Ukrajina

Tihi protest v srcu Lvova: 109 praznih vozičkov – davek, ki ga je terjala vojna

Lvov, 18. 03. 2022 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Po več kot treh tednih vojne v Ukrajini se število smrtnih žrtev med civilisti le še veča. Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je od začetka ruske invazije na Ukrajino potrdil smrt 780 civilistov. Ukrajinsko tožilstvo medtem navaja, da je v vojni umrlo že več kot 100 otrok. V srcu zahodnega ukrajinskega mesta Lvov se je tako odvil tihi protest. Na osrednjem trgu so postavili več kot 100 praznih vozičkov, simbol otrok, ki so umrli od začetka ruske invazije 24. februarja.

V Ukrajini vojna divja že 23. dan. 23 dni bombardiranja, granatiranja in zračnih napadov. Število smrtnih žrtev se medtem le veča in veča. Tarča ruskih napadov so postali tudi vrtci, šole, bolnišnice in humanitarnih koridorji.

Ukrajina žaluje za svojimi mrtvimi. Po oceni ukrajinskega tožilstva naj bi od 24. februarja, ko se je začela vojna, v Ukrajini umrlo že več kot 100 otrok. Združeni narodi medtem poročajo nekoliko drugačne uradne številke. Potrdili so namreč najmanj 816 smrtnih žrtev med ukrajinskimi civilisti, med katerimi je tudi 59 otrok. A ob tem priznavajo, da je dejanski davek vojne zagotovo še veliko višji.

V znak protesta se je tako v središču Lvova na tamkajšnjem osrednjem trgu pojavilo na desetine praznih vozičkov. Natančno 109 – eden za vsakega otroka, ki je umrl od začetka vojne, po navedbah ukrajinskih oblasti.

"Življenja naših ukrajinskih otrok. Na trgu Rinok v Lvovu je stalo 109 praznih otroških vozičkov. S tem želimo pokazali celemu svetu, kakšno strašno ceno plačujemo," je dejal Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva. "Ukrajina se bori za varnost po vsem svetu, ob tem pa izgublja svoje otroke," je še dodal.

Napadi se medtem nadaljujejo. V bombardiranju je padlo tudi mariupolsko gledališče, v katerem je zatočišče iskalo več kot tisoč Ukrajincev, vključno z ženskami in otroki naj bi se skrivali v gledališču, potem ko so bombe uničile njihove domove. Rešili naj bi že več kot 100 oseb, a še vedno naj bi bilo pod ruševinami ujetih več kot 1300 ljudi.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.