Ukrajina

Ukrajina odkrila veliko korupcijo pri nabavi orožja

Kijev, 28. 01. 2024 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Ukrajini odmeva korupcijska afera, v katero je vpletenih več visokih vojaških uradnikov in podjetnikov, ki so s prevarantskim sistemom trgovanja z orožjem poskusili ukrasti približno 40 milijonov dolarjev (slabih 37 milijonov evrov) iz državnega proračuna. Korupcijske sume je potrdilo tudi ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Po navedbah ukrajinske varnostne službe SBU so visoki uradniki in nekdanji zaposleni na obrambnem ministrstvu in v podjetjih, ki so sodelovala v orožarskem poslu, denar iz proračuna skušali pridobiti z lažnim nakupom 100.000 kosov minometnega topniškega streliva za oborožene sile.

Osumljeni so pogodbo za nakup nabojev, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, avgusta leta 2022 podpisali z orožarskim podjetjem Lviv Arsenal, po podpisu pogodbe pa je obrambno ministrstvo podjetju nakazalo 40 milijonov evrov.

Orožje
Orožje FOTO: Shutterstock

Z bančnega računa podjetja so denar nakazali neimenovanemu tujemu podjetju, ki naj bi strelivo dostavilo v Ukrajino, a po ugotovitvah SBU Ukrajini ni bil dobavljen niti en kos streliva.

Med osumljenimi v korupcijski aferi so tudi zdajšnji in nekdanji vodje oddelkov na obrambnem ministrstvu in direktor podjetja Lviv Arsenal. Enega od osumljencev je ukrajinska policija pridržala, ko je po razkritju goljufije poskusil zbežati iz Ukrajine.

Po navedbah ukrajinskega generalnega tožilstva bo ukradenih 40 milijonov dolarjev oz. slabih 37 milijonov evrov vrnjenih v državni proračun.

To ni prva korpucijska afera v Ukrajini od začetka ruske invazije na državo. Avgusta 2023 je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odpustil vse vojaške uslužbence, ki so bili zadolženi za izvrševanje vojaškega vpoklica, saj je Kijev ugotovil, da je bilo nekaterim omogočeno, da so se vpoklicu izognili.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni