizije v mestu.   

Zanimivo, ruski viri so glede napredovanja v okolici Avdejevke precej bolj konservativni. Zaenkrat potrjujejo nadzor le nad Krasnogorovko in dodajajo, da boji za vasi Stepovoje in Kamjanka še potekajo. Kot navajajo njihova poročila, vasi ležita na strateško pomembnih vzpetinah, od koder je mogoče nadzorovati poti v mesto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avdejevka je sicer zaradi dolgoletnih bojev, ki so v mestu izbruhnili že leta 2014, skoraj povsem opustošena. Po nekaterih podatkih se v mestu nahaja le še okrog 2500 prebivalcev. Poročila o stanju v mestu so sicer zaradi slabe medijske pokritosti skopa, večina informacij prihaja bodisi iz štabov vojskujočih se strani bodisi od vojakov na terenu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3