Ukrajina

Ukrajina potopljeno Moskvo razglasila za del kulturne dediščine

Kijev, 22. 04. 2022 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L., T.H.
Komentarji
0

Križarka Moskva, slava in ponos ruske flote, ki od preteklega četrtka leži na dnu Črnega morja, je uradno postala del ukrajinske podvodne kulturne dediščine. Registrirali so jo pod zaporedno številko 2064, je v posmeh Rusiji sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Medtem ko je rusko ta petek končno uradno sporočilo svoje izgube - po njihovih navedbah je umrl en mornar, 27 pa jih je še vedno pogrešanih.

Križarka Moskva
Križarka Moskva FOTO: AP
Križarka Moskva je bila uradno registrirana pod številko 2064 v registru podvodne kulturne dediščine Ukrajine. Ukrajinsko obrambno ministrstvo

Ukrajina je razbitine ruske križarke Moskva, ki je potonila prejšnji teden, uradno razglasila za del kulturne dediščine, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo in tako nasulo še nekaj soli na ruske rane. Ob tem so spomnili, da so v skladu z Unescovo konvencijo vse sledi človeške dejavnosti na dnu Črnega morja na območju gospodarske dejavnosti Ukrajine njena last, kar torej velja tudi za potopljeni ponos ruske vojske. Moskva je potonila okoli 130 kilometrov od Odese. 

Ukrajinski obrambni minister Oleksej Reznikov si je sicer Rusijo podobno privoščil že pretekli teden. "Poveljniška ruska vojna ladja je dragoceno potapljaško mesto. Zdaj imamo v Črnem morju še enega. Po naši zmagi v vojni bomo razbitino vsekakor obiskali. Mimogrede, sam imam za sabo že 300 potopov," je zapisal na svojem osebnem profilu na Twitterju in poleg pripel podvodno fotografijo z orjaško želvo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj je 186 metrov dolga ladja potonila, sicer še vedno ni dokončno jasno. Ukrajina trdi, da so jo zadeli z dvema izstrelkoma, čemur prikimavajo tudi v Pentagonu, medtem ko ruska stran vztraja, da je ladja potonila zaradi poškodbe trupa pri eksploziji, ki jo je povzročil požar. Prav tako se še vedno ne ve, koliko članov posadke je umrlo. 

Je pa rusko obrambno ministrstvo v petek sporočilo, da je umrl en mornar, 27 pa je pogrešanih, povzema agencija RIA Novosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja