Ukrajina

Bojevanje v blatnih jarkih: to ni Verdun 1916, to je Bahmut 2022

Bahmut, 28. 11. 2022 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Od umika iz Hersona so se ruske sile začele osredotočati na Donbas, kjer sicer že vseh devet mesecev od invazije na Ukrajino potekajo srditi boji. Rusi si želijo osvojiti predvsem mesto Bahmut, ki ima pomembno strateško pozicijo. A močne padavine so tla spremenila v blatno močvirje, ki je vojake prisililo v pozicijsko bojevanje v jarkih. Mnogi prizore z bojišča primerjajo z boji iz prve svetovne vojne v francoskem Verdunu.

Več videovsebin
  • Ukrajinci se na fronti spopadajo tudi z mrazom, snegom in blatom
    00:38
    Ukrajinci se na fronti spopadajo tudi z mrazom, snegom in blatom
  • Blatni jarki nevšečnosti povzročajo tudi na ruski strani fronte
    00:17
    Blatni jarki nevšečnosti povzročajo tudi na ruski strani fronte
  • Posnetki s fronte v ukrajinskem Bahmutu
    00:18
    Posnetki s fronte v ukrajinskem Bahmutu

V okolici ukrajinskega mesta Bahmut, kjer se že vseh devet mesecev ruske invazije na Ukrajino odvijajo srditi boji, skoraj da ni kotička, ki ga izstrelki, dež in sneg ne bi spremenili v blatno močvirje. Noge vojakov in gosenice tankov se pogrezajo v gosto in razmočeno glineno prst, ki jih je prisilila, da izkopljejo jarke in začnejo s pozicijskim bojevanjem. Bitka pri Bahmutu, ki se ga obstreljuje že od začetka julija, se tako spreminja v boj na izčrpavanje. "Ukrajina za bitko porablja sile, ki bi jih lahko namestila drugje," je situacijo razložil direktor raziskovalnega inštituta o Rusiji Michael Kofman

Poplavljeni vojaški jarki, blato in uničena pokrajina močno spominjajo na prizore iz prve svetovne vojne, predvsem na bojišče pri francoskem Verdunu. Nizi spopadov v Franciji, s katerimi so nemške sile želele predvsem izčrpati nasprotnike, so se zvrstili med februarjem in decembrom leta 1916. Nemci naj bi tudi upali, da si bodo z osvojitvijo mesta olajšali osvajanje Pariza. Na območje so pripeljali približno milijon vojakov in 850 kosov artilerijskega orožja. Približno 20.000 posameznikov je bilo zaradi hudega blata zadolženih le za dnevno utrjevanje ceste, ki je nemškim enotam omogočila dobavo orožja in stik z zunanjim svetom.  A kljub trudu so bili Nemci v napadih neuspešni, zato so Verdun po desetmesečnih obstreljevanjih prepustili Francozom. 

A če se vrnemo k trenutnim razmeram na vzhodu Evrope, ki so po pričevanju dopisnikov NYT naravnost grozljive: Zaradi hudih spopadov, ki potekajo med ruskimi in ukrajinskimi silami, je na ukrajinski strani vsak dan ranjenih več sto vojakov. O večjem številu poškodovanih poročajo tudi z ruske strani. Poškodbe nastajajo tudi zaradi spolzkih jarkov in nevzdržnih razmer, mraza in vlage. Pogoste so tudi podhladitve, predvsem razmočenih stopal. "Vojakom prinesemo topla oblačila, zimske plašče in škornje, ampak to ne popravi razmer," je dejal ukrajinski zdravnik v obleganem mestu Ihor.

Vojaki s hudimi poškodbami se ob prihodu v edino vojaško bolnišnico v mestu lahko uležejo le na že okrvavljena in obrabljena nosila. A le, če so prosta. Ob prihodu v bolnišnico so popolnoma premočeni, njihove roke, noge in obrazi so popolnoma prekriti z blatom. "V zadnjih nekaj dneh so Rusi vedno bolj intenzivni v svojih napadih," je za ameriški medij povedal eden izmed ukrajinskih zdravnikov Parus

Ruski in ukrajinski vojaki so popolnoma prekriti z blatom, ki jim sega do kolen.
Ruski in ukrajinski vojaki so popolnoma prekriti z blatom, ki jim sega do kolen. FOTO: Telegram

Ukrajinci utrdbe na območju začeli postavljati že leta 2014

Kot poročajo s Kijeva in Pentagona, so ruske sile v zadnjih dneh na območje premestile večje število vojakov, med katerimi so tudi posebne enote. Povečana intenziteta napadov, s katerimi želijo zavzeti mesto, je močno zmedla tako Ukrajince kot tudi vojaške analitike. Kljub temu slednji ocenjujejo, da je zmaga Rusije na območju malo verjetna, saj da jim primanjkuje streliva. "Rusija napada brez kakršnega koli rezervnega načrta," je povedal Kofman.

Uspeh kremeljskih sil je prav tako malo verjeten zaradi dobre pripravljenost ukrajinske vojske ob frontni črti na liniji mest Seversk - Soledar - Bahmut. Tudi ukrajinske sile so na območje premestile več enot iz drugih pehotnih enot, od vsega začetka pa mesto varuje mešana ekipa, v kateri sta tudi 93. mehanizirana brigada in 58. motorizirana pehotna brigada. Na črti je namreč že leta 2014,  ko so ruski separatisti v dobrem mesecu zavzeli Krim,  vzpostavila trden obrambni zid.  Že takrat so namreč ocenili, da je donbaška regija za Ruse strateško pomembna. V bližini je tudi kraj Pavlovka, kjer so se ukrajinski in ruski vojaki že pred slabim mesecem utapljali v t. i. rasputici. 

Gre za sezonski pojav, ki celino spremeni v močvirje oziroma se ceste v Belorusiji, Rusiji in Ukrajini zaradi slabe drenaže tal v regiji, ki so glinena, spremenijo v blato. Zgodi se dvakrat na leto, spomladi zaradi taljenja snega, jeseni pa zaradi velike količine dežja. 

O blatnem okolišu Bahmuta smo sicer že poročali pred približno mesecem, ko razmere še niso bile tako zelo hude. Ukrajincem je takrat rasputica močno pomagala pri zadrževanju položaja. Strateško pomembno mesto Bahmut je sicer skorajda izpraznjeno. Večina od 70 tisoč prebivalcev Bahmuta je že pred časom pobegnila, po navedbah nekaterih medijev je v mestu ostalo 20 tisoč ljudi, a vztrajajo le še starejši, ki pa živijo brez vode in elektrike. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja