Ukrajina

Ukrajina delila posnetek trčenja brezpilotnika v rusko ladjo Ivan Kurs

Bospor, 26. 05. 2023 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo napad ukrajinskega brezpilotnega plovila na rusko vojaško ladjo v Črnem morju. "Ko se ruska izvidniška ladja Ivan Kurs sreča z ukrajinskim brezpilotnikom," so zapisali ob deljenem posnetku domnevnega trčenja. S tem pa zanikajo trditve Moskve, da jim je ukrajinski napad na ladjo uspelo preprečiti.

V sredo je rusko obrambno ministrstvo priznalo poskus napada na njihovo ladjo. Ob tem so zagotovili, da brezpilotniki ladje niso uspeli zadeti. "Oborožene sile Ukrajine so s tremi gliserji brez posadke neuspešno poskušale napasti ladjo črnomorske flote Ivan Kurs," je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva generalmajor Igor Konašenkov ter dodal, da so uspešno uničili vsa brezpilotna plovila.

Moskva je ob tem z javnostjo delila tudi posnetek, ki naj bi prikazoval, kako eno od brezpilotnih plovil eksplodira. "Ladja Ivan Kurs še naprej izpolnjuje svoje naloge," je v sredo še dodal Konašenkov.

Vendar pa novi videoposnetek, ki ga je na spletu delilo ukrajinsko obrambno ministrstvo, navedbe Rusije izpodbija. S kamero, ki je bila nameščena na plovilu, so uspeli ujeti trenutke pred trkom brezpilotnika v črnomorsko ladjo. Na njem je videti plovilo, ki se z veliko hitrostjo približuje ladji.

"Ko se ruska izvidniška ladja Ivan Kurs sreča z ukrajinskim brezpilotnikom. Res popolno ujemanje!" so ob delitvi videoposnetka na družbenem omrežju zapisali na ukrajinskem obrambnem ministrstvu.

Analiza, ki jo je opravil ameriški CNN, je pokazala, da se na posnetku najverjetneje pokaže ladja Ivan Kurs. Videti pa je tudi konico površinskega brezpilotnega plovila.

Ni sicer znano, kako hudo poškodbe naj bi ob trku utrpela ladja ter kaj se je zgodilo po napadu z brezpilotnikom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3