Ukrajina

Ukrajinska vojska s slovenskimi tanki M-55S sestavila novo brigado

Kijev, 18. 12. 2022 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Valerij Markus, ki poveljuje 47. ločeni jurišni brigadi, je objavil fotografijo, s katere je razvidno, da v ozadju stojijo slovenski tanki M-55S, ki smo jih oktobra podarili ukrajinski vojski. Do zdaj namreč ni bilo jasno, katera brigada je naše tanke prejela.

Ukrajinske kopenske sile imajo od sredine novembra 47. ločeno jurišno brigado. Aprila letos sta jo kot bataljon oblikovala Valerij Markus in Ivan Šalamaha. 28. junija je poveljstvo ukrajinske vojske odločilo, da se enota razširi na velikost polka, s čimer je dobila tanke in topništvo. Oktobra pa je padla odločitev, da se bo polk spet razširil, tokrat v brigado. Večina borcev, ki jo sestavljajo, je prostovoljcev, ki so opravili vojaško usposabljanje in pozneje podpisali pogodbo. 

Posadke, ki naj bi bile zdaj usposobljene za vojskovanje, so opremili predvsem z orožjem, ki so ga prejeli od držav Nata. S fotografije, ki jo je pred kratkim objavil Markus, pa je razvidno, da je brigada sestavljena iz slovenskih tankov M-55S, ki smo jih poslali v Ukrajino. Na fotografiji je namreč on, v ozadju pa so vidni naši tanki. 

Slovenski tanki M-55S v Ukrajini
Slovenski tanki M-55S v Ukrajini FOTO: Valerij Markus

Kot je znano, je Slovenija Ukrajini 28 tankov M-55S poslala konec oktobra letos, a uradno ni bilo razkrito, katera brigada jih je prejela. Markus je 15. novembra opozoril, da 47. brigada potrebuje novo orožje in opremo v najkrajšem možnem času. 

Slovenski tanki M-55S v Ukrajini
Slovenski tanki M-55S v Ukrajini FOTO: Valerij Markus

Poročali smo tudi, da je Slovenija za donacijo Ukrajini v zameno od Nemčije prejela 40 transportnih vozil Rheinmetall. Septembra je bil sklenjen dogovor o zamenjavi med predsednikom vlade Robertom Golobom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Takšna izmenjava je okrepila tako obrambne zmogljivosti Ukrajine kot sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo.

Tanki M-55S so po podatkih Slovenske vojske bojna gosenična vozila z reaktivnim oklepom in močno oborožitvijo, namenjena uničevanju nasprotnikove žive sile, oklepnih in drugih bojnih vozil. Gre za nadgradnjo tanka T-55, ki so ga razvili konec druge svetovne vojne, služil pa je kot glavni bojni tank Sovjetske zveze. Tank je oborožen s topom kalibra 105 milimetrov, mitraljezom in sovprežnim mitraljezom. Poleg oborožitve pa je opremljen tudi s sistemom za vodenje ognja, protipožarnim sistemom, JRKB zaščito in sistemom za detekcijo laserskega obsevanja. 

M-55S je prvi tank, ki je bil pri nas nadgrajen po Nato standardih. V poznih devetdesetih letih je Slovenska vojska izraelskemu podjetju Elbit Systems in STO Ravne v Sloveniji naročila predelavo 30 tankov tipa T-55. Podjetji sta zadnji primerek dobavili leta 1999. 

Tanki M-55S so bili sicer v rezervni sestavi SV. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3