Ukrajina

Ukrajina prebila obrambno linijo, v Donbasu že prvi vpoklicani ruski vojaki

Washington/Kijev, 04. 10. 2022 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zgornji dom ruskega parlamenta - svet federacije - je soglasno potrdil priključitev samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck ter ukrajinskih regij Herson in Zaporožje k Rusiji. Njihove meje bodo tako odslej veljale za državne meje Rusije. Ukrajinske sile so medtem prebile rusko obrambno linijo na jugu države, hkrati pa nadaljujejo s protiofenzivo na vzhodu, utrjujejo položaje na ponovno zavzetih ozemljih in prodirajo v regijo Lugansk, ki je večinoma še vedno pod nadzorom ruskih sil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so osvobodili nova naselja v več regijah. Na vzhodu so ukrajinske sile prodrle v regijo Lugansk, ki jo je okupirala Rusija. Zelenski je v svojem večernem nagovoru narodu dejal, da se "na mnogih območjih nadaljujejo hudi spopadi", vendar podrobnosti ni navedel.

V soboto so njegove sile ponovno zavzele pomembno središče mesta Liman na vzhodu, ki leži blizu regionalne meje z Luganskom. Ruska vojska je Liman spremenila v logistično bazo, zato je bil to za Putina hud udarec, poroča BBC. Ruske sile v Lugansku so sporočile, da so ukrajinske enote prodrle nekaj kilometrov v regijo Lugansk. Glede na poročila se Ukrajinci pomikajo proti zasedenima mestoma Kremenna in Svatove.

Ruski vodja v Heronsu Vladimir Saldo je povedal, da so se ukrajinske sile prebile do bližine mesta Dudčani ob Dnepru, kar je frontno črto premaknilo za približno 30 kilometrov. "Ukrajinske sile so zasedle nekatera naselja," je dejal Saldo. Nekatera ruska poročila tako kažejo, da so Ukrajinci zavzeli mestno Dudčani.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov pa je dejal, da so "številčno močnejši" Ukrajinci s tanki prodrli južno od vasi Zolota Balka, ki je do tedaj označevala frontno črto na reki Dnipro. Dosegli naj bi naselje Dudčani, ki se nahaja kakih 30 kilometrov nižje, kar pomeni največji napredek ukrajinskih sil na jugu države od začetka vojne.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska FOTO: AP

Po Saldovih besedah sta dva ukrajinska bataljona poskušala doseči tudi hidroelektrarno Kahovka, približno 70 kilometrov vzhodno od Hersona. Elektrarna je v pristaniškem mestu Nova Kahovka.

Ukrajinska vojska cilja na oskrbovalne linije za kar 25.000 ruskih vojakov na zahodnem bregu Dnepra, poroča tiskovna agencija Reuters. S severozahodne strani hersonske fronte je ukrajinsko topništvo močno poškodovalo tudi Antonivski most, ki je za ruske sile ključna povezava v mestu.

V Donbas prispeli prvi vpoklicani ruski vojaki

Rusko obrambno ministrstvo je na Telegramu zapisalo, da se prvi mobilizirani vojaki že usposabljajo v regiji Doneck, še pred tem pa je poveljstvo ruske vojske napovedalo prihod rezervistov v Lugansk. Po navedbah ministrstva bodo rezervisti po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte. V obeh regijah so ruske sile v zadnjem času v defenzivi. Kot že omenjeno, so morale nedavno zapustiti strateško pomembno mesto Liman, ukrajinske sile pa trenutno napadajo ceste, ki povezujejo kraje Svatove, Kremina in Rubižne, da bi obkolile tam nameščene ruske vojake oz. jih prisilile k umiku.

Britansko obrambno ministrstvo je objavilo poročilo v katerem opozarja, da Rusija ne bo mogla zagotoviti zadostne količine opreme in potrebnega vojaškega usposabljanja za tako veliko število vpoklicanih. Kot enega od pokazateljev so izpostavili letošnji naborni cikel, ki naj bi se začel mesec dni pozneje kot običajno. "Izzivi, povezani z nastanitvijo, usposabljanjem, opremljanjem in razporeditvijo mobiliziranega in vpoklicanega osebja, so ogromni," je zapisano v poročilu, ki med drugim opozarja na pomanjkljivosti v ruskih upravnih in logističnih sistemih.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Putin je 21. septembra izdal ukaz o mobilizaciji več sto tisoč rezervistov, a so bile kmalu ugotovljene številne nepravilnosti, saj so pozive prejeli tudi ljudje, ki ne izpolnjujejo pogojev za to. V luči tega je Moskva v ponedeljek suspendirala in premestila častnika v regiji Habarovsk Jurija Lajko, saj je bilo tam pomotoma vpoklicanih več tisoč ljudi za boje v Ukrajini.

"Od več tisoč rojakov, ki so v zadnjih desetih dneh prejeli poziv in prišli v naborne urade, so jih približno polovico poslali domov, ker niso izpolnjevali meril za vpoklic," je dejal guverner regije Mihail Degtarjev. Poudaril je, da to ne bo vplivalo na izpolnjevanje nalog, ki jim jih je naložil ruski predsednik. Medtem so tudi lokalne oblasti v regiji Jakutija okoli 300 moških poslale domov, ker so bili neupravičeno vpoklicani.

Strah pred delno mobilizacijo je množico Rusov spodbudil k umiku v večino okoliških držav, kot so baltske države, Finska, Gruzija, Kazahstan in Mongolija. Samo v Kazahstan je od razglasitve mobilizacije vstopilo že več kot 200.000 ruskih državljanov, državo pa naj bi zapustilo približno 147.000 Rusov, je danes dejal kazahstanski notranji minister Marat Ahmetjanov. Hkrati je poudaril, da za ruske državljane ne bodo omejili vstopa in dodal, da je bilo do zdaj vloženih že 68 prošenj za pridobitev kazahstanskega državljanstva.

ZDA Ukrajini obljubljajo dodatne raketne sisteme Himars

ZDA bodo v Ukrajino poslale še štiri sodobne raketne sisteme Himars, ki imajo ključno vlogo v boju proti ruski vojski, je v ponedeljek v Washingtonu dejal neimenovani ameriški vojaški predstavnik. To bo del novega, 625 milijonov dolarjev vrednega paketa pomoči, ki ga bodo uradno najavili danes.

Artilerijski raketni sistemi visoke mobilnosti (Himars) Ukrajincem omogočajo obstreljevanje ruskih sil od daleč, z njimi uničujejo mostove in drugo infrastrukturo ter ovirajo oskrbo ruskih enot na fronti. ZDA so Ukrajini dostavile že 16 takih sistemov.

ZDA so Ukrajini zagotovile tudi pomoč s posebnim programom Pobuda za varnostno pomoč Ukrajini, po katerem lahko Kijev kupi še 18 sistemov Himars z dolgoročnim obročnim odplačevanjem.

Najnovejši paket pomoči vključuje tudi strelivo in drugo opremo za ukrajinske enote.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3