Ukrajina

Zelenski po napadu na trgovski center Ruse označil za 'nore teroriste'

Kijev, 28. 06. 2022 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Ponedeljkov raketni napad ruskih sil na polno nakupovalno središče v osrednji Ukrajini so obsodili številni svetovni voditelji. Skupina voditeljev držav G7 ga je označila za gnusno dejanje ter vojni zločin. V času napada je bilo v trgovskem centru okoli 1000 civilistov, je po raketnem napadu ocenil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je poudaril, da središče za Rusijo ni predstavljalo nobene nevarnosti ter da tudi nima strateške vrednosti. Po trenutnih informacijah naj bi umrlo najmanj 18 oseb, še vsaj 59 jih je ranjenih. Ob tem pa hudi napadi tudi v Lisičansku, ki se pod težo raketiranja "spreminja v ruševine".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Silovita vojna v Ukrajini
    02:44
    Iz 24UR: Silovita vojna v Ukrajini
  • Trgovski center po ruskem napadu
    01:07
    Trgovski center po ruskem napadu

 

"Nediskriminatorni napadi na nedolžne civiliste predstavljajo vojni zločin," so po ponedeljkovem napadu na trgovski center sporočili iz skupine G7, ki se prav te dni sestaja v Nemčiji. Rusko raketiranje centra, v katerem naj bi bilo v času napada okoli 1000 civilistov, so označili za "gnusno", poroča BBC. Poleg ostre obsodbe napada so zahodni voditelji v skupni izjavi obljubili, da bodo "še naprej zagotavljali finančno, humanitarno in vojaško podporo Ukrajini, dokler bo to potrebno".

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da je napad "zadnji v nizu grozodejstev", medtem ko je britanski premier Boris Johnson zagotovil, da bodo zahodni zavezniki še bolj odločeni stali ob Ukrajini. "Ta grozovit napad je znova pokazal globine krutosti in barbarstva, v katere se bo pogreznil ruski voditelj," je dejal britanski premier.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je napad označil za enega najbolj "predrznih terorističnih dejanj v zgodovini Evrope". Ob tem je poudaril, da trgovsko središče nima strateške vrednosti za Rusijo, tudi ne predstavlja nevarnosti za njene sile ter da je to le poskus ljudi, da bi živeli normalno življenje, "kar da jezi okupatorje". "Samo popolnoma nori teroristi, ki ne bi smeli imeti mesta na zemlji, lahko za cilj raket določijo takšen objekt," je dodal.

Ob tem je poudaril, da tu ne gre za nenamerne napade na vrtce, šole, nakupovalna središča, stanovanjske stavbe, temveč za preračunane napade napadalcev. "Rusijo je treba priznati kot podpornika terorizma. Svet lahko in zato tudi mora ustaviti ruski teror," je bil jasen.

"Raketni napad na obljuden nakupovalni center v Kremečuku je še en ruski vojni zločin. Zločin proti človeštvu. To je odkrito in cinično teroristično dejanje proti civilnemu prebivalstvu," je včeraj dejal Dmitro Lunin, vodja regije Poltava. "Gre za očitno in cinično dejanje terorizma nad civilnim prebivalstvom."

Medtem Rusija poroča drugačno zgodbo. Da gre le za "ukrajinsko provokacijo", je dejal namestnik ruskega veleposlanika pri Združenih narodih Dmitrij Poljanski. A ob tem ni navedel nobenih dokazov, ki bi potrjevali njegove besede.

18 mrtvih, številni ranjeni ali pogrešani

Po napadu je v trgovsko središče prihitelo 440 reševalcev, vključno s 14 psihologi, poročajo ukrajinske oblasti. Po prvih informacijah naj bi v napadu umrlo najmanj 18 oseb, še vsaj 59 jih je ranjenih. Ukrajinske oblasti se sicer bojijo, da bi število žrtev še naraslo. Številne namreč še vedno pogrešajo.

Družine pogrešanih so se zvečer zbrale v bližnjem hotelu, kjer so čakale na kakršno koli informacijo o svojcih. Reševalci so pogrešane iskali tudi tekom noči, pri tem pa so si pomagali tudi z lučmi in generatorji. Direktorica bolnišnice v mestu je dejala, da so se številni zdravniki, ki so bili v drugih krajih in na dopustu, vrnili, da bi pomagali po napadu. "Zdravniki iz drugih bolnišnic so ponudili svojo pomoč, civilisti so prišli darovati kri," je dejala.

Požar, ki se je razbohotil po napadu, so uspeli v celoti pogasiti, vendar pa slike še vedno prikazujejo, kako se nad zoglenelo in porušeno lupino stavbe še vedno dviga gost črn dim. "Nimam besed. Nikoli si nisem predstavljal, da bi se kaj takega lahko zgodilo v mojem mestu," je dejal eden od očividcev Vadim Judenko.

Na mestu nakupovalnega središča so postavili spomenik umrlim v raketnem napadu.Ljudje puščajo sveče in rože, mnogi pa ob pogledu na ruševine tudi zajočejo.

Kremelj: Rusija bo ofenzivo končala, če se Ukrajina preda

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da bo Rusija končala ofenzivo, a le, če se Kijev preda. Ukrajinske oblasti je ob tem pozval, naj svojim vojakom ukažejo, naj odložijo orožje. 

"Ukrajinska stran lahko vse ustavi še pred koncem današnjega dne," je dejal. "Potreben je le ukaz, naj nacionalistične enote odložijo orožje." Ukrajinski predsednik je sicer že večkrat dejal, da se njegove čete ne bodo predale, ter izrazil prepričanje, da bodo na koncu zmagale v vojni.

"Ukrajinska suverenost seže na celotno ozemlje. Ukrajina je suverena, neodvisna, demokratična, socialna in pravna država," je dejal Zelenski. "Bog je na naši strani in nam veleva, da branjenje doma pred zlom ni greh. Greh je, če ga ne branimo," je dodal. 

Nato je Peskov medtem označil agresivno zavezništvo, ki je ustvarjen za konfrontacijo. Prepričan je sicer, da bo "posebna vojaška operacija" dosegla svoje zastavljene cilje.

Ruske sile vdrle v naselje v bližini Lisičanska

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo spopadi za nadzor nad strateško pomembnim mestom Lisičansk. V tamkajšnjem raketnem napadu naj bi bilo ubitih osem ljudi, južno od mesta pa ruske sile skušajo vdreti v naftno rafinerijo v naselju Vovčojarivka, je v poročilu o razmerah sporočil generalštab ukrajinskih oboroženih sil.

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je na Telegramu zapisal, da Moskva v mestu uničuje infrastrukturo, kot so črpališča, mostovi in avtomobilski predori, ter obstreljuje mnoge soseske. Ena od ruskih raket je po njegovih besedah priletela tudi v bližino ljudi, ki so stali v vrsti za pitno vodo. Napad naj bi terjal osem smrtnih žrtev in ranil 21 oseb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V okolici Lisičanska ruske sile poleg uporabe minometov in artilerije izvajajo tudi zračne napade, je zapisano v poročilu, ki opozarja, da si Rusija še naprej prizadeva osvojiti in nadzorovati pomembno cesto med Lisičanskom in mestom Bahmut. Tudi iz severovzhodnega mesta Harkov poročajo o smrtnih žrtvah, in sicer je v ruskem obstreljevanju umrlo pet oseb, 22 pa jih je bilo ranjenih, je povedal ukrajinski regionalni poveljnik Oleg Sinegubov. Dodal je, da je bilo med ranjenimi tudi pet otrok.

Po besedah župana drugega največjega mesta Ukrajine Rusija Harkov bombardira iz ure v uro. "Obstaja jutranje bombardiranje, dnevno bombardiranje in nočno bombardiranje mesta Harkov. Vse to prihaja z ozemlja Ruske federacije - iz regije Belgorod," je dejal Ihor Terekov. Cilj ruskih napadov pa po njegovih besedah: "Iztrebiti nas kot narod."

Kot je dejal, se je intenzivnost obstreljevanja v zadnjih dneh še povečala, v napadih pa je bila uničena tudi šola. Napadi so sicer usmerjeni v industrijske cone in podjetja, ki niso povezana z vojsko.

Zaradi obstreljevanja je župan poročal, da je bilo ranjenih pet ljudi, ena oseba pa je bila s hudimi poškodbami hospitalizirana.

Prav tako je pod napadi tudi mesto Herson. Kot poroča Kyiv Independent, naj bi tam ruske sile ugrabile župana Ihorja Kolikaieva. O njegovi ugrabitvi naj bi sicer javnosti poročala županova svetovalka Halina Liaševsko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.