Ukrajina

Po uničenju ruske ladje Novočerkask: 'Ruska flota postaja vse manjša'

Fedosia, 26. 12. 2023 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Po tem ko je guverner Krima sporočil, da je napad Kijeva sprožil požar v pristanišču Fedosia, so se v torek zjutraj oglasile tudi ukrajinske zračne sile. "Ruska flota postaja vse manjša," je zapisal poveljnik ukrajinskih zračnih sil. Trdijo namreč, da so uničile veliko rusko desantno ladjo, ki je bila nameščena v krimskih vodah. Rusija je potrdila, da je bila med napadom Ukrajine res poškodovana ena od njenih vojaških ladij v Črnem morju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ruska flota postaja vse manjša! Hvala pilotom letalskih sil in vsem sodelujočim za filigransko delo," je na spletu zapisal poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk. Vendar pa ob tem ni predložil dokazov za svoje trditve, opozarja Reuters.

V ločeni izjavi so ukrajinske zračne sile sporočile, da so okoli 2.30 po lokalnem času njihovi piloti z vodenimi raketami napadli Feodozijo in uničili plovilo Novočerkask ruske črnomorske flote. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes zahvalil letalskih silam za njihov napad. "Okupator ne bo imel niti enega mirnega kraja v Ukrajini," je sporočil.

Ladja ruske črnomorske flote Novočerkask
Ladja ruske črnomorske flote Novočerkask FOTO: Profimedia

Rusija je kasneje potrdila, da je bila ena od njenih vojaških ladij v Črnem morju med napadom Ukrajine poškodovana, poroča BBC. Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je veliko desantno ladjo Novočerkask zadelo ukrajinsko letalo z vodenimi raketami.

Pred tem je guverner Krima Sergej Aksjonov, ki ga je nastavila Rusija, dejal le, da je ukrajinski napad povzročil požar na območju mestnega pristanišča, ki pa da so ga nemudoma omejili. Sporočil je tudi, da je v napadu umrla ena oseba. "Vse pristojne službe za nujne primere so na kraju," je Aksjonov dejal na Telegramu. Poškodovanih je bilo šest stavb, prebivalce so z območja evakuirali.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je o napadu in obsegu škode nemudoma obvestil tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, je dejal govorec Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska uprava Krima je medtem sporočila, da zaradi "tehničnih razlogov" vlaki za zdaj ne bodo odhajali iz Feodosije, prav tako pa da je delno blokiran ulični promet v Feodosiji. Posnetki, objavljeni na več ruskih portalih na Telegramu, prikazujejo močne eksplozije in požare nad območjem pristanišča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako Rusija kot Ukrajina sta že večkrat potencirali izjave o uspehu svojih napadov, za katere trdita, da sta jih izvedli med 22-mesečno vojno, ter ob tem zanikali oz. zmanjševali realnost lastnih izgub in izgub opreme.

Torkov napad na Feodozijo sicer ni prvič, da je bil Novočerkask tarča ukrajinskih sil. Marca 2022 je ukrajinsko obrambno ministrstvo že poročalo, da je bila ladja poškodovana v napadu na okupirano ukrajinsko pristanišče Berdjansk, v katerem je bila potopljena še ena amfibijska jurišna ladja Saratov.

Mesto Feodosia, ki ima okoli 69.000 prebivalcev, sicer leži na južni obali Krimskega polotoka. Rusija je leta 2014 zavzela polotok Krim.

Rusija pa je medtem v ponedeljek po navedbah obrambnega ministra Šojguja na območju Donecka zavzela kraj Marinka, ki je bil med spopadi v celoti uničen. Ukrajinska vojska je trditve pozneje zavrnila, saj da se spopadi v kraju nadaljujejo. Danes pa je ukrajinska vojska priznala, da se je večinsko umaknila iz mesta. Novo obrambno linijo so postavili na obrobju mesta, je povedal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni. Pri tem je priznal, da bi lahko ruskim vojakom uspelo prevzeti tudi nadzor nad mestom Avdijivka, severno od Donecka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou