Ukrajina

'Do decembra bi lahko ukrajinske sile osvobodile tudi Krim'

Kijev/Bahmut, 19. 11. 2022 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.B., M.V., STA
Komentarji
5

Namestnik ukrajinskega obrambnega ministra v luči nedavnih osvoboditev ukrajinskega ozemlja napoveduje, da bi lahko do decembra Ukrajinci zavzeli tudi Krim. V Herson je prvič po osvoboditvi pripeljal vlak iz Kijeva. Na vzhodu in jugu države se sicer ruski napadi nadaljujejo. Kot je sporočil Volodimir Zelenski, so v zadnjem dnevu odbili 100 ruskih napadov. Prebivalci se zaradi slednjih še vedno soočajo s pomanjkanjem energije. Rusija naj bi se med tem pripravljala na nov val mobilizacije.

Prebivalci Hersona opazujejo umik ruskih sil
Prebivalci Hersona opazujejo umik ruskih sil FOTO: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da so ukrajinske sile v zadnjih 24 urah v vzhodni regiji Doneck odbile približno 100 ruskih napadov. "Na območju se odvijajo zelo hudi spopadi, boji potekajo brez prekinitve," je dodal. 

Napadi še vedno potekajo tudi na jugu države, tam naj bi v obstreljevanju mesta Bahmut umrlo vsaj šest ljudi. Kot poroča AP, so sicer ruske sile s topovi, droni in raketnimi izstrelki ciljali na vsaj deset naselij v regiji Zaporožje. 

Ukrajinsko obrambno ministrstvo trdi, da so od začetka ruske agresije "odstranili" najmanj 83.880 ruskih vojakov. Od tega v zadnjih 24 urah 420, so zapisali. Kot so še dodali, naj bi od februarja uničili tudi več kot 2880 tankov, 278 letal in 261 helikopterjev, piše Guardian

'Do decembra bi lahko osvobodili Krim'

Namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Volodimir Havrilov pa trdi, da bi napredovanje ukrajinske vojske lahko pomenilo, da bodo njihove sile do decembra lahko osvobodile Krim. Dodal je, da bodo na pogajanje z Rusijo pristali šele, ko bodo ruske čete zapustile celotno ukrajinsko ozemlje, tudi leta 2014 zaseženi Krim. 

Prebivalci južne regije Herson pravijo, da še vedno praznujejo osvoboditev, a da se hkrati ne morejo pozabiti osemmesečnega obdobja pod ruskim režimom. "Dihanje je lažje. Vse je drugače," občutke po odhodu Rusov opisuje Olena Smoliana. 

Prav tako je Zelenski v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da se v več deset regijah še vedno soočajo s pomanjkanjem elektrike. "Situacija z dobavo elektrike je otežena v 17 regijah ter Kijevu," je izpostavil. Generalni direktor energetskega podjetja DTEK Maxim Timchenko je Ukrajince pozval, naj zaradi pomanjkanja energije, če le lahko, za tri do štiri mesece zapustijo državo. S tem naj bi Ukrajini pomagali pri boju z Rusijo.

Na hudo situacijo v prestolnici opozarjajo tudi ukrajinski uradniki. "Moramo se bolje pripraviti na možne večje in daljše izpade elektrike," je prebivalce obvestil generalni direktor ukrajinskega električnega operaterja Volodimir Kudritski

Kot poroča Reuters, se je pomanjkanja energije zaradi ruskih napadov dotaknil tudi premier Denis Shmihal, ki je povedal, da je oškodovana približno polovica ukrajinske energetske infrastrukture. Brez elektrike naj bi bilo do 40 odstotkov prebivalcev, piše AP. 

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki je v luči dogodkov tega tedna opozoril, da bi se lahko v primeru, da Ukrajina ne dobi večje količine orožja z zahoda, vojna lahko razširila tudi na njihovo državo. "Ne poznamo še točnih okoliščin dogodka na vzhodni meji, poznamo pa glavni vzrok in to je ruska agresija na Ukrajino," je dejal.

Na kongresu Panevropske unije, ki se ga je prek video klica udeležil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, je slednji opozoril, da bi Rusija lahko začela namerno 'zamrzovati konflikt'. S tem bi Rusija zaostrila odnose v Evropi in konflikt v Ukrajini spremenila v "tempirano bombo v srcu Evrope, ki lahko kadar koli eksplodira".  

Podporo Ukrajini je z obiskom Kijeva izrazil tudi novi britanski premier Rishi Sunak. V prestolnici napadene države se je srečal z Zelenskim, na svoja družbena omrežja pa objavil posnetek srečanja. Kaneje je v izjavi za medije dejal, da je ponosen na podporo, ki jo Velika Britanija od vsega začetka ruske invazije izkazuje Ukrajini. Kot je srečanje opisal Zelenski, sta se z britanskim premierjem pogovarjala o "zelo pomembnih temah, ki zadevajo obe državi in teme, ki zadevajo globalno varnost"

Britanski premier Rishi Sunak je obiskal Kijev
Britanski premier Rishi Sunak je obiskal Kijev FOTO: AP

Spomnimo, da je Velika Britanija v času vojne Ukrajini dostavila več kosov orožja, poleg tega pa naj bi sodelovala tudi pri patruljah nad Črnim morjem. Država Ukrajini pomaga tudi z denarnimi in humanitarnimi paketi. 

Sunak je obljubil nov obsežen paket vojaške pomoči za zaščito civilistov in infrastrukture pred ruskimi napadi v vrednosti 50 milijonov funtov (57,5 milijona evrov). Paket vključuje 125 kosov protiletalskega orožja za boj proti letalnikom, ki jih dobavlja Iran, vključno z več deset radarji in zmogljivostmi za elektronsko bojevanje proti njim, poroča britanski BBC. Za pomoč v vojni proti ruskim silam je britanski obrambni minister Ben Wallace sicer pred tem v novembru Kijevu že obljubil več kot tisoč novih protiletalskih raket.

Nov val mobilizacije v Rusiji?

Inštitut za preučevaje vojne (ISW) pa piše, da naj bi se v Moskvi pripravljali na nov val mobilizacije. Ob tem izpostavljajo, da bi se v jesenskem valu na fronto lahko vpoklicalo slabše usposobljene vojake, kar pomeni, da bi se kakovost ruske vojske začela zniževati. "Zmogljivost usposabljanja je prenizka," so zapisali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta teden je sicer Unija začela z vojaškim usposabljanjem ukrajinskih vojakov. Misija EU za pomoč Ukrajini je največja misija vojaškega usposabljanja, ki jo je Unija kadar koli začela, trajala naj bi dve leti. EU naj bi letno stala okoli 60 milijonov evrov, edina članica, ki v njej ne bo sodelovala, pa je Madžarska. 

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni