Ukrajina

'Tehnološko vrhunski' Satan II razočaral Putina: poskus je spodletel

Moskva, 22. 02. 2023 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusi so že drugič preizkusili medcelinsko raketo Satan II – a neuspešno. Raketa z dosegom 18.000 kilometrov, kot zaenkrat kaže, ne deluje, kot bi si želeli v Moskvi.

Vladimir Putin se tokrat ni mogel pohvaliti z uspešnim poskusom.
Vladimir Putin se tokrat ni mogel pohvaliti z uspešnim poskusom. FOTO: AP

Pred kratkim so v Rusiji testirali medcelinsko raketo, a se poskus ni odvijal po načrtih. To naj bi za CNN potrdila vojaška vira. 

Testirali so raketo, znano tudi kot Satan II, ki ima glede na znane podatke doseg 18.000 kilometrov, torej dovolj, da povzroča kar nekaj zaskrbljenosti. Na cilj lahko ponese tudi jedrsko orožje. 

Aprila 2022 je bil Satan II že uspešno testiran. Posledično je Vladimir Putin RS-28 pohvalil kot tehnološko vrhunskega. Takrat je posvaril, da Satan II daje misliti tistim, ki skušajo ogrožati Rusijo.

Kot poroča CNN, so bile ZDA obveščene o tokratnem poskusu, poskus pa da ni predstavljal nobene grožnje za Združene države Amerike. Ameriški strokovnjaki sicer dvomijo v tehnološko premoč rakete. 

Za razliko od aprila lani pa Rusi tokrat niso bili uspešni. Ruski predsednik v svojem govoru tako sploh ni omenil poskusa, kar je po mnenju ZDA znak, da raketa ni operativna. Prepričani so namreč, da je bil eden od ciljev poskusa ta, da bi se Putin lahko pohvalil z dosežkom. 

Ko gre za vojaške poskuse, naj bi bila Rusija sredi neuspešnega obdobja. Rusi so namreč že novembra neuspešno preizkusili Putinovo čudežno orožje, jedrski torpedo Pozejdon.

V ZDA sicer pravijo, da pozorno spremljajo situacijo, da pa tokratni raketni poskus ne predstavlja provokacije. V Moskvi poskusa (še) niso komentirali.