Ukrajina

Ukrajina v Kijevu 'obglavila' spomenik rusko-ukrajinskega prijateljstva

Kijev, 26. 04. 2022 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Ukrajinske oblasti so razstavile spomenik prijateljstva narodov, ki je v Kijevu stal kot znak rusko-ukrajinskega prijateljstva. A njihovo prijateljstvo je po 24. februarju, ko se je začela vojna, utrpelo nepopravljiv udarec, zato so se zdaj, ob prisotnosti kijevskega župana Vitalija Klička, odločili, da podrejo tudi ta simbol lažne zaveze. Simbolično, čeprav nenačrtovano, pa je ob začetku razstavljanja, skulpturi, ki predstavlja ruskega delavca, odpadla glava.

Ikonična znamenitost, ki stoji na hribu s pogledom na reko Dneper, je bila postavljena leta 1982 v spomin na združitev Ukrajine in Rusije, ki se je zgodila leta 1654. Bronasti kip pa prikazuje ruskega in ukrajinskega delavca. Nad njima se vije velikanski lok v obliki mavrice.

"Potrebno je bilo nekaj truda, a sovjetsko skulpturo dveh delavcev smo do večera uspešno razstavili," je na spletu sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko, ki je prisostvoval uničenju simbola rusko-ukrajinskega prijateljstva. Kot je dejal pred tem, je Rusija svoj odnos do Ukrajine zaznamovala z "barbarsko željo po uničenju naše države in miroljubnih Ukrajincev".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

A pri razstavljanju kipa je prišlo tudi do "simboličnega" zapleta. "Ko so skulpturo poskušali dvigniti z žerjavom, je ruskemu delavcu simbolično odpadla glava," je dejal župan. Na spletu so se kmalu po nenamernem incidentu pojavile fotografije in posnetki "obglavljenega" kipa. Najprej so se namreč lotili odstranjevanja ruskega delavca, nato pa so nadaljevali z razstavljanjem še ukrajinskega. "Na enak način moramo z naše zemlje odstraniti in pregnati tudi sovražnika in ruskega okupatorja," je dodal Kličko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lok, ki se je razpenjal nad kipom, bodo medtem preimenovali ter razsvetlili v barvah Ukrajine, je zagotovil župan ter predlagal, da bi se po novem imenoval: "Lok ukrajinske svobode".

Da bodo podrli še okoli 60 drugih spomenikov, povezanih s Sovjetsko zvezo in Rusijo, ter preimenovali več kot 460 ulic in drugih objektov v ukrajinski prestolnici, še zagotavlja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.