Ukrajina

Ukrajino zapustilo že 3,4 milijona ljudi, na Hrvaškem beguncem 330 evrov enkratne pomoči

Zagreb, 21. 03. 2022 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
2

V Ukrajini je od začetka ruske invazije pred skoraj enim mesecem svoje domove zapustilo že več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot četrtina prebivalstva. Več kot dva milijona se jih je zateklo na Poljsko. Slovenska policija je od 24. februarja do vključno 16. marca sprejela 766 namer za podajo vloge za mednarodno zaščito državljanov Ukrajine in 1648 vlog za začasno zaščito. Na Hrvaškem je začel delovati spletni portal, ki je namenjen ukrajinskim beguncem na Hrvaškem in vsem Hrvatom, ki jim nudijo pomoč. Vzpostavili so tudi posebno telefonsko številko, čaka pa jih tudi 330 evrov enkratne pomoči.

Spletni portal Hrvaška za Ukrajino je hrvaško ministrstvo za notranje zadeve oblikovalo v sodelovanju s pristojnimi organi, pravniki in predstavniki ukrajinske skupnosti na Hrvaškem in ga bodo redno dopolnjevali glede na potrebe in vprašanja ukrajinskih beguncev. "Naš namen je, da skozi predstavitev spletne strani Hrvaška za Ukrajino pokažemo, da je naš pristop od prvega dne celovit in da smo predvideli vse, s čimer se bomo morali spopasti," je ob predstavitvi spletne strani povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Spletna stran Hrvaška za Ukrajino bo v hrvaškem in ukrajinskem jeziku vsak dan posredovala nove informacije, pomembne tako za ukrajinske begunce kot za tiste, ki jim pomagajo, so sporočili s hrvaškega ministrstva za notranje zadeve. Na njej je mogoče spremljati število ukrajinskih beguncev, ki so prišli na Hrvaško, podatke o namestitvah in informacije o tem, kako lahko ljudje pomagajo beguncem in kaj morajo narediti tisti, ki so ukrajinske begunce sprejeli na svoj dom.

Ukrajinski begunci na spletni strani med drugim lahko najdejo informacije o mejnih kontrolah, evidentiranju, kontaktih, na katere se obrnejo ob prihodu v državo, pravicah, ki jim pripadajo, lokacijah namestitev, socialni in pravni pomoči, zdravstveni oskrbi in izobraževanju.

Ukrajinski begunci lahko po novem dobijo informacije tudi na posebni telefonski številki 114. 

Ukrajinski begunci
Ukrajinski begunci FOTO: AP

Božinović je dodal tudi, da bo vsak ukrajinski begunec prejel 2500 kun (330 evrov) enkratne pomoči, ministrstvo pa je že razpisalo tudi javni poziv za okoli 10.000 namestitvenih enot po Hrvaškem. "Vse, kar delamo, bo v vsakem trenutku dostopno javnosti," je obljubil. Že minuli teden je minister sicer napovedal finančno nadomestilo za zasebnike, ki omogočijo namestitev beguncev.

Po podatkih spletne strani Hrvaška za Ukrajino je do nedelje na Hrvaško prišlo 8273 ukrajinskih beguncev, od tega 4021 žensk (48,6 odstotka), 1011 moških (12,2 odstotka) in 3241 otrok (39,2 odstotka). V zasebnih namestitvah je 7421 oseb, v skupinskih namestitvah 827, v sprejemnih centrih pa 25.

Evropska komisija je sicer v petek predstavila operativne smernice za pomoč državam članicam pri uporabi direktive o začasni zaščiti ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini. Celovite smernice bodo tistim, ki prihajajo, pomagale, da bodo imeli dosledne in učinkovite pravice, članicam pa bodo pomagale prevzeti njihove nove odgovornosti, so navedli v Bruslju.

Slovenija prejela 766 namer za mednarodno zaščito 

Konec februrja je notranji minister Aleš Hojs sporočil, da Slovenija lahko v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev. Od 24. februarja do vključno 16. marca je slovenska Policija sprejela 766 namer za podajo vloge za mednarodno zaščito državljanov Ukrajine in 1648 vlog za začasno zaščito.

Danes sta bila na izolsko osnovno šolo sprejeta prva dva begunca, ki se bosta priključila izobraževalnemu procesu slovenskih otrok. Kot je pojasnil ravnatelj Osnovne šole Vojke Šmuc Anton Baloh, bi ob prihodu večjega števila šoloobveznih otrok morda lahko na mednarodni ravni organizirali poenoten pouk na daljavo v ukrajinščini.

Velika Britanija izdala že 10.200 viz

Britanski zdravstveni minister Sajid Javid je za Sky News povedal, da je zgrožen ob prizorih otrok, ki jih vlečejo izpod ruševin. Napovedal je, da bodo Ukrajincem pomagali po svojih močeh. 

Kot je povedal, da bilo do zdaj ukrajinskim beguncem izdanih 10.200 viz za Združeno kraljestvo, namestitev v svojih domovih pa jim je ponudilo več kot 150.000 ljudi.

V Ukrajini z domov zbežala že več kot četrtina prebivalstva 

Od začetka ruske invazije na Ukrajino pred skoraj enim mesecem je svoje domove zapustilo že več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot četrtina prebivalstva, so v nedeljo sporočili iz visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR). 

Ukrajino je od 24. februarja zapustilo 3.389.044 oseb, od tega v zadnjem dnevu 60.352. Preostalih okoli sedem milijonov ljudi pa je razseljenih znotraj Ukrajine.

Okoli 90 odstotkov vseh, ki so zbežali, so ženske in otroci. Moški, stari med 18 in 60, morajo namreč ostati v državi in jo braniti. Med tistimi, ki so zbežali v tujino, je po ocenah Sklada ZN za otroke več kot 1,5 milijona otrok.

Pred začetkom konflikta je na območjih, ki jih nadzoruje Kijev, živelo okoli 37 milijonov ljudi.

Vodja UNHCR Filippo Grandi je opozoril, da je trpljenje civilistov, ki morajo zapustiti domove, odgovornost tistih, ki vodijo vojno.

Pomoč ukrajinskim sirotam
Pomoč ukrajinskim sirotam FOTO: POP TV
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamesblond
21. 03. 2022 18.54
zanimivo, kako leto nazaj so pa tiste iz boj azijskih držav baje, nč baje, saj obstajajo dokumentarci, ropali in tepli .... toliko o sočutju in dobrodelnosti
MUNGATUMBA
21. 03. 2022 13.11
-1
A nimajo begunci že tako vse nudeno v centrih ?