Ukrajina

Ukrajina: Pripravljeni smo, ofenziva se lahko začne jutri ali pojutrišnjem

Kijev, 27. 05. 2023 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajina je pripravljena na začetek dolgo pričakovane protiofenzive proti ruskim silam, je za BBC povedal Aleksij Danilov, sekretar Svet za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine in svetovalec Zelenskega. Natančnega datuma začetka ofenzive ni želel razkriti, je pa dejal, da se ta lahko začne jutri, pojutrišnjem ali čez teden dni.

Aleksij Danilov je opozoril, da ukrajinska vlada "nima pravice do napake", ker gre za "zgodovinsko priložnost", ki je ne smejo izgubiti. Danilo je sicer intervju za BBC moral predčasno prekiniti, saj ga je na nujni sestanek pozval predsednik Volodimir Zelenski

Med intervjujem je tudi potrdil, da se nekatere Wagnerjeve najemniške sile umikajo iz mesta Bakhmut, prizorišča najbolj krvave bitke v vojni doslej – vendar je dodal, da se "premeščajo na druge tri lokacije" in da Wagner ostaja vključen v boje. Prav tako je zatrdil, da je "povsem miren" glede ruskega nameščanja jedrskega orožja v BelorusijI ter da to zanje ni "nobena novica".

Aleksij Danilov
Aleksij Danilov FOTO: AP

Ukrajina sicer že mesece načrtuje in najavlja protiofenzivo, nekateri predstavniki vojske in vlade pa so v preteklih dneh dejali, da se je ta v resnici že začela. Ukrajina naj bi z začetkom obsežnih ofenzivnih akcij odlašala, saj si je prizadevala izuriti čim večje število enot in dobiti vso potrebno opremo s strani zahodnih zaveznikov. Ves ta čas pa so se ruske sile vzdolž večstokilometrske črte pripravljale na obrambo. 

BBC navaja, da je veliko na kocki, saj mora vlada v Kijevu ljudem v Ukrajini – in zahodnim zaveznikom – pokazati, da lahko prebije ruske črte in ponovno zavzame nekaj izgubljenega ozemlja. Danilov je dejal, da bodo oborožene sile začele napad, ko bodo poveljniki ocenili, da lahko dosežejo najboljši rezultat. Na vprašanje, ali so ukrajinske oborožene sile pripravljene na ofenzivo, je odgovoril: "Vedno smo pripravljeni. Tako kot smo bili vedno pripravljeni braniti svojo državo. In to ni vprašanje časa."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Moramo razumeti, da zgodovinske priložnosti, ki nam je dana - od boga, ne moremo izgubiti, saj lahko resnično postanemo samostojna, velika evropska država." Dodal je, da se ofenziva lahko zgodi "jutri, pojutrišnjem ali čez en teden." Dejal je, da bi bilo čudno, če bi imenoval datume. "Tega ni mogoče narediti. Pred našo državo je zelo odgovorna naloga. In razumemo, da nimamo pravice do napake."

Svetovalec predsednika je tudi zagovarjal odločitev generalštaba, da se toliko mesecev bori v Bahmutu, kjer je tudi Ukrajina utrpela velikanske žrtve. "Bahmut je naša zemlja in moramo ga braniti," je dejal. "Če začnemo zapuščati vsako naselje, bi  Rusija lahko prišla do naše zahodne meje, kot je želel Putin od prvih dni vojne."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vprašanje, ali Wagnerjevi plačanci odhajajo, je odgovoril: "Da, to se dogaja. Vendar to ne pomeni, da se bodo prenehali bojevati z nami. Bolj se bodo osredotočili na druge fronte ... pregrupirali se bodo na druge tri lokacije." Nekatere enote Wagnerja so bile že pred več tedni videne na jugu Ukrajine, v regiji Zaporožje. Premestitev na druga bojišča je danes potrdil tudi vodja skupine Jevgenij Prigožin

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja