Ukrajina

Po številnih državah potekali shodi v podporo Ukrajini

Piran/Pariz/Milano/London, 24. 02. 2023 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.P., K.K.
Komentarji
0

Ob prvi obletnici napada na Ukrajino so po svetu potekali shodi v podporo Ukrajini. Poleg tega so številne države po svetu svoje znamenitosti "pobarvale" v simbolično rumeno-modro. Med njimi so sloviti Eifflov stolp v Parizu, milanska palača Palazzo Marino, portugalski parlament, cesta pred ruskim veleposlaništvom v Londonu. Simbolično podporo Ukrajini kot pomorski državi pa je izkazala tudi Slovenija, ki je ukrajinsko zastavo naslikala na svetilnik v Piranu.

Po številnih državah so danes potekali shodi, na katerih so ljudje izkazali podporo Ukrajini. Velika množica se je tako denimo zbrala v Pragi, Vilni, Bukarešti, Berlinu, Frankfurtu in Nikoziji. Protestniki so zakorakali tudi po ulicah Italije, Španije in celo Ekvadorja.

Ljudje so imeli s seboj transparente, v Pragi in Vilni so kolone nosile velikanske ukrajinske zastave, številni pa so si barve ukrajinske zastave naslikali tudi na obraze. 

Republika Slovenija na dan obletnice začetka ruske agresije na Ukrajino izraža podporo ukrajinskemu hidrografskemu uradu in Ukrajini kot pomorski državi, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Ob tem so pripeli fotografijo svetilnika v Piranu, na katerem zdaj sije ukrajinska zastava.

Številne države so sicer ob obletnici podporo Ukrajini izkazali na podoben način kot Slovenija. V rumeno-modrih odtenkih je tako v Parizu zasvetil tudi sloviti Eifflov stolp, v Milanu palača Palazzo Marino, v Rimu Kolosej, v Lizboni pa portugalski parlament.

461 papirnatih angelčkov za 461 ukrajinskih otrok, ki so umrli v vojni

Kralj Karel III. je ob prvi obletnici ruske invazije pohvalil "izjemen pogum in odpornost" Ukrajine. Monarh, ki se je v začetku tega meseca Zelenskim srečal s predsednikom v Buckinghamski palači, je dejal, da so ukrajinski ljudje "nepredstavljivo trpeli zaradi neizvanega obsežnega napada na njihov narod".

Dodal je, da je svet z grozo gledal nepotrebno trpljenje, ki so ga trpeli Ukrajinci v zadnjem letu. Britanski premier Rishi Sunak je v podporo Ukrajine razglasil minuto molka.

V katedrali v Londonu so na strop namestili 461 papirnatih angelčkov. Vsak predstavlja otroka, ki je umrl med vojno. Katedrala je v zadnjem letu predstavljala glavno kontaktno točko za ukrajinske begunce v Združenem kraljestvu.

Medverski voditelji med to bogoslužjem prosijo za mir. Prisoten je tudi Boris Johnson, ki ga je predsednik Zelenski označil za "pravega prijatelja Ukrajine". Z londonskim županom Sadiqom Khanom je v katedrali prižgal svečo. Kasneje se bo občinstvo ustavilo in žrtvam vojne namenilo minuto molka. 

V Berlinu pred rusko veleposlaništvo postavili uničen ruski tank

Prav posebno obliko obsodbe ruske agresije pa so pripravili aktivisti v Nemčiji. Pred ruskim veleposlaništvom so namreč namestili uničen ruski tank, ki je uperjen prav proti poslopju veleposlaništva. Pred veleposlaništvo pa so kasneje prišli tudi ukrajinski otroci, ki so zapeli ukrajinsko himno.

Prav tako so pred v ukrajinske barve odetimi Brandenburškimi vrati aktivisti v znak želje po zaključku vojne v Ukrajini s svečami postavili simbol za mir. Sveče pa so sijale tudi na Poljskem, kjer so ob obletnici pripravili dogodek "Luč za Ukrajino". Tam so se zbrali ukrajinski begunci in domačini, ki so se združili v molitvi za mir, prižgane sveče pa so na trgu postavili v obliki sveta.

V Londonu je medtem skupina aktivističnih umetnikov cesto pred ruskim veleposlaništvom spremenila v velikansko ukrajinsko zastavo. "Ni potrebno tisoč besed," je ob tem na spletu zapisal svetovalec ministra za notranje zadeve Ukrajine Anton Geraščenko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou