Ukrajina

Rusija izvedla 'protiteroristično operacijo', prijeli tri osebe

Kijev, 31. 03. 2024 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Rusija je ponoči nadaljevala z napadi na Ukrajino, kjer se je v soboto zaradi uničene energetske infrastrukture več regij soočalo z električnimi mrki. Zračna obramba je nad Ukrajino prestregla 18 ruskih izstrelkov, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je Rusija v južni regiji Dagestana izvedla "protiteroristično operacijo", ruski predsednik Vladimir Putin pa je podpisal odlok o vpoklicu 150.000 vojakov.

Rusija je v nedeljo izvedla "protiteroristično operacijo" v južni regiji Dagestana in pridržala tri osebe, je po poročanju Reutersa sporočil nacionalni protiteroristični odbor.

Rusija je po množičnem streljanju v koncertni dvorani v Moskvi, ki se je odvilo 22. marca, v stanju visoke pripravljenosti. To je bil sicer tudi najsmrtonosnejši napad v državi v zadnjih 20 letih, ki je terjal najmanj 144 smrtnih žrtev.

"Varnostne agencije so aretirale tri razbojnike, ki so načrtovali vrsto terorističnih kaznivih dejanj. Med pregledom krajev, kjer so bili pridržani kriminalci, so našli avtomatsko orožje, strelivo in improvizirano eksplozivno napravo, pripravljeno za uporabo," je v nedeljo sporočila komisija.

Pred tem je odbor sporočil, da so varnostne službe domnevne storilce kaznivih dejanj blokirale v več stanovanjskih območjih regionalne prestolnice Mahačkale in enega največjih mest v republiki – Kaspijska. Med osebjem kazenskega pregona ni bilo civilnih žrtev ali izgub, je dodal odbor.

Putin podpisal odlok o spomladanskem vpoklicu v vojsko

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok, ki določa spomladansko naborniško kampanjo, poroča Reuters. Z odlokom je vpoklical 150.000 državljanov na obvezno služenje vojaškega roka, je razvidno iz dokumenta, ki ga je na svoji spletni strani objavil Kremelj.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Vsi moški v Rusiji morajo opraviti celoletno vojaško službo ali enakovredno usposabljanje med visokošolskim izobraževanjem od 18. leta dalje.

Že julija je spodnji dom ruskega parlamenta glasoval za dvig najvišje starosti, pri kateri so lahko moški vpoklicani v vojsko. Starostno mejo 27 let je takrat dvignil na 30 let. Nova zakonodaja je začela veljati 1. januarja 2024.

Obvezno služenje vojaškega roka je sicer v Rusiji že dolgo občutljivo vprašanje. Številni moški se namreč trudijo, da bi se izognili izročitvi naborniških listov med vpoklicnimi obdobji dvakrat letno, poroča Guardian.

Ukrajina zaradi ruskih napadov v primežu električnih mrkov

Rusija je medtem ponoči nadaljevala z napadi na Ukrajino. O težavah pri dobavi elektrike so v soboto zvečer poročali iz regije Dnipropetrovsk, Sumi in Poltava ter iz Harkova, ki je bil znova tarča ruskega obstreljevanja, v katerem je bila po zadnjih podatkih ranjena ena oseba, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v večernem nagovoru zahvalil delavcem, ki s popravili prizadetega energetskega omrežja skrbijo za oskrbo z elektriko, spričo vnovičnih ruskih napadov pa je zaveznice pozval, naj Ukrajini dobavijo nove sisteme zračne obrambe in rakete.

V nočnih napadih ruske vojske na ključno infrastrukturo v Lvovu na zahodu države pa je bila ubita ena oseba, so sporočile lokalne oblasti in opozorile, da bi lahko bilo pod ruševinami ujetih še več ljudi.

Nacionalni operater Ukrenergo je danes sporočil, da so ruske sile ciljale tudi energetsko infrastrukturo na jugu države, zaradi česar prihaja do motenj v dobavi elektrike v Odesi in okolici.

Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, je bila ponoči aktivna tudi tamkajšnja zračna obramba, ki je sestrelila najmanj 13 ukrajinskih raket.

Zaradi rednega čezmejnega obstreljevanja so oblasti ruske regije Belgorod v notranjost države evakuirale 5000 otrok, je v soboto sporočil regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Rusija je priznala, da je prizadela ukrajinsko energetsko infrastrukturo

Ruske zračne sile so izvedle obsežen napad na ukrajinsko energetsko infrastrukturo in plinsko industrijo, je po poročanju Guardiana v nedeljo sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ministrstvo je sporočilo, da je uporabilo "zelo natančno orožje dolgega dosega v zraku" in brezpilotna letala.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

"Zaradi te napada je bilo moteno delovanje podjetij obrambne industrije, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in popravilom orožja, opreme in streliva. Vsi cilji stavke so doseženi. Zadeti so bili dodeljeni objekti," so še sporočili z ministrstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja