Ukrajina

Ukrajinske matere: 'Otrokom želiš zagotoviti varnost in da bi mirno spali'

Ljubljana, 25. 03. 2022 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
0

Nekaj več kot 663 tisoč slovenskih žensk danes praznuje. Toliko imamo namreč v državi mater. In kakšne so njihove želje ob materinskem dnevu? Različne, kot so si one različne med seboj, a eno imajo zagotovo skupno, enako: da bi bi bili njihovi otroci zdravi in da bi živeli v miru. A med nami so tudi mame, ki kljub goreči želji in trudu svojim otrokom ne morejo zagotoviti mirnega življenja, zato so morale na pot. Ukrajino je v mesecu dni zapustilo 3,6 milijona ljudi, večinoma gre za ženske in otroke. Mame med njimi so naredile vse, da bi otroci preživeli, a cena je izjemno visoka. Doma so pustile može in očete, zdaj pa morajo same v tuji deželi poskrbeti, da bodo otroci čim lažje zaživeli. Najtežje bitke bodo bile same.

Štiri različne ženske, mame. Vsaka s svojo zgodbo, a vsem je skupno, da jih je na pot pregnala vojna – ukrajinske mame, ki so zatočišče našle v Sloveniji. "Kaj vzeti s sabo, če greš od doma? Otroške stvari. Tople stvari, da mu ne bo mraz na poti," je pripovedovala Valentina Mazhara. "Otroci ne bi smeli videti in doživeti vojne. Kraj, kjer je vojna, ni kraj za otroke," je dejala Bogdana Filipenko. Irina Bondarenko je razmišljala: "Kot mama sem mislila le na svojo hčerko, na njeno varnost."  "Svojim otrokom želiš  zagotoviti varnost, nočem, da bi moji otroci slišali sirene in bombe. Želim jim, da bi mirno spali in da ne bi imeli nočnih mor," pa je bila jasna Tetiana Miziuk.

Valentina se je slovenščine naučila pred leti, skupaj je tu živela okoli deset let. V Ukrajini si je znova ustvarila dom, a zaradi strahu, da bi vojna prišla tudi v njihov kraj, je spet odšla. Toda pot z vlakom ni bila še nikoli tako težka, se spominja. "Ko se oglasi sirena za zračni napad, se vlak skoraj ustavi. Ugasnejo luči, izklopiti je treba tudi telefone in to je grozno. Najprej začne jokati en otrok, potem drugi in na koncu že vsi jočejo. To je grozno. Mislila sem, da se ne bomo izvlekli iz vlaka." Na poti je večkrat slišala otroško bolečino: "Mama, strah me je. Mama, boli me."  

Boli pa tudi pogled na danes povsem uničen Harkov, razlaga Irina, ki je v iskanju varnega zavetja s hčerko vstopila v humanitarni avtobus. "Eksplozija me je zelo prestrašila. Bala sem se, da ob naslednji sireni ali eksploziji morda ne bova pravočasno stekli iz devetega nadstropja." Dodala je, da ponoči še vedno slabo spi. "Zbujam se in preverjam informacije v medijih, kaj se dogaja v domačem kraju."  

Odločitev, da zapustita svoj dom, je prišla hitro, je dodala, prikimala ji je tudi Tetiana. Zanjo je to že druga vojna, je povedala. Prvo so skupaj z otroki doživeli pred osmimi leti v Donbasu. Ta je njihov dom popolnoma zradirala. "In zato tokrat z odhodom nismo odlašali. Nismo želeli čakati, da začnejo bombe padati na nas, zato smo Lvov takoj zapustili. Ne počutim se kot heroj, samo opravljam svojo vlogo mame."

Ne vem, ali se počutim pogumno, je prav tako dejala Bogdana. Pogumen je denimo moj mož, ki je ostal v Ukrajini. V solzah sta se odločala, kaj bosta storila, je pripovedovala. "Ko smo prišli v Lvov, si lahko vojno čutil na nebu. Modrine ni bilo, nad nami so se zgrinjale vojne sence."

Po več dneh iskanja je namreč kupila zadnje tri proste vozovnice, je pripovedovala. Pot jo je prav zaradi otrok pripeljala v Slovenijo. "Bilo mi je pomembno, da lahko otroka nadaljujeta glasbeno izobraževanje." Od kod pa vsa ta moč? Vse so v odgovorile le z eno besedo: otroci. Ko jih pogledaš, ti dajo moč, za katero nisi nikoli vedel, da jo imaš v sebi, so zaključile.