Ukrajina

'Tiste, ki se niso hoteli boriti, so zbrali in jih ustrelili'

New York, 31. 01. 2023 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji Wagnerjev plačanec Andrej Medvedjev je spregovoril za CNN. Dejal je, da ga je brutalnost, ki ji je bil priča v Ukrajini, nazadnje pognala v beg.

Andrej Medvedjev
Andrej Medvedjev FOTO: Twitter

Wagnerjevi borci so bili pogosto poslani v boj brez navodil, četa pa je s tistimi, ki se niso želeli boriti, ravnala neusmiljeno, je Medvedjev dejal za CNN iz norveške prestolnice Oslo, kjer išče azil.

"Tiste, ki se niso hoteli boriti, so zbrali in jih ustrelili," je zatrdil. "Pripeljali so dva ujetnika, ki se nista hotela boriti, in ju ustrelili vsem na očeh ter ju zakopali kar v rove, ki so jih izkopali novinci." CNN njegovih trditev sicer ni mogel preveriti. 

26-letnik, ki pravi, da je prej služil v ruski vojski, se je Wagnerju pridružil kot prostovoljec. V Ukrajino je prišel manj kot 10 dni po podpisu pogodbe julija 2022 in služil blizu Bakhmuta. Skupina plačancev se je v zadnjem času izkazala za ključnega akterja v ruski invaziji na Ukrajino.

Medvedjev je dejal, da je poročal neposredno ustanoviteljema skupine Dmitriju Utkinu in ruskemu oligarhu Jevgeniju Prigožinu. Slednjega imenuje "hudič". "Če bi bil ruski junak, bi vzel puško in šel z vojaki," je dejal Medvedjev.

Prigožin je pred tem sam potrdil, da je Medvedjev služil v njegovi četi, in dejal, da bi ga "morali preganjati zaradi poskusa slabega ravnanja z zaporniki". Na te očitke je Medvedjev za CNN dejal, da ne želi komentirati, kaj je sam počel med bojevanjem v Ukrajini.

Je pa dejal, da Wagnerju manjka taktične strategije, čete pa načrtujejo sproti. "Prave taktike sploh ni bilo. Dobili smo le informacije o položaju nasprotnika ... Ni bilo dokončnih ukazov, kako naj ravnamo. Samo načrtovali smo, kako se bomo tega lotili, korak za korakom. Kdo bo streljal, kakšne izmene bomo imeli, kako bo to je bil naš problem."

Medvedjev je govoril za CNN iz Osla, potem ko je prečkal mejo v drznem prebegu, pri čemer se je, kot pravi,  "vsaj desetkrat" izognil aretaciji. 

Dejal je še, da je že šesti dan svoje napotitve v Ukrajino vedel, da se ne želi vrniti za novo obdobje, potem ko je videl, kako so vojake spreminjali v topovsko hrano.

Začel je z 10 možmi pod svojim poveljstvom. "Potem pa je bilo vedno več trupel in vedno več ljudi je prihajalo noter. Na koncu sem imel pod poveljstvom veliko ljudi. Nisem mogel prešteti, koliko. Bili so v stalnem obtoku."

Dejal je še, da je bilo v Rusiji ljudem rečeno, da bodo družine padlih prejele izplačilo v višini pet milijonov rubljev (71.000 evrov), če bodo umrli v vojni. Toda menda v resnici tega denarja ne želi plačati nihče, zato padli ostanejo "pogrešani". 

"Veste, videl sem pogum na obeh straneh, tudi na ukrajinski strani in tudi pri naših fantih ..." je dejal. Dodal je, da želi zdaj deliti svojo zgodbo, da bi pomagal pripeljati Prigožina in ruskega predsednika Vladimirja Putina pred sodišče.

"Prej ali slej bo propaganda v Rusiji prenehala delovati, ljudje se bodo dvignili, pojavil se bo nov voditelj," je prepričan. 

Na vprašanje, ali se boji usode drugega Wagnerjevega prebežnika, Jevgenija Nužina, ki je bil pred kamero umorjen s kladivom, pa je Medvedjev dejal, da ga je Nužinova smrt opogumila, da je odšel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3