Ukrajina

Čustven sprejem ukrajinskih otrok. Pripravljeni prostori so jih navdušili

Postojna, 03. 05. 2022 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar, Anja Kralj, Sandra Boršič
Komentarji
8

20 otrok, starih od enega do sedem let, ter tri zdravnice, več medicinskih sester in vzgojiteljic ter njihovih otrok je prispelo v vas Slavina pri Postojni. Ukrajinska zdravnica, pediatrinja Natalya Golovyna, ki z otroki dela že 15 let, se je v svojem imenu in v imenu otrok zahvalila Sloveniji in vsem, ki so pomagali, da so varno prispeli v v Slovenijo. 

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ukrajinske sirote že v Slavini
    03:19
    Iz 24UR: Ukrajinske sirote že v Slavini
  • Iz SVETA: Ukrajinske sirote v Slavini
    03:13
    Iz SVETA: Ukrajinske sirote v Slavini

Dr. Katerina Dontsova, direktorica sirotišnice Lugansk je ob prihodu v Slovenijo izrazila veliko hvaležnost: "Ko smo se vozili, smo vedeli, da se vozimo k prijateljem, da gremo k ljudem z odkrito dušo, ki nam bodo pomagali. Zato sem zelo hvaležna vsem, ki so pomagali zbrati ta sredstva, da smo danes pri naših slovenskih prijateljih. Naša glavna naloga je bila, da bi bili otroci živi in zdravi, da se rešijo."  

Katarina Štrukelj iz Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov je pojasnila, da je za otroci dolga pot. Prav tako so prišli v novo okolje, kjer so jih pričakali novi obrazi ter tudi nove vzgojiteljice, poleg tistih, ki so prišle z njimi, zato jim bodo dali čas, da si odpočijejo, popoldne pa jih bo pregledalo zdravniško osebje.

Ukrajinske sirote prispele v Slovenijo
Ukrajinske sirote prispele v Slovenijo FOTO: Luka Kotnik

Sirotišnica v Severodonecku je morala zaradi spopadov v Ukrajini zapustiti svoje prostore. Odšli so v Lvov. Otroci so se s svojim najljubšimi igračkami na pot podali že v času donbaške vojne leta 2014. V času ukrajinske vojne pa so se morali na pot podati znova. Tokrat jih je vojna pregnala vse do skrajnega zahoda, v Lvov, kamor je prispelo 40 otrok. 

Območje so zapustili še pravočasno, saj je kasneje ena od raket padla prav na sirotišnico, ki se je znašla znotraj vojne vihre. V napadu je bila sirotišnica poškodovana. Zatočišče  so nato našli v stavbi, stari več kot sto let, v kateri je že pred tem živelo 45 sirot. Soočali so se s primanjkljajem  osnovnih stvari: plenic, oblačil in hrane - na območju, kjer je še vedno v polnem teku vojna, pa niso mogli mirno zatisniti očesa. Njihova zgodba je ganila Slovence, ki so z zbiranjem sredstev pripomogli, da so za ukrajinske malčke opremili njihov dom v Slavini v Postojni, glavnina denarja pa bo namenjena zagotovitvi varne sirotišnice v Ukrajini, ki skrbi za ostale otroke, ki niso mogli priti v Slovenijo. Nekaj malčkov pa je ostalo v Ukrajini, saj bi jim bila, zaradi zdravstvenih težav, že sama pot do Slovenije prenaporna. Hiša bo malčkom s statusom začasne zaščite omogočila normalen razvoj in varno okolje, dokler traja vojna.

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk  je danes tako povedal, da je pot potekala nad pričakovanji. Pri prehodu ukrajinske meje z Madžarsko je bilo treba izpolniti pogoje za vstop v schengen, medtem ko na slovensko-madžarski meji niso pričakovali zapletov, je pojasnil. 

Kot je dodal, morajo zdaj otroci po res dolgi poti in travmah, ki so jih preživeli, najprej priti k sebi. Sicer pa jih danes čaka zdravniški pregled, ki ga bodo opravili pediatri iz ljubljanskega Kliničnega centra, jutri pa spremljevalce otrok čaka urejanje dokumentacije statusa begunca. "Nato bodo delali v skladu s svojimi načrti vzgoje, izobraževanje in smernic," je še povedal Curk in dodal, da jim bodo, če bodo potrebovali pomoč, to nudili tako koncesionar – Srednja gozdarska in lesarska šola v Postojni, pa tudi lokalna skupnost, ki je že večkrat izrazila vso odprtost in željo po pomoči. 

Prihod otrok je bil zelo čustven dogodek za vse, ki so bili zraven. "To srečanje je bilo precej čustveno, gre za spremembo, ko ljudje iz vojnega stanja pridejo v neko mirno sredino, kjer so začutili tudi toplino domačinov, ki so jih že ob prihodu pozdravili," je povedal. Otrokom so ob prihodu ponudili palačinke in sadje. Veliko je k toplemu sprejemu pripomoglo, da so jih pričakale tudi vzgojiteljice vrtca iz Postojne, ki so pomagale pri prenašanju otrok iz avtobusa, pomagale pa so jim tudi pri prvem obroku. Ukrajinski begunci so bili nad urejenostjo novih bivališč vidno presenečeni in z razmerami zelo zadovoljni, je še povedal Curk.

Kot je znano, gre za sirote in otroke brez spremstva staršev iz luganske sirotišnice, ki naj bi v Sloveniji ostali do preklica vojnega stanja v Ukrajini. Otroci bodo nameščeni v ljudski šoli v Slavini, spremljevalci oziroma strokovno osebje pa v prostorih Srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni. V kraju Prestranek sta tudi vrtec in šola, ki ju bodo lahko obiskovale sirote iz Ukrajine. 

Spomnimo

Na pomoč otrokom je v sodelovanju z ZPM Ljubljana Moste-Polje priskočil tudi POP TV. Skupaj smo sprožili humanitarno akcijo. S skupnimi močmi smo zbirali sredstva za pomoč otrokom te ukrajinske sirotišnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3