Ukrajina

Ukrajina začela lov na 10 vojakov, obtoženih vojnih zločinov v Buči

Kijev, 30. 04. 2022 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
2

Na ukrajinskem obrambnem ministrstvu so objavili fotografije 10 ruskih vojakov, ki so obtoženi vojnih zločinov v Buči. Oblasti jih obtožujejo, da so mučili, posiljevali in ubijali civiliste. Objavljene fotografije so podpisali z opisom "Odvratnih deset".

Prizori iz Buče so pretresli svet.
Prizori iz Buče so pretresli svet. FOTO: AP

Ukrajinski tožilci so povedali, da omenjene ruske vojake preiskujejo zaradi "naklepnega umora". Obtoženi so tudi pridržanja nedolžnih civilistov za talce, pretepanja in ropanja domov.

Moskva sicer še naprej zanika, da so bili v Buči storjeni vojni zločini. Že pred časom je ukrajinska organizacija InformNapalm, ki deluje kot nekakšna obveščevalna služba, na svojem kanalu na Telegramu objavila, kdo stoji za pokolom civilistov v kijevskem predmestju, o katerem govori ves svet. "Mesar iz Buče" so mediji poimenovali podpolkovnika Azatbeka Omurbekova, ki naj bi izhajal iz mesta Habarovsk na ruskem daljnem vzhodu, nedaleč od meje s Kitajsko. S svojimi vojaki je 30. marca zapustil Bučo, umaknil naj bi se v Belorusijo, od tam pa naj bi bil v kratkem napoten v Harkov.

Omurbekov je bil imenovan kot podpolkovnik 64. motorizirane brigade, ki ji je ruski predsednik Vladimir Putin ob vrnitvi domov podelil častni naziv ter jo nagradil s priznanjem "za množično junaštvo in hrabrost, vztrajnost in pogum"

Spomnimo, dostop do Buče je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle v prvih dneh aprila, pretresljivi posnetki pa so obkrožili svet. Po prvih navedbah župana naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Tudi tuji mediji so poročali o pretresljivih prizorih in truplih, ki ležijo kar na ulicah. "Vse je bombardirano in požgano. Mlade družine so pobite, moški pogrešani, ženske posiljene," je sporočil svetovalec ukrajinskega zunanjega ministra Anton Geraščenko.

Množična grobišča so vidna tudi iz zraka. Na satelitskih posnetkih, ki jih je 31. marca posnel Maxar Technologies, je na enem od njih viden tudi 14-metrski jarek. Na slikah, posnetih že 10. marca, je mogoče videti tudi znake izkopavanj, je potrdilo ameriško podjetje. 

Eden od preživelih, Vitalij Životovski, se je za BBC spomnil krikov sokrajanov, ki jih je slišal med rusko okupacijo. "Nismo imeli nikakršnega upanja," je dejal. Po njegovih besedah so včasih trepetali "ne zaradi mraza, ampak zaradi strahu, ker smo lahko slišali, kaj so Rusi naredili ujetnikom"

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je fotografije desetih ruskih vojakov delila tudi na svojem Facebook profilu. V objavi je zapisala, da bodo osumljence poiskali, nato pa "pridržali in privedli pred sodišče".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3